Hlavní obsah

Připravte dřevo na zimu bez dřiny a bezpečně

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používejte kvalitní nářadí, jedině tak zvládnete práci v lese i na zahradě bez velké námahy. Štípání a řezání palivového dřeva bude snadné a zima vás nezaskočí…

Foto: Stihl (3x)

Motorová pila Stihl MS 261 má mnohostranné využití. Lze ji použít při ošetřování lesních kultur, hustých porostů. Zároveň se hodí k řezání palivového dříví i při stavebních pracích. Vhodná pro farmáře, kteří potřebují pilu s větším výkonem.

Článek

Zahradní nářadí a přístroje vhodné na zpracování dřeva se prodávají i pro běžného uživatele ve vysoké kvalitě. Pro výrobce je totiž důležitý uživatelský komfort a cenová dostupnost, a proto je z čeho vybírat.

Uvažujete-li o koupi řetězové pily, cirkulárky, štípačky nebo sekery, je teď ta správná chvíle.

Foto: Stihl

Vyvětvovací pilou Stihl HT 103je možné prořezávat stromy z bezpečného postoje na zemi. Pila je lehká, ergonomická se zjednodušeným systémem startování. Cena 20 290 Kč.

Bez pily se neobejdete

Ve specializovaných prodejnách objevíte tři typy řetězových pil: elektrické, akumulátorové a benzínové. Jsou skvělým pomocníkem jak při menších úpravách na zahradě, tak při zpracování velkého stromu.

Foto: Bauhaus

Aku řetězová pila Powerworks PD60CS40. Výkon 60 V/2 Ah (4 Ah), řezná lišta 40 cm, nádrž oleje 180 ml rychlost řetězu 11 m/s, hlučnost 88,31 dB, elektrická řetězová brzda, hmotnost 5,1 kg. Cena 4990 Kč.

Elektrické pily jsou málo hlučné a ekologické. Snadno se ovládají, hodí se zejména pro kutily. Oceníte je, když potřebujete čas od času prořezat stromky na zahradě a připravit dřevo do krbu. Lehce se startují, vhodné jsou zejména do dílny.

Benzínové pily jsou šikovné pro práci v lese, protože nevyžadují elektrické napájení ani dobíjení baterií. Jsou ale hlučné, jdou z nich zplodiny a údržba je rovněž náročnější. Benzínové pily se liší objemem, výkonem motoru a délkou řezací lišty. Ve specializovaných prodejnách najdete pily vhodné pro dům a zahradu, farmářské i profesionální.

Foto: Stihl

Benzínová pila Stihl MS 211 je velmi vhodná k řezání palivového dřeva, pro údržbu pozemků a kácení stromů do průměru 30 cm. Cena 8590 Kč.

Akumulátorové pily mají nízkou hmotnost, snadné a bezdrátové ovládání s nízkou hlučností. Výkonem se většinou nemohou porovnávat s pilami s benzínovým motorem. Ale práce s nimi je bezpečná, nenáročná na údržbu.

Foto: Hornbach

Akumulátorové pily mají nízkou hmotnost, snadné a bezdrátové ovládání s nízkou hlučností. Baterii je nutné nabíjet, ale u některých lze používat akumulátor z jiných zahradních přístrojů stejné značky.

„Kdo často a rád pracuje se dřevem, pořídí si okružní pilu neboli cirkulárku. Je určená na složitější řezání, kde je třeba přesnost. A rychlé nařezání topiva na úhledné špalky je pro ni maličkost,“ vysvětluje Martin Suchý z firmy Mountfield.

V základní výbavě nechybějí ani sekery. Vybírejte topůrko ergonomicky tvarované a ostří vyrobené z kvalitních materiálů, které ho chrání před korozí a usnadňuje průnik do dřeva. Obvykle je v nabídce hned několik velikostí daného modelu: S, L a XL.

Štípačka nahradí svaly

Jestliže nestačí síly na práci se sekerou, pomůže štípač dřeva. Obsluhuje se s minimální fyzickou náročností, šetří záda a riziko poranění je minimální. Dřevo lze přitom štípat suché, vlhké i mokré.

Štípače se dělí podle polohy (vertikální, horizontální), dále výkonem, druhem pohonu, jak silné kmeny dokážou štípat a jak velká jsou naštípaná polena.

„Když topíte dřevem celou zimu, vyplatí se pořídit hydraulickou štípačku, s níž je práce až pětkrát rychlejší než se sekerou. Za hodinu naštípete až 60 metrů dlouhých klád. Příprava dříví na topnou sezónu tak zabere jediné odpoledne,“ říká Suchý.

Foto: Hornbach

Se dřevem pomůže štípač, jestliže nestačí vlastní síly. Snadno se obsluhuje s minimální fyzickou náročností, šetří záda a je minimální riziko poranění. Může štípat suché, vlhké i mokré dřevo.

Vertikální stroje dělí dřevo shora dolů jako při práci se sekerou. Bývají těžší (do 175 kg) a výkonnější. Zvládnou polena i klády do 40 cm, cena může dosáhnout až 15 000 Kč. Hodí se pro časté použití.

Lze u nich výškově nastavovat tříúrovňový polohovatelný stůl, takže můžete zpracovávat polena v širokém rozpětí délky a nebudou vás při tom bolet záda z ohýbání.

Foto: Mountfield

Vertikální hydraulická štípačka na dřevo Powerlog má výborný poměr ceny, výkonu a kvality. Je ideální volbou pro všechny, kteří pravidelně přitápějí v krbu, krbových kamnech či dřevo používají jako primární topidlo. Cena 14 900 Kč.

Horizontální stroje štípou dřevo ve vodorovné poloze. Jsou lehčí (okolo 40 kg) a méně výkonné než vertikální. Zvládnou polena o průměru do 25 cm. Využití najdou v domácnostech, které nemají kamna či kotel na dřevo jako hlavní zdroj tepla.

Při koupi štípačky sledujte štípací délku a sílu, jsou to dva důležité výkonnostní parametry. Délka udává rozměr, který je štípačka schopna realizovat. U běžných přístrojů je to mezi 55 a 110 cm.

Štípací sílou se myslí síla stroje a uvádí se běžně v tunách. Výkonnostní stupně se liší od 4 tun pro přípravu krbového dřeva až po profesionální štípače o síle 40 tun. Kolik síly potřebuje štípač, záleží na druhu, délce, vysušení dřeva a průměru kmenů.

Dřeviny ve formě

Na podzim je kromě zpracování palivového dřeva nutné i přistřižení všech stromů, keřů a dřevin. Zůstane jim dostatek síly na přezimování a na jaře bujně porostou. Při zkracování odstraňte zejména poškozené a převislé větve, teprve poté proveďte tvarovací řez.

„Příliš vytáhlé větve se ustřihnou přímo nad mladým výhonkem. Nezapomeňte na větve, které se kříží nebo se o sebe třou. Ty se také odstřihnou,“ vysvětluje David Benda z firmy Hornbach.

Ve chvíli, kdy posekané větve stromů a keřů zbavíte živelně rostoucích výhonů, přichází na řadu drcení. „Nepokoušejte se vkládat materiál do drtiče násilím, mohli byste ho poškodit. Větší odřezky je vhodné zmenšit silnějšími nůžkami na větve s velkou pákou. Je-li materiál po prvním nadrcení příliš hrubý, lze proces opakovat ještě jednou,“ vysvětluje Benda.

Foto: Hecht

Akumulátorový křovínořez Hecht 1440 nabízí tichý provoz bez emisí, má hmotnost 5,5 kg. S kovovým kotoučem o záběru 25,4 cm zvládne posekat náletové dřeviny. Cena 3590 Kč.

Bezpečná práce se sekerou

Při sekání dříví na zimu začněte správným výběrem sekyry. Topůrko by mělo být dlouhé přibližně na délku paže. Sekyru zkuste uchopit na konci topůrka a zvednout pouze silou zápěstí. Nepodaří-li se vám to, raději sáhněte po menší sekeře.

Foto: Mountfield

Sekera Patriot má čepel z ušlechtilé oceli a hlavu napevno spojenou s ergonomicky tvarovaným topůrkem. Šikovnou vychytávku představuje metr na zadní části topůrka. S ním lze odměřit polínka tak, aby se bez problému vešla do kamen či krbu. Cena 1190 Kč.

Při sekání dřeva nepodceňujte zejména ochranu nohou a pořiďte si boty s laminátovou bezpečnostní špičkou. Je lehčí a komfortnější než ocelová a poskytuje ochranu proti mechanickému nárazu o energii 200 J a stlačení silou 15 kN.

Foto: Ardon safety

Pracovní obuv Dožer S3 je určena domácím kutilům i profesionálům. Má sklo-laminátovou bezpečnostní špici, která chrání prsty před úrazem.

„Na ruce doporučuji rukavice máčené, nejlépe v nitrilové pěně, topůrko nebude klouzat ani ve zpocené dlani,“ vysvětluje Lubomír Winkler ze společnosti Ardon Safety.

Pár tipů

Delší pila neznamená lepší. Zbytečně dlouhá lišta ubírá výkonu motoru a hůře se s ní pracuje.

Aby měl motor pily dlouhou životnost, měl by mít vnitřek potažený vrstvou tvrdokovu.

„Agresivní“ řetěz lépe a rychleji řeže, ale vyžaduje větší zručnost a nezkušenému uživateli hrozí poranění při zpětném vrhu.

Startování pily usnadňuje tzv. dekompresní ventil, komfort při práci zajistí odpružení rukojeti, nejlépe silentbloky pro jistější vedení řezu.

Nepodceňujte ani ochranu zraku, proti vniknutí odštěpků do očí chrání polykarbonátové čiré brýle s bočním krytem. Při práci s cirkulárkou nebo motorovou pilou použijte obličejový štít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám