Hlavní obsah

Nahraďte starý kotel kondenzačním

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kondenzační plynový kotel je v porovnání s klasickým o 10 000 až 20 000 Kč dražší, má však budoucnost. Jak to? Jeho provoz je úspornější a čistší. Evropská legislativa navíc prodej některých starších kotlů zakazuje.

Foto: Buderus (3x)

Plynový kondenzační kotel Logamax plus GB172 se velkým rozsahem modulace výkonu a vysokou účinností hodí pro vytápění rodinných domů. Kotel je kompletně vybaven komponenty pro otopný systém.

Článek

Podle evropské legislativy od 26. září 2015 platí, že u nových kotlů na zemní plyn se jmenovitým výkonem do 70 kW nesmí být sezónní energetická účinnost vytápění nižší než 86 %. Typy kotlů, které tyto podmínky nesplňují, nemají od tohoto data na trhu co pohledávat.

Foto: Junkers

Kondenzační kotel CerapurComfort zajistí domu vytápění a teplou vodu a zároveň šetří energii. Kotle jsou ve výkonových variantách od 3 do 25,2 kW

Týká se to nekondenzačních plynových kotlů napojených do komína a nekondenzačních plynových kotlů v provedení turbo, u nichž se spaliny vyvádějí obvodovou stěnou nebo střechou.

Foto: Buderus

Stacionární plynový kondenzační kotel Logano plus GB212 se zásobníkem teplé vody Logalux SU 160-300 sníží náklady na vytápění min. o 15 % oproti klasickému plynovému kotli. Vhodný pro záměnu za starší atmosférický kotel.

Výjimku představují kotle se jmenovitým výkonem do 10 kW a kombinované kotle do 30 kW. Kondenzační plynový kotel splňuje podmínky zákona ideálně.

Princip kondenzace

Kondenzační kotel zužitkuje i teplo, které u konvenčních plynových kotlů vylétlo i se spalinami komínem. Konstrukce kondenzačních kotlů umožňuje, aby vodní páry (o teplotě 130-180 °C) procházely do dodatečné části výměníku, kde zkondenzují, a část svého tepla použijí pro ohřev topné vody. Využitím tepla se sníží spotřeba plynu nejméně o 30 %.

Nejvíce energie se získá při teplotách topné vody nižších než rosný bod spalin, který se pohybuje u zemního plynu kolem 57 °C. Při součtu takto získané energie a výhřevnosti zemního plynu lze dosáhnout účinnosti přesahující 100 %.

Foto: Viadrus

K4 je řada nástěnných kondenzačních kotlů ve výkonu od 5 do 24 kW nebo od 6,5 do 33 kW.

U kondenzačního kotle musíme myslet na odvod kondenzátu, což znamená jeho napojení na kanalizaci. Mokré spalinové cestě také přizpůsobíme vložkování komínu, nejlepší je plastové.

Závěsné a stojící

Podle způsobu umístění a upevnění rozlišujeme kotle na plyn na stacionární, stojící na zemi, a závěsné, hodící se do bytu.

Výrobky musí být opatřeny energetickým štítkem se zařazením do příslušné energetické třídy (A++ až G).

Foto: Vaillant

Závěsný kondenzační plynový kotel VU ecoTEC plus pro vytápění na zemní plyn s širokou modulací výkonu a vysokou účinností až 108 %.

Plynové kondenzační kotle se hodí pro domácnosti s nízkoteplotními systémy, tj. s podlahovým vytápěním, s radiátory o větší ploše. Vyplatí se jejich zapojení do solárního systému pro ohřev vody, kdy nám sluneční energie ročně ušetří až 60 % spotřeby energie pro přípravu teplé vody.

Provoz kondenzačního kotle můžeme regulovat. Na prostorovém termostatu, který lze umístit kamkoli, pak sledujeme teplotu. Umožňuje také sestavení režimu vytápění. Systém kotle ovládáme přes internet.

Foto: Ariston

Kondenzační kotel Cares Premium kromě výhodného poměru cena/výkon nabízí jednoduché ovládání LED displejem. Je uspořádán prakticky a chráněn proti případnému zatečení do řídicí jednotky.

Ceny kondenzačních kotlů se liší podle typu, výkonu, rozsahem modulace (jak často spínají), zda zajišťují průtokový ohřev teplé vody (TV) nebo je lze kombinovat s externími zásobníky TV.

Nástěnný nízkoteplotní kotel vyjde zhruba na 26 500 Kč a více, stacionární kondenzační kotel pro rodinný dům stojí až 80 000 Kč. Při nákupu dáme na radu odborníka, který vyhodnotí tepelné ztráty objektu i výkon kotle! Vyvarujeme se tak chybného nákupu poddimenzovaného nebo naopak zbytečně výkonného kotle pro náš dům či byt.

Začínáte s plynem?

Pořizujeme-li plynový kotel poprvé, musí být místo, v němž žijeme, plynofikováno. Kontaktujeme společnost distribuující zemní plyn v oblasti našeho bydliště (např. na http://e-energie.cz), osobně nebo e-mailovým formulářem Žádost o připojení k distribuční soustavě.

Foto: Ariston

Řada Genus Premium EVO zahrnuje kotle s nejrůznějším výkonem, a to jak s průtokovým ohřevem vody, tak v provedení pro ohřev vody v připojeném zásobníku.

Se spádovým distributorem domluvíme podmínky připojení zemního plynu a po zřízení plynovodní přípojky sepíšeme Smlouvu o připojení k distribuční soustavě. Zároveň s ním můžeme sepsat Smlouvu o sdružených službách dodávky plynu, lze ale zvolit jiného dodavatele, nabízí-li levnější služby.

Každý majitel nemovitosti vytápěné plynovým kotlem má před spuštěním plynového kotle nechat provést tzv. výchozí revizi, poté jednou ročně povinnou kontrolu spalinových cest. Každý třetí rok má být místo ní provedena tzv. provozní revize.

Kotlíková dotace

Výrobky, které jsou předmětem podpory, najdeme na webových stránkách www.sfzp.cz/sekce/815/kotlikove-dotac. Aktuální jsou žádosti o dotace pro Středočeský kraj (do 15. 9. 2016) a Prahu (do 29. 12. 2017).

Foto: Buderus

Nástěnný kondenzační kotel Logamax plus GB162 si svými rozměry bez problémů najde místo v interiéru. Lze ho doplnit kompaktním zásobníkem pro ohřev teplé vody, který svým čistým designem s kotlem ladí.

Stavba, v níž v rámci dotace dochází k výměně kotle na tuhá paliva, musí splňovat minimálně třídu energetické náročnosti budovy třídy C nebo majitelé provedou některé z mikroenergetických opatření (zateplení střechy, výměna oken, oprava fasády atd.).

Výše dotace je stanovena v procentní částce ze způsobilých výdajů. Maximální výše, kterou lze u nákladů uplatnit, i když byly vyšší, je stanovena na 150 000 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V případě plynového kondenzačního kotle lze získat až 75 % této částky. Prostředky žadatel získá zpětně při doložení všech potřebných dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám