Hlavní obsah

Krbová kamna na dřevo umějí ušetřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oheň a praskající dřevo vytvoří nejen útulnou atmosféru, ale při volbě výkonných kamen výrazně ušetří rodinné finance. A to je při cenách za plyn a elektřinu vítaná možnost! Při spalování dřeva, dřevěných pelet či briket jsme navíc v souladu s přírodou.

Foto: Hornbach

Krbová kamna Panadero Chambery, stáložárná kamna, tepelný výkon 7,1 kW, rozměry 75,1 x 63 x 38,9 cm. Cena 21 150 Kč.

Článek

Pořídit si lze krbovou vložku nebo krbová kamna. Stavba krbu je náročnější, vyžaduje bezpečnostní normy a kontrolu kominíka. Je to finančně i časově dražší varianta.

Krbová kamna jsou volně stojící objekt, nevyžadují stavební úpravy. Své místo mají v obytném prostoru, instalovaná jsou 20 cm ode zdi a 80 cm by měla stát od všech hořlavých materiálů.

Vytopte všechny místnosti

Vyplatí se pořídit kamna s výměníkem, protože s nimi vytopíte hned několik místností najednou a také ohřejí vodu. Mají i delší dobu hoření, vyšší účinnost, zužitkují zbytkové emise, jež by jinak utekly komínem.

Foto: Hornbach

Krbová kamna s výměníkem, rozměry: 100 cm x 55 x 48,1 cm, tepelný výkon 10 kW. Cena 39 900 Kč.

Foto: Hornbach

Krbová kamna Panadero Saphir, tepelný výkon 7,1 kW, rozměry 71 x 57,2 x 39,6 cm, cena 21 190 Kč.

Při nákupu kamen se zaměřte hlavně na jejich výkon. Ten se určí na základě energetické náročnosti stavby a velikosti vytápěné místnosti.

Kamna je důležité správně dimenzovat: výkon se uvádí v kW a platí: co kW, to cca 20 m3 vytopeného prostoru. Také komín v domě musí odpovídat požadovanému výkonu.

Pořizujete kvůli rostoucím cenám energie kamna? Pak nezapomeňte zkontrolovat komín

Tipy a trendy

Bezpečnost nade vše

Základem je mít dobře fungující komín, který majitelé pravidelně kontrolují, udržují a myslí na odborné revize.

Podstatná je samozřejmě bezpečná instalace kamen v prostoru. Musí stát na nehořlavém materiálu, nejlépe dlažbě či desce (sklo, plech), která kamna přesahuje vpředu o 50 cm, ze stran o 30 cm.

Foto: Hecht

Zahřejte se u kamen a upečte si něco dobrého. Stylová ocelová kamna s troubou a prosklenými dvířky udělají správnou atmosféru. Kamna mají šamotem vyložené topeniště a litinový rošt. Cena 10 490 Kč.

Foto: Hecht

Výkonná ocelová krbová kamna s úložným prostorem na dřevo a prosklenými dvířky. Kamna mají ocelovou konstrukci a kamenné obložení. Cena 15 990 Kč.

V blízkosti kamen nejsou žádné hořlavé materiály a myslíme samozřejmě i na přítomnost malých dětí.

Čím topit?
Kamna a krby jsou určené na spalování dřeva a dřevěných briket. Dřevo používejte nejlépe vysušené, častý je měkký smrk i tvrdé dřeviny. Nejoblíbenější jsou ale dřevěné brikety a dřevěné pelety, protože se lépe skladují než nařezané dřevo. Jde i o ekonomicky výhodné topivo, ohleduplné k přírodě.

Anketa

Čím doma topíte?
Dřevem
55,4 %
Peletami
2,5 %
Briketami
3,4 %
Uhlím
6,2 %
Plynem
22,4 %
Elektřinou
10,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11033 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní kamna: každé dílo je originál

Kachlová kamna a sporáky znaly už naše (pra)babičky. A současné generace je začínají objevovat znovu. Kromě toho, že jsou v interiéru krásným prvkem, mají...

Krbová kamna zahajují topnou sezonu

Krbová kamna jsou snadná a přímá cesta, jak si doma užít plápolající oheň. A podzim je na to více než vhodné období. Venku ještě nemrzne a nevyplatí se pouštět...

Výběr článků

Načítám