Hlavní obsah

Tepelné čerpadlo jako součást rekonstrukce

Právo, Gisela Růžičková

Využití moderních tepelných čerpadel se rozhodně hodí i do starších zástaveb a rodinných domů. Dosažená úspora může být až 60 000 Kč ročně! Vstupní investici dokážou částečně odlehčit kotlíkové dotace.

Foto: Nibe

Tepelné čerpadlo F1355 F1355 systému země-voda je ideální volbou pro instalace do domů s velkou potřebou tepla.

Článek

Výhodou tepelného čerpadla při rekonstrukci domu je většinou snadné napojení na stávající topný systém. Náklady se tak dají přizpůsobit aktuálním možnostem majitele domu.

Jedná se také o jeden z mála zdrojů tepla, u kterého nejsou nutné větší stavební úpravy spojené např. se stavbou komína, plynovými přípojkami nebo posilováním hlavního jističe, protože je napájen pouze malým množstvím elektřiny.

V současné době navíc probíhá poslední vlna kotlíkových dotací, které dokážou pořizovací náklady snížit až o 127 500 Kč. Až do 31. prosince 2021 také Státní fond životního prostředí ČR nabízí možnost využít finanční podpory v rámci projektu Zelená úsporám.

Šetří čas i peníze

Tepelné čerpadlo je výhodnějším zdrojem vytápění než elektřina, plyn, dřevo i uhlí. Pokud je správně navrženo a servisováno, přesahuje jeho životnost 20 let.

Foto: Ivt

Moderní tepelná čerpadla se montují i do starších zástaveb a rodinných domů. Pořízení je nákladné, ale jeho následná instalace se dá provést za jeden den.

Před instalací tepelného čerpadla je vhodné zjistit reálnou tepelnou ztrátu domu a případně dům alespoň částečně zateplit. S velikostí tepelné ztráty domu úzce souvisí výše investice do tepelného čerpadla, ale i její návratnost.

Čím je tepelná ztráta vyšší, tím se provozem tepelného čerpadla dosahuje větších úspor.

Osvědčený dodavatel umí zajistit i získání kotlíkové dotace – veškeré služby spojené s podáním a vyřízením žádosti o dotaci, odborný energetický posudek a samotnou kompletní montáž tepelného čerpadla.

Teplo bez prachu a kouře

Podstatnou výhodou výměny původního tepelného zdroje za tepelné čerpadlo je větší komfort v bydlení a výrazná úspora času.

Tepelné čerpadlo zajišťuje stabilní teplotu v domě po celý den. Navíc nevyžaduje každodenní přípravu paliva a shánění topiva před sezonou ani zajišťování jeho dopravy a uskladnění.

Foto: Ivt

Osvědčené tepelné čerpadlo PremiumLine EQ země/voda šetří peníze a má stabilní výkon.

Například elektrokotel s radiátory nebo elektrické podlahové topení lze efektivně doplnit malým tepelným čerpadlem vzduch/vzduch. Původní soustava vytápění může být použita jako záložní zdroj, čímž se výrazně sníží investiční náklady.

I když se technické a funkční požadavky jednotlivých staveb liší, je tepelné čerpadlo ideálním nástrojem, jak šetřit přírodu, snižovat emise a množství škodlivin v ovzduší.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Jaký typ čerpadla vybrat?

Vzduch/voda — toto tepelné čerpadlo je nejvhodnější variantou pro rodinné domy, které nemají k dispozici dostatečně velký pozemek. V letním období se dá čerpadlo využít i ke chlazení.

Země/voda — tepelná čerpadla se zemními kolektory jsou nejlepší pro rodinné domy, které mají k dispozici velký pozemek. Na rozdíl od typu vzduch/voda přinášejí o třetinu vyšší úsporu elektřiny. Jde o bezhlučné a bezúdržbové řešení.

Vzduch/vzduch — tento typ je dostupný za nejnižší pořizovací cenu. Systém ohřívá vnitřní vzduch přímo, bez prostřednictví topného systému, a dosahuje díky tomu vyššího topného faktoru než ostatní tepelná čerpadla. Hodí se pro domy s otevřenou dispozicí, kde může vzduch volně proudit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám