Hlavní obsah

Ozdobte si hrneček konvalinkami

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po originálním hrnečku ozdobeném polodrahokamy s vlastní malbou? Zkuste si s námi ozdobit skleněný hrneček i s podšálkem.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Pokud nebudete hned na první pokus držet v ruce takovýto skvost, nezoufejte a cvičte.

Článek

K práci potřebujeme drobnější ohlazené úlomky křišťálu, třeba z již nepoužívaného náhrdelníku, univerzální lepidlo vhodné pro lepení na sklo, barvy pro malbu na sklo a případně obyčejný fix. Můžeme koupit skleněný šálek nebo použít vlastní skleničku či hrneček z hladkého a nezdobeného skla.

1. Na papír si předem nakreslíme několik motivů i v barevném provedení. Mohou to být geometrické vzory jako trojúhelníky, spirály, vlnovky, srdíčka, hvězdičky, do nichž vsadíme barevná sklíčka.
2. Navrhnout můžeme i rostlinné motivy, třeba kvítky, jejichž středy tvoří různobarevné, drobné skleněné korálky. Při lepení nejdřív potřeme plošku lepidlem, nasypeme na ni korálky a přitiskneme je.
3. Na skleněné ploše též krásně vyniknou polodrahokamy. Přilepením drobnějších křišťálů znázorníme kvítí konvalinek, k nimž přimalujeme lístečky se stonky. Kvítky rozložíme kolem hrnečku a na misku namalujeme listy.
4. Obyčejným vodou omyvatelným fixem nakreslíme na hrneček kolem dokola asi pět květních stvolů konvalinek. Do místa, kam chceme dát kvítek, kápneme universální lepidlo, na něj přitiskneme kamínek, a necháme vše zaschnout.
5. Mezitím si namalujeme podšálek. Tvar misky obkreslíme na papír a od středu, kolem dokola nakreslíme lístečky. Asi tři z nich budou mít zlatou konturu a ostatní, bez kontur, se mohou navzájem překrývat.
6. Zlatou konturovací pastou pro malbu na sklo pak namalujeme okolo středu kružnici a k ní připojíme obrysy tří okružních lístečků. Tvary lístků tvoříme uzavřené. Tubu s pastou mírně stlačujeme a snažíme se o plynulou linku. Linku podle potřeby můžeme napojovat.
7. Malým štětečkem, namočeným do zelené výplňové barvy pro malbu na sklo, pak začneme vymalovávat lístečky, předkreslené konturovací pastou. Barvu dotahujeme až k zlatým okrajům, přičemž linku nepřetahujeme.
8. Potom domalujeme zbývající listy bez linek. Zelenou barvu můžeme lavírovat s tyrkysovou tak, že okraje lístku obtáhneme tyrkysovou, a při vyplňování vnitřku obě barvy smícháme. Překrýváním listů vzniknou lazurní průhledy.
9. Po zaschnutí lepidla, nejlépe za 1-2 hodiny, otřeme z hrnečku mokrým hadříkem fix a zlatou konturovací pastou dokreslíme ke kvítkům konvalinek jejich stvoly. Nezapomeneme přitom ani na drobné stopky připojující kvítka.
10. Hrneček pak otočíme dnem vzhůru a štětcem ještě přimalujeme výplňovou zelenou barvou 5-6 dalších menších listů. Listy by měly jakoby vyrůstat od cibulek, kvítí je však převyšuje.

Tipy a rady

  • Při zdobení hrnečku necháme 1-2 cm od horního okraje volné, abychom z něj mohli pít
  • Malované hrnky myjeme pouze v ruce teplou vodou s jarem, do myčky je nedáváme
  • Barvy pro malbu na sklo, obrysové i výplňové koupíme ve výtvarných potřebách.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si sami - věšák na klíče

Věšák na klíče je nezbytnou součástí každé předsíně. Chybí-li nám nebo nejsme-li s tím dosavadním spokojeni, můžeme vše změnit. Vyrobme si věšáček na klíčky...

Naučte se zdobit květináč semínky

Zajímavý obrázek na květináči můžeme vytvořit ze semínek. Pro menší květináče použijeme spíš drobná semínka, jako vojtěšku, len, proso, mák, pohanku, čočku,...

Vyzrajte na tapety

Mnozí z nás se zdráhají pustit se do tapetování. Obavy však nejsou vůbec na místě. Pokud si vše předem dobře rozmyslíte a nachystáte, dosáhnete výsledku, který...

Výběr článků

Načítám