Hlavní obsah

Nudíte se doma a nejste příliš zruční? Zkuste si vyrobit jednoduchý, a přesto hezký věnec z listí

Novinky, Jana Nesvadbová

Pokud na vás nepříjemně doléhá nutnost setrvávat po většinu času doma a nudíte se, můžete si zkusit vytvořit jednoduchou dekoraci, kterou zvládnou hravě i ti méně zruční, ba přímo manuálně nenadaní. Právě tak lze výrobou věnce z listí zaměstnat i menší děti.

Foto: Profimedia.cz

Věnec z listí působí velmi dekorativně a jeho výrobu zvládnou i děti.

Článek

Výrobou věnce z listí se můžeme příjemně zaměstnat nenáročnou manuální aktivitou, u níž zvládneme poslouchat oblíbenou hudbu, případně po očku sledovat další díl oblíbeného seriálu v televizi. Výrobu zvládnou i menší děti, u nichž již nehrozí riziko, že se poraní o špendlíky, nebo je dokonce začnou konzumovat.

Vše ovšem zahájíme procházkou, během níž si nasbíráme listí. Už dopředu si promyslíme, jak chceme věnec barevně pojmout, a podle toho pak sbíráme listy. Vždy jich nasbíráme více, abychom měli rezervu.

Využijte dlouhé chvíle doma k výrobě hezkých podzimních dekorací

Jak na to

Co budeme potřebovat

Na výrobu ozdobného věnce z listí si připravíme tři základní suroviny: nasbírané listy, korpus na věnec a špendlíky.

Foto: Profimedia.cz

Materiál na výrobu

Pracovní postup

Než začneme listy připevňovat špendlíky ke korpusu, promyslíme a nanečisto si vyzkoušíme, jak bude alespoň část listů na věnci vypadat. Korpus pokryjeme listy celý.

Listy můžeme buď připevňovat úplně náhodně, tak jak nám přijdou pod ruku, anebo je naopak řadit podle barev a ty střídat. Obzvláště hezký je efekt přecházejících barev od nejsvětlejší k nejtmavší. Nebo podle barevného spektra.

Foto: Profimedia.cz

Trik spočívá v tom, že nově připevňovaným listem zakryjeme špendlíky použité na přichycení listu předchozího.

Listy připevňujeme na věnec postupně tak, aby nový list překrýval špendlík, jímž byl uchycen list předchozí.

Kam s ním

Hotový věnec můžeme zavěsit do okna, na dveře bytu či domu. Výhodou je, že až listí ovadne, můžeme korpus využít znovu, například za pár týdnů na věnec vánoční.

Co se zbylým listím

Zbylé listí není nutné vyhazovat. Ty nejhezčí je možné vybrat, vzít jehlu s nití a za stopky je navléknout s dostatečnými rozestupy od sebe. Několik takto vytvořených závěsů opět využijeme k dekoraci okna.

Anketa

Vyrábíte si rádi dekorace do bytu sami?
Ano, a pravidelně.
59,7 %
Docela ano.
9,7 %
Jak kdy.
12,7 %
Moc mě to nebaví.
4,6 %
Ne, to je pro mě ztráta času.
4,1 %
Ne, protože jsem nešika.
9,2 %
Celkem hlasovalo 3367 čtenářů.

Zajímavost: Proč je letos tolik listí

V letošním roce je všude neobvykle mnoho listí. Potvrzují to zahrádkáři i zaměstnanci technických služeb ve městech, kteří mají s jeho odklízením náhle mnohem více práce. Jak ale vysvětlují dendrologové, listí ve skutečnosti není více než obvykle. Je ho prostě jen více, než ho bylo v nedávných obdobích. Ta byla neobyčejně suchá, na což stromy reagovaly vytvořením menšího množství listů. Letošní rok se ale z hlediska množství srážek vrátil k normálu, na což stromy reagovaly tím, že mají listí tolik, kolik je normální.

Reklama

Související články

Podzimní krášlení s vřesem

Z bochánku vřesu vyčaruje líbezné podzimní aranže obratem ruky i ten, komu chybí cvičené oko floristy. Přidejte k němu barevné listí nebo třeba květák a těšte...

Výběr článků

Načítám