Hlavní obsah

Připravte bazén na novou sezonu

Právo, Karolina Černá

S přípravou bazénu na jaro a léto začínáme, když se teplota vody v něm pohybuje lehce nad 10 °C. V teplejší vodě se zvyšuje riziko růstu řas a množení bakterií, což ztěžuje čištění i zprovoznění bazénu.

Foto: Albixon

Je-li pro nás jarní zprovoznění bazénu příliš složité, pozveme servisní službu. Cena kolem 680 korun/hod. za servisního technika.

Článek

O způsobu přípravy bazénu na letní provoz bychom měli být poučeni od výrobce či prodejce, protože každý typ včetně příslušenství má jiné nároky.

Některé firmy nabízejí servis související s veškerou celoroční péčí o bazén, specialisté ho na jaře zprovozní zhruba od 1800 Kč podle velikosti bazénu a množství technologií.

Bez ohledu na typ bazénu a příslušenství můžeme odzimování shrnout do tří základních kroků. Které to jsou?

1. Čištění bazénu

Jestliže bazén pokrývala plachta, sejmeme ji, vyjmeme z bazénu dilatační plováky, které v tuhé zimě eliminují tlak ledu na stěny bazénu, čímž chrání jeho konstrukci. Po zazimování bychom měli mít odpojená čerpadla i ostatní technologie a částečně odpuštěnou vodu.

Větší zapuštěné bazény s objemem nad 8 m3 s pískovými filtracemi, s individuálně navrženými cirkulačními tryskami a často s moderními stanicemi na úpravu vody se prakticky nikdy nevypouštějí. Podobně je tomu u většiny nadzemních typů s pískovou filtrací.

Síťkou na teleskopické násadě zbavíme bazén hrubších nečistot, listí, větviček. Všechny povrchy bazénu důkladně mechanicky očistíme k tomu určenými přípravky a zbavíme je usazených nečistot a řas. K čištění stěn postačí kartáč, poloautomatický vysavač, větší bazény uklidí automatický bazénový vysavač.

2. Zprovoznění technologií

Zavřeme ventily technologií v bazénu a dopustíme vodu. Upravíme její pH na správné hodnoty a pečlivě zachlorujeme. Pokud jsme na zimu demontovali čerpadla a ostatní technologii, vrátíme je očištěné zpět.

Otevřeme ventily a zkontrolujeme, zda žádnými spoji neuniká bazénová voda. Překontrolujeme stav skimmeru, filtru oběhového čerpadla, který přepneme do funkce filtrace.

Zapneme čerpadlo a filtrujeme vodu zhruba 24 hodin, nebo ve volnějším režimu na 2 až 4 hodiny denně, až do doby, kdy teplota vody přesáhne 15 °C. Záleží na objemu bazénu.

3. Úprava vody

Bazénovou vodu průběžně dezinfikujeme a chráníme před bakteriemi a řasami. Hodnota pH vody se má pohybovat v rozmezí 7,0 až 7,4. Vyšší hodnota než 7,4 způsobuje mléčné zákaly (vysrážení vápníku), snižuje účinnost chlorových přípravků.

Při hodnotách pH pod 7,0 dochází ke korozi kovových částí bazénu, k podráždění očí a pokožky.

Hodnotu pH kontrolujeme aspoň jednou týdně kapkovým nebo proužkovým testerem. Stejně důležité je udržovat limity tvrdosti vody. Pro bazén je ideální středně tvrdá voda od 8 do 18 °N, hodnoty zjistíme speciálním kapkovým testerem.

K dezinfekci slouží chlor v optimálním množství 0,3–0,6 mg/l. Použít můžeme chlorové tablety, některé jsou multifunkční, stabilizují pH a změkčují vodu. Tablety aplikujeme do zásobníků.

Existují i dezinfekční přípravky bez chloru, některé fungují na bázi aktivního kyslíku a jsou šetrné k lidské pokožce i organismu, zejména u dětí a osob s citlivou reakcí na chlor.

Vadí vám chlor?
Bezchlorová bazénová chemie šetří naše sliznice i kůži. Lze ji zakoupit v celé sadě. Oxidátor Oxy light zodpovídá za jas vody, je vhodné ho kombinovat s bezchlorovou dezinfekcí Guanicid. Cena 355 Kc/5 l. Guanicid roztok je multifunkční, dezinfikuje, působí proti tvorbě řas, nedráždí oči ani nevysušuje pokožku. Cena 895 Kč/3 l. Maskovač tvrdosti zamezuje zakalení, které je způsobené tvrdou vodou. Cena 365 Kč/1 l.

Anketa

Už máte odzimovaný bazén?
Ano, už ano
29,1 %
Ještě ne
70,9 %
Celkem hlasovalo 196 čtenářů.

Další možnosti dezinfekce

  • Automatem zvaným salinátor velmi účinně ničíme bakterie, viry a řasy. Ošetřená voda je křišťálově čistá, nedráždí kůži ani oči. Mírně slaná voda v bazénu (zhruba 10x nižší koncentrace soli než u mořské vody) má navíc potvrzené léčivé účinky na pokožku.
  • Ionizátor dezinfikuje vodu v bazénu elektrolytickým dávkováním iontů mědi a stříbra. Pracuje zcela automaticky a výsledkem je čistá a nezávadná voda bez škodlivých mikroorganismů a řas.
  • UV lampa dezinfikuje vodu působením ultrafialového světla typu C (o vlnové délce 253,7 m). Technologie je vhodná pro astmatiky a alergiky. Ošetřovaná voda nedráždí oči ani citlivou pokožku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám