Hlavní obsah

Slabý článek domu? Půda. Zateplete ji

Rostoucí ceny energií vedou k úvahám, jak co nejvíce ušetřit. To lze výrazně ovlivnit zateplením domu. A je to často půda, kudy utíká teplo, a majitelé jí přesto nevěnují dostatek pozornosti. Přitom přinese výraznou úsporu za spotřebu energií a zvýší uživatelský komfort.

Foto: Korado

Designový radiátor se může stát ozdobou interiéru.

Článek

Půda je prostor pod šikmou střechou. Z hlediska technického je třeba zjistit, v jakém stavu je stropní konstrukce. Pokud ji tvoří trámy, prověříme, zda nejsou napadeny vlhkostí nebo dřevokaznými houbami.

Dále zkontrolujeme, v jakém stavu jsou záhlaví trámů, kolik máme místa mezi podlahou půdy a šikminami střechy.

Velmi důležité je při samotném procesu zateplení dbát na precizní provedení (parotěsnící vrstvy bez perforací, předcházení vzniku tepelných mostů).

Zateplete studenou půdu

Jestliže ve stropní konstrukci parotěsnící zábrana není, je nutné ji do konstrukce vždy doplnit, aby nemohlo docházet ke kondenzaci v konstrukci.

„Variant zateplení půdy existuje několik. Pokud není dostatečná světlá výška pod šikmou střechou na vložení izolace pouze nad trámy, je možné vkládat izolaci mezi a poté nad či pod trámy (do podhledu),“ vysvětluje architektka Tereza Vojancová ze společnosti Ursa.

Foto: Ursa

Materiály vhodné pro zateplení mají difúzní otevřenost. To znamená, že umožňují vodní páře procházet konstrukcí.

Jestliže se má půda používat jako úložný prostor, lze postupovat takto: podlaha půdy se očistí, aby na ni bylo možné položit parotěsnící vrstvu, není-li v konstrukci stropu níže.

Jak zabránit tepelným ztrátám domu

Jak na to

Parotěsnící vrstvu je třeba položit souvisle, napojit pásy fólie mezi sebou, na všechny pronikající konstrukce, obvodové zdi apod. Na ni se poté uloží dřevěný rošt, který se vyplní minerální izolací. Shora se na dřevěný rošt přidělají prkna s drobnými mezerami.

Foto: Ursa

Minerální izolace určené k zateplení domu jsou vyrobené z obnovitelných zdrojů, některé jsou hypoalergenní, vhodné třeba do dětského pokoje.

Jak ušetřit za topení

Zkontrolujte radiátory: zkuste si vzpomenout, kdy jste naposledy odvzdušňovali. Takový radiátor poznáte snadno. Méně topí a při jeho spuštění lze slyšet bublání či dokonce šplouchání. Když odvzdušníte, výkon se hned zvýší.

Foto: Korado

Nezapomeňte na pravidelné odvzdušnění radiátoru. Zvýší se jeho výkon. Pomůže i hliníková fólie instalovaná na zdi za radiátorem, která odráží teplo směrem do místnosti.

Nepřetápějte: v obývacím pokoji je ideální teplota 21 °C, v ložnici stačí 18 °C. Méně znamená více, tedy energie pro vás, a to díky kvalitnějšímu spánku, a peněz pro vaše konto.

Větrejte efektivně: několikrát za den, ale rychle, tak na pět minut. Zvažte také pořízení větrací jednotky s rekuperací. Vzduch je současně odváděn i přiváděn, a díky zabudovanému výměníku jsou jednotky schopné předávat teplo zpět do interiéru.

Zdicí materiál umí snížit útratu za teplo

Jak na to

Těsnění je základ: teplo nemá utíkat dveřmi či okny. V zimě je každá strana vchodových dveří vystavena extrémně odlišným teplotám, a v těchto podmínkách mohou být na těsnění patrné změny. Proto je moudré vyzkoušet, zda těsnění dobře přiléhá a není poškozené.

Foto: Korado

Teplo potřebuje prostor. V proudění nesmí překážet nábytek, mokré prádlo ani závěsy.

Objednejte kominíka: zanesený komín je nebezpečný a také výrazně ovlivňuje výkon celé topné soustavy. Přítomnost kominíka, který vyčistí a zkontroluje komín, kouřovod a spalinové cesty, je nutnost. Součástí čištění je i výběr sazí.

Neopomínejte údržbu otopného systému

Vliv na celkovou sumu za topnou sezonu má nejen dodavatel energií či zdroj tepla, ale i údržba topného systému, způsob větrání a teplota, kterou si doma nastavíte.

„Určitě nezanedbejte odvzdušňování, kterým můžete během pár minut podstatně zvýšit výkon radiátoru. Větrejte pravidelně, 2-4x denně otevřete okna dokořán a nechte vzduch rychle vyměnit,” radí Martin Preclík ze společnosti Korado a dodává:

„Zamyslete se nad nastavením teploty, nárůst o 1 °C zvyšuje spotřebu energie za vytápění o 6 %. Velké množství tepla může utéct netěsnícími rámy a pode dveřmi, což lze vyřešit těsněním, např. silikonem. Na noc je běžné používat žaluzie a závěsy, ale přes den by proudění tepla od radiátoru nemělo stát nic v cestě.”

Anketa

Chystáte se výhledově na zateplení půdy?
Ano, už brzy nás to čeká.
25,3 %
Už máme zatepleno.
39,7 %
Rádi bychom, ale zatím to není možné.
25,3 %
Ne, nic takového neplánujeme.
9,7 %
Celkem hlasovalo 1841 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám