Hlavní obsah

Sádrokartonové systémy jako vhodná volba pro rekonstrukci bytu

Právo, Gisela Růžičková

Při rekonstrukci panelového bytu se, po zvážení různých stavebních technologií, většinou rozhodneme vyřešit nedostatky cestou suché výstavby. Se sádrokartonovými systémy se dá totiž skoro každý interiér změnit a vylepšit rychle, kvalitně a levně. Při stavbě oceníme hlavně rychlost výstavby, nízkou hmotnost konstrukcí a minimální tloušťku stěn při jejich neprůzvučnosti.

Foto: Rigips

Každá spára mezi deskami se vytmelí, přelepí výztužnou páskou, přetmelí a po zaschnutí první vrstvy se spáry přestěrkují do konečné podoby, tmel se nechá zaschnout a potom se přebrousí.

Článek

Výhodou je také jejich pevnost, odolnost a přitom lehkost, takže nezatěžují nosnou konstrukci.

Systémy se vyznačují mnoha jedinečnými vlastnostmi, mezi něž patří jednoduchá montáž akustických předstěn, podhledů a příček, odhlučnění bytů a dodatečné zateplení interiéru. Zanedbatelná není ani estetika – pohled na rovné, hladké stěny inspirující k barevnému řešení pokojů.

Foto: Rigips

Konstrukční deska RigiStabil (139 Kč/m2 bez DPH) je určená do nosných i nenosných konstrukcí, nejen v dřevostavbách unese konzolově až 80 kg.

Složení a kritéria pro výběr

Sádrokartonové desky tvoří sádrové jádro oboustranně opláštěné speciálním papírovým kartonem – podle druhu. Desky se vyrábějí v šířkách 1200 a 1250 mm, délce 2000 mm a tloušťkách 6, 9,5, 10 mm (tyto desky nejsou samonosné), dále 12,5, 15, 18, 20 a 25 mm.

Od tloušťky 15 mm a více se používají v protipožárních konstrukcích. Kdy se správně rozhodneme, jakou stavební desku do interiéru zvolit? Řídíme se podle původních požadavků na konstrukci, odolnost proti vlhkosti, zvukovou izolaci, požární odolnost a únosnost.

Foto: Fermacell

Vyrovnávací podsyp zobrazuje podlahový prvek 2E11 o rozměru 1500x500x20 mm, který vyjde na 360 Kč/m2 (bez DPH).

Výhody sádrokartonu
- suchá, rychlá a jednoduchá montáž - minimální hmotnost - nízké zatížení nosných konstrukcí - velká variabilita řešení - výborné zvukově izolační vlastnosti - úsporná tepelně izolační ochrana domu - zvýšená protipožární odolnost - stavebně biologická nezávadnost

Druhy desek

Stavební desky GKB se používají v interiérech s relativní vlhkostí menší než 65 % při teplotě 20 °C. Tedy v suchém prostoru pro běžné bytové příčky a podhledy, i pro ostatní konstrukce bez protipožárních požadavků. Deska je bílá a stojí cca 46 Kč/m2.

Impregnované stavební desky GKBI používáme v prostoru s vyšší relativní vlhkostí do 85 % po dobu delší než 10 hodin, se 100% vlhkostí po dobu menší než 2 hodiny během 24 hodin, při teplotě 20 °C. Desky se hodí do koupelen, sprch a umýváren. Jsou potažené speciálním kartonem zelené barvy. Cena se pohybuje v rozmezí 80–100 Kč/m2.

Foto: Fermacell

K výhodám desek s TB hranou patří rychlá a jednoduchá montáž, snadné vytvoření rovné plochy, nulový prořez při zpracování a vynikající pevnostní, akustické a protipožárni parametry. Cena desky o rozměru 1250x1000x15 mm je 235 Kč/m2 (bez DPH).

Protipožární stavební desky GKF jsou vhodné do suchých místností se stálou relativní vlhkostí menší než 65 % při teplotě 20 °C. Používají se všude tam, kde se vyžaduje požární odolnost stavby, nebo na ochranu ocelových konstrukcí před požárem. Cena od 65 Kč/m2.

Protipožární stavební desky impregnované GKFI (od 125 Kč/m2) jsou vhodné do prostoru s vyšší relativní vlhkostí do 75 %, kde je navíc stanovena protipožární odolnost konstrukce.

Vrstvené izolační desky s minerálním vláknem zlepšují tepelně a částečně i zvukově izolační vlastnosti interiérových konstrukcí. Jde o desky GKB s vrstvou polystyrénu o síle 2, 3, 5, 6 cm, nalepené z rubové strany.

Foto: Rigips

Sádrokartonové systémy umožňují rychle, levně a především bez většího znečistění změnit celkový prostor v bytě.

Stavební desky s olověnou fólií GKFPb se uplatňují na obklady místností a na výstavbu konstrukcí, které chráníme před UV zářením.

Co zahrnují celkové náklady na sádrokartonové rekonstrukce pro byt 3+KK, 67 m2, cca 112 500 Kč
Vybourání všech nenosných příček, původního bytového jádra a kuchyňské linky. Rozšíření koupelny a kuchyně a nové vestavěné skříňky pod stropem a na chodbě. Stavbu interiérové příčky s modrou akustickou deskou, na stěnách sousedících s okolními byty vznikla předstěna s modrými akustickými deskami (v kuchyni byla dvojitě opláštěna kvůli zavěšení kuchyňské linky). Zvětšilo se bytové jádro, namontoval se stropní podhled. Pro zvýšení kročejové neprůzvučnosti byly použity modré akustické sádrokartonové desky. Nové elektrorozvody byly vedeny uvnitř konstrukcí - bez sekání do panelů a začištění. V obývacím pokoji se celoplošně sádrokarton stěrkoval pro dokonale hladký povrch stěn, před pokládkou nášlapné vrstvy se vylila samonivelační stěrka na podlaze.
Foto: Fermacell

Deska greenline 10 mm o rozměru 1500x1000x10 mm stojí 190 Kč/m2 (bez DPH) dokáže trvale vázat škodliviny ze vzduchu v místnosti a výrazně tak zlepšit kvalitu vzduchu a současně také kvalitu bydlení.

Stavební izolační desky s minerálním vláknem a parozábranou MFAL mají na vnitřní straně parozábranu, která brání vzniku kondenzace v tepelně izolační vrstvě nalepené desky z minerálních vláken.

Stavební desky ohebné jsou zesílené skelným vláknem a dají se ohýbat za sucha i za mokra. Jde o desky o síle 6,5 a 9,5 mm v provedení GKB.

Sádrovláknité desky RIFLEX (625 Kč/m2) jsou další alternativou i se střiží o tloušťce 6 mm zvlášť vhodné pro oblouky a klenuté plochy. Ohýbají se za sucha.

Foto: Rigips

Modrá akustická protipožární impregnovaná deska MA 12,5 mm – rozměry 1250x2000mm (108 Kč/m2 bez DPH) je nová sádrokartonová deska, která umí snížit škodlivý hluk. Díky modré barvě je lehce rozpoznatelná.

Další možností jsou sádrovláknité desky FERMACELL. Mají univerzální použití při rekonstrukcích stěn, stropů a podlah jako desky stavební, akustické, požárně odolné a do vlhkých prostor.

Reklama

Výběr článků

Načítám