Hlavní obsah

Sádrokarton se přizpůsobí každému prostoru

Právo, Sylva Svobodová

Snadná montáž, možnost stavět na rozmanitém podkladu, jednoduchá příprava, rychlá změna dispozice. To jsou výhody sádrokartonových příček. Samy o sobě ale nejsou nosné, musí se patřičně vyztužit.

Foto: Rigips

Sádrokartonové desky jsou prakticky bezespáré, takže získáte dokonale rovný povrch a elegantní vzhled stěny nebo stropu.

Článek

Sádrokarton je vnímán jako atraktivní materiál. Díky rozmanitému tvarování, struktuře a možnosti barevných nátěrů s ním lze doslova kouzlit.

Nejčastěji se používá při rekonstrukci bytových jader a podkroví. Práce jde rychle a pohodlně i v zimních měsících.

Dveře a schodiště

Kde lze sádrokarton využít? Rozhodně při přípravě stavebních otvorů pro interiérové dveře.

Montážníci otvory připraví prostřednictvím rastru z hliníkových profilů, na které se následně připevňují SDK desky. Tato hliníková konstrukce zároveň tvoří potřebný stavební prvek nahrazující překlady.

Foto: JAP Future

Usazení pouzdra do spodního profilu SDK. Tato hliníková konstrukce tvoří potřebný prvek nahrazující překlady, které by neměly nad stavebními otvory chybět.

„Po obvodu stavebního otvoru je doporučeno použít UA profily, protože mají vyšší tloušťku a jsou pevnější. Zárubně tak udrží pevněji než profily standardní,“ doporučuje Petr Paksi z firmy JAP Future.

V interiéru se používají sádrokartonové příčky i v souvislosti se schodištěm. To se ale různě kotví a je důležité vše promyslet již ve fázi stavební dokumentace. Jestliže plánujeme sádrokartonové příčky a chceme točité schodiště, které je kotveno do podlahy středovým sloupem, pak není problém.

V případě třmenového schodiště, jehož jednotlivé nášlapy se kotví přímo do stěny, musíme rozhodně postupovat jinak. Bezpodmínečně nutné je totiž tuto stěnu vyztužit kovovými traverzami. Tím dojde ke zpevnění stěnového podkladu, na který se pak může schodiště bezpečně ukotvit.

Foto: JAP Future

Při kotvení schodiště do sádrokartonové příčky je nutné stěnu nejdříve vyztužit pomocí kovových traverz.

Koupelna

Sádrokarton se hojně používá při rekonstrukci koupelnových umakartových jader. K tomu se hodí pouze tzv. impregnované desky, určené do prostředí se zvýšenou vlhkostí vzduchu.

„Na trhu existují sádrokartony, které snesou až 100% vlhkost a jsou používány v prostorech s bazény,“ vysvětluje Martin Mydloch z firmy Rigips.

A dodává, že velkou výhodou sádrokartonových konstrukcí v koupelně je možnost vést v dutině těchto stěn sanitární instalace (elektroinstalace či vodovodní a odpadní potrubí). Sádrokarton má rovněž vhodně zvolenou hustotu jádra a dosahuje výborných akustických vlastností.

Fakta o sádrokartonu, která možná neznáte

Jak na to

Zařizovací předměty, jako jsou umyvadla, zásobníky vody pro WC, způsobují velké konzolové zatížení. Proto se připevňují na speciální nosné konstrukce sanitárních držáků zabudované do meziprostoru montované stěny a uchycené ke svislým profilům R-CW.

Po vybudování nosné konstrukce a jejím jednostranném opláštění ze strany zařizovacích předmětů může nastoupit instalatér a provést sanitární instalace.

Skladování, rozměry, cena

Před použitím je nezbytné sádrokarton správně skladovat. A to v suchém interiéru, optimálně naplocho. Buď na paletě, nebo na prokladech rozmístěných po 50 cm.

Z hlediska rozměrového sortimentu existuje hodně možností. Základní tloušťka desky je 12,5 mm, u některé požární konstrukce je tloušťka desek 15 mm, ale jsou i desky o tloušťce 18, 20 nebo 25 mm.

Základní formát je 1250 x 2000 mm, maximální standardní délka desek je 3000 mm. Cenové rozpětí je poměrně široké. Pohybuje se od 70 Kč/m2 základního sádrokartonu až po několikanásobně dražší desky nejvyšší kvality, jejichž cena je kolem 200 Kč/m2.

Druhy sádrokartonu
Deska RB (A): nejladnější sádrokarton, který stačí pro všechny běžné interiérové konstrukce. Barva bílá.
Deska RF (DF): sádrokartonová deska, která splňuje vyšší požadavky na požární odolnost, při požáru déle vzdoruje. Barva růžová. Nejde ale o žáruvzdorný materiál!
Deska MA (DF): modrá akustická deska, která kromě požárních vlastností nabízí i maximální zvukově izolační vlastnosti.
Deska RBI (H2): vhodná do prostředí vyšší vzdušné vlhkosti, je tzv. „impregnovaná”, barva zelená.
Deska Habito: nejvyšší kvalita, je to vysokopevnostní sádrokartonová deska. Barva šedá s potiskem.
Deska RigiStabil: konstrukční deska, kterou lze použít jako součást nosných konstrukcí dřevostaveb nebo jako tzv. „suchou podlahu”. Lícový papír je v přírodní světle šedo-béžové barvě.
Deska Glasroc H: vhodná do trvale a extrémně vlhkých prostor, je se skelnou výztuží na povrchu. Lícová strana je světle modrá.

Anketa

Zvládáte práci se sádrokartonem sami?
Ano, bez potíží.
51,9 %
Jakž takž.
6,7 %
Nikdy jsme to nezkoušeli.
12,6 %
Ne, pomáhají mi známí.
1,5 %
Ne, na odbornou práci mají být odborníci.
27,3 %
Celkem hlasovalo 135 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Napříč nočním domovem bezpečně

Každý se občas musí v noci vydat na cestu zešeřelým domovem, a ne každý má takové putování naplněné tápáním rád. Proč si tyto chvíle neusnadnit pomocí...

Výběr článků

Načítám