Hlavní obsah

Nové čalounění prodlouží životnost nábytku

Právo, Sylva Svobodová

Stará sedačka po babičce nebo starožitný ušák jsou sice hodně opotřebované, ale máme k nim vztah. Co s tím? Rozhodně nechat znovu očalounit.

Foto: archiv firmy UMĚLECKÉ ČALOUNICTVÍ (12x)

Nově očalouněná starožitná sedačka

Článek

Takový starožitný kousek už v obchodě těžko seženeme a navíc se nám k němu vážou i krásné vzpomínky.

První krok – dobrý čalouník

Starožitný nábytek se rozhodně vyplatí nechat zrestaurovat, jak po čalounické, tak po truhlářské stránce.

Na starožitný nábytek čalouník používá výhradně přírodní materiály, jako je africká tráva, z níž se tvoří základní tvar čalounění.

Nejen koňské žíně, ale také kvalitní pružiny jsou základem pro čalounění pohovek, křesel i židlí.

Rozhodneme-li se pro opravu našeho nábytku, vybereme zkušeného čalouníka, který nám dá na výběr z nabídky potahových látek a poradí, která je nejvíce vhodná pro styl daného kusu. Pokud je kostra rozklížená, lak popraskaný a zašlý nebo třeba chybí kousek dýhy, i tohle vše lze opravit.

Nejdříve se na dřevěnou kostru čalounickými připínáky pečlivě připevní pevné popruhy.

U starožitného nábytku nesmí chybět pružný prvek, nejlepší jsou ručně vázané pružiny. Vazba slouží k fixaci, podklad se nesmí hnout žádným směrem.

Základní tvar čalounění je z africké trávy, další vrstvou jsou žíně, jež jsou přikryty čalounickou vatou a plátnem. Plátno chrání samotnou potahovou látku před kontaktem s hrubší vrstvou.

„Lidé se začínají dívat na kvalitu, kterou si chtějí pořídit. Zajímají se o odolnost materiálů, údržbu a čištění,“ vysvětluje čalouník Lukáš Ruta z firmy Umělecké čalounictví. K čalouníkovi však nemusíme pouze kvůli opravě nábytku, ale také chceme-li nábytek nechat vyrobit na zakázku přímo do svého interiéru.

Starožitná sedačka je připravená na závěrečnou fázi – zbývá ji potáhnout vrchní stylovou látkou.

Můžeme oslovit architekty či designéry a společně s čalouníkem a truhlářem nechat vzniknout originálnímu interiérovému kusu nábytku.

Kolik to bude stát

Nejvíce se čalouník setkává s opravou židlí, křesla či pohovky, ale k rukám se mu dostane i velká sedací souprava, či dokonce restaurační nebo hotelový nábytek.

Klasický ušák měl prodřený látkový potah. Změna vyžadovala mnoho hodin ruční práce, protože nábytek je tvarově složitý. Také se lepily uvolněné spoje.

Ceny opravy určuje velikost a náročnost daného kusu, volba potahového materiálu a také použité vnitřní výplně čalounění. Solidní čalouník nejdříve nechá zakázku nacenit a klient se pak rozhodne, zda souhlasí.

Je potřeba si uvědomit, že práce na nábytku se počítá do desítek hodin a jde o ruční práci.

Dřevěná židlička byla úplně prožraná od červotoče, proto se vyrobila kompletně nová replika včetně výplně a vrchní bílé potahové látky.

Nábytek se totiž musí rozebrat, musí se odstranit staré popruhy, pera, vyměnit molitan, navrstvit několik látek, ručně sešít apod.

Potahová kůže je dražší, přibližně stojí 1200 Kč/m2. Potahová látka nás přijde kolem 400 Kč/bm.

Tyto židle jsou komplet nové, vyrobené na zakázku podle původních tří. Materiál buk, látkový potah.

Jak na skvrny

U látkového čalounění vždy nejdříve zjistíme, o jaký druh látky jde a jaká má specifika. Pak teprve zvolíme vhodný čisticí prostředek a dodržíme podle návodu přesný postup čištění. Znečištěnou část raději čistíme celoplošně, od vnějšího švu po vnitřní.

Moderní židle s chromovým podnožím má kožený bílý potah. Kůže se předem natahuje, aby byla na sedáku perfektně vypnutá.

Samotnou skvrnu čistíme směrem od vnějšího okraje do středu, pomůžeme si jemným kartáčováním (plynulými tahy ve směru vlasu).

Velmi oblíbené křeslo z 50. let, typ kanadka, známé také jako křeslo Halabala. Je po kompletní renovaci, má pohodlné sezení, příjemné područky.

Pokud si nevíme rady, oslovíme specializované firmy (k nimž buď nábytek odvezeme, nebo přijedou přímo do domácnosti), a to co nejdříve.

Po vyčištění necháme čalouněný nábytek řádně vyschnout, nesedáme na něj, dokud je vlhký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám