Hlavní obsah

Stavět s důvěrou

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako vrcholový sportovec trávil pan Duchek, mistr světa v závodním sáňkování, hodně času v Alpách, kde se mu zalíbil tamní styl bydlení. To byl jeden z důvodů, proč si pořídil parcelu v Perštejně, malebné vesničce v podhůří Krušných hor, pro stavbu rodinného domku ještě předtím, než poznal svou ženu.

Článek

Myšlenku na stavbu domu svépomocí odmítli Duchkovi hned na začátku. Kromě toho, že manuální zručnost prý není nejsilnější stránkou našeho hostitele, věnuje se hodně svému zaměstnání a na stavbu by mu nezbýval čas.

Proto hledali firmu, která zajistí nejen stavbu, ale i vše, co k ní patří. Tedy kompletní servis od vyřízení povolení ke stavbě až po kolaudaci. Rozhodujícím impulsem byla také možnost získat prostřednictvím firmy hypotéku za výhodných podmínek, kde se měsíční splátka pohybuje na úrovni pronájmu bytu.

Vstřícnost firmy

Našim hostitelům doporučil firmu příbuzný na základě vlastních zkušeností. Průběh stavby provázela oboustranná důvěra, na čemž měl velkou zásluhu manažer stavby. Řešil všechny problémy okamžitě, takže se Duchkovi mohli do domu nastěhovat v termínu.

Kuchyň je bohatě vybavena. Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Dvoupodlažní dům s členitým půdorysem nabízí přirozené spojení s okolní přírodou. Úzký kontakt s ní pak umožňuje přilehlá zahrada. Vchod do domu je z východní strany do předsíně, odtud se jde do obývací části, kde se nachází kuchyň propojená s jídelnou a obývacím pokojem.

Vznikající terasa situovaná na jihozápad je s přízemím propojená francouzským oknem a v létě rozšíří obytný prostor. Druhé podlaží je vyhrazeno pro ložnici, koupelnu a dětské pokoje.

Dispoziční změny

Majitelé si vybrali dům 5+1 s parkovacím stáním a dali přednost přístřešku před garáží. V dispozici prvního podlaží došlo proti původnímu plánu k drobným změnám. Příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem se nedostavěla ke stropu, ale jen do výše kuchyňské pracovní desky. Vznikl tak kompaktnější prostor, kam svítí slunce celý den. Součástí otevřeného obývacího prostoru je také původně plánovaný pokojík pro hosty. Duchkovi ho využívají jako televizní kout.

Projektovaná plastová okna nahradila eurookna a v místě pod schodištěm vznikl uzavřený úložný prostor. Přes veškeré změny se rozpočet stavby (v současné době patří dům Petra do kategorie domů v hodnotě 2,6 až 2,8 miliónu korun) celkově zvedl o pouhých sedm tisíc korun.

Koupelna působí vesele. Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Rychlá výstavba

V základní ceně domu je započítána základová deska a standardní vybavení jako keramická dlažba, sanita, laminátová plovoucí podlaha, plynové vytápění včetně kotle, vnitřní technické instalace, okna a dveře. Kompletní stavba včetně základové desky byla postavena za devět měsíců.

Rychlá výstavba byla možná díky komplexní nabídce stavebních komponentů od obvodových zdí až po půdu. Hlavním konstrukčním materiálem stavby je ytong, vyznačující se dobrými tepelně izolačními vlastnostmi, díky kterým nebylo nutné stavbu zateplovat. Přesto dům zajišťuje příznivou tepelnou pohodu i výši nákladů na topení.

Teprve teplo navozuje správný pocit domova, a proto kromě plynového topení počítají Duchkovi také s krbovými kamny jako dalším zdrojem vytápění. Komín včetně napojení na nynější rozvody plynového topení je již připraven.

Zbývá pořídit si jen kamna, která se budou podílet na útulné atmosféře spolu s vkusně sladěnou barevností podlahových krytin, obkladů, nábytku a doplňků v přírodních tónech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám