Hlavní obsah

Jednoduchá proměna rozzářila panelákový byt barvami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnohé z nás je plánovaná přestavba, či změna vybavení interiéru důvodem ke dlouhému zvažování. Ostatně, i my v našich článcích nabádáme, vše si pečlivě rozmyslet, protože chyby se pak jen obtížně, či se zbytečnými výdaji odstraňují. Kromě nás, uvážlivých, však existuje hrstka těch, pro které je rozhodnutí dílem okamžiku. A výsledek? Přesto zaručený.

Článek

Když jsme vybírali naši dnešní návštěvu, naše fotoreportérka hned měla jeden tip po ruce. Jak byt popisovala, byl mi něčím povědomý... Vzpomněla jsem si. Ten je ale už přece známý... "Kdepak. Dnes už vypadá zase docela jinak," vysvětlovali. Měli pravdu.

Byt pro každodenní pohodu

Paní Lucie se na naši návštěvu nijak výrazně nepřipravovala. V některých bytech, kam přijdeme, bývá kvůli naší návštěvě vše dovedeno k takové dokonalosti, že to v podstatě vylučuje běžný, každodenní život. Tady jsme se cítili od prvního okamžiku dobře. Byt má přece v první řadě sloužit svým obyvatelům, ne naopak. Přitom hodně záleží na zvoleném vybavení bytu – k pocitu pohody značnou měrou přispívá neokázalé vybavení, které dohromady vytváří velmi příjemný celek.

Prostor, světlo, barvy

Zařízení bytu v mnoha případech není o horentních finančních částkách. Pod heslem v jednoduchosti je krása nakoupila paní Lucie základní vybavení bytu. Stěhovali se totiž opravdu jen s osobními věcmi. "Nechtěla jsem být od prvních okamžiků svázána původním vybavením, jeho typem a rozměry," vzpomíná na dobu před několika lety. O svém budoucím bydlení měla jasnou představu.

Mezi prvními nakoupila jídelní stůl a židle. Kulatý stůl je navíc rozkládací, takže není problém pohostit i početnější návštěvu současně... Tady se také odehrává rodinný život. Klasické židle zvolila s vyššími opěradly, poskytujícími pohodlnou oporu při delším sezení. Praktické návleky ušila sama – bílá se vám možná na první pohled může zdát poněkud nepraktická, ale návleky není problém sundat a vyprat.

Interiér působí prostorně – na první pohled bychom mu určitě přiřkli více, než 28 m2, a to včetně části kuchyně. Právě tak si to ale paní Lucie přála – byt s dostatkem místa a světla.

Místem řady nákupů vybavení se stala IKEA. Paní Lucie má ráda jednoduché, jasné tvary, přednost dává světlému dřevu a právě ve skandinávském stylu našla mnoho inspirace. Kuchyň ve tvaru U, kterou od obývací části odděluje praktický barový pult, si navrhovala sama. Zakázková výroba pochází z truhlářství Satran, stejně jako řada dalších prvků v bytě. Paní Lucie si kvalitu zpracování nemůže vynachválit, a to vše přitom za opravdu přijatelnou cenu.

Závidějí i kluci

Dětský pokoj nezapře pětiletou slečnu. Původně byl ve veselých kombinacích červené, modré a žluté, pak si Klárka oblíbila Barbie. Také tato kultovní panenka má svůj domov se spoustou výrazně barevných doplňků, které firmy představují v katalozích. A právě jeden z nich, s obrázkem, který Klárce obzvláště bral dech, se stal vzorem nové podoby dětského království. Není to o tom, abychom my, dospělí soudili, zda sytě růžová je pro nás ta pravá. Tady bydlí Klárka a právě její pocity a pohoda jsou to nejdůležitější.

Pokojíček sklízí bezmezný obdiv všech kamarádek a jejich maminky musejí odolávat velkému naléhání. A budete možná překvapeni – ani kluci, kamarádi ze školky, by takovým pokojíčkem nepohrdli... Inu, jak je vidět, v určitém věku není ani růžová na závadu. Svou roli ale jistě hraje také ostatní vybavení, které pamatuje nejen na účelnost, ale i na dětské hry. Třeba taková skluzavka, kterou je možné nahradit sestup po žebříku ze zvýšeného lůžka, to je přece věc...

S pračkou na schovávanou

Standardní velikost provází koupelnu. Rozloha 4,2 m2 docela stačí – kromě umyvadla se sem pohodlně vešla jak klasická vana, tak i sprchový kout. A kde je pračka? "Nejsem příznivcem umístění v koupelně. Zbytečně zde zabírá prostor, který je právě tady pro pocit pohodlí tak důležitý, zvláště když máme malou Klárku."

Pračku jsme ale nenašli zabudovanou ani v kuchyňské lince, což bývá druhé nejčastější umístění. Paní Lucie nás už déle nenapíná a otevírá dveře od vestavné skříně. Tady je. Jak roky provozu mohou potvrdit, žádné problémy s vlhkostí, unikající vodou a podobně, toto méně obvyklé umístění neprovází. Navíc není problém hned vedle umístit i koš na špinavé prádlo a vše jednoduše zavřít...

Chytře dělená předsíň

Nikdy nic nemusí být definitivní – třeba ani podoba předsíně. Zatímco jinde bývá chodba popelkou, paní Lucie na její pojetí kladla od počátku důraz. "Je to přece to první, co návštěva z bytu uvidí...," říká.

"Původně byla předsíň poměrně velká, a jak za Klárkou začalo chodit stále více dětí, boty bývaly roztahané až po dveře od dětského pokojíku. Přemýšlela jsem, jak prostor na přezouvání vymezit a napadlo mě vstupní část předsíně oddělit posuvnými dveřmi...", vysvětluje svůj nápad. Nová změna při naší návštěvě ještě zářila novotou, některé detaily se ještě budou dokončovat, ale i teď, po krátké době "zkušebního provozu" je jasné, že ani tento nápad neminul cíl... V této části vstupu bylo nyní také možné umístit více úložného prostoru. Zajímavým a současně praktickým prvkem je osvětlení zádveří bodovkami, umístěnými zespodu závěsných skříněk nad vstupními dveřmi.

V předsíni se ještě zastavme u podlahy. Paní Lucie zde zvolila méně obvyklou krytinu – marmoleum. Vyrábí se tradiční technologií z čistých přírodních surovin - přírodního oleje a pryskyřice, vápence, pigmentů a juty. Čtverce nebo panely jsou spojovány bezespárovou technologií, což umožňuje vytváření libovolných kombinací a vzorů. Zcela hladký povrch zaručuje snadnou údržbu.

Marmoleum je vhodné pro astmatiky a alergiky, protože potlačuje množení bakterií a nedráždí dýchací cesty. Oceníme i další dobrou vlastnost, vítanou u jakékoliv podlahové krytiny - výbornou tepelnou a zvukovou izolaci. Na rozdíl od PVC je linoleum stoprocentně bez jakýchkoli škodlivých látek. Je tvrdé, ale přitom pružné, takže dobře působí na klouby člověka. Také je podstatně trvanlivější než PVC. Probarvená vrstva dosahuje až na podkladovou jutu, což zaručuje i při dlouhodobém a nepříliš šetrném zacházení jeho stále bezchybný vzhled. V bytových prostorách se jeho životnost pohybuje v rozpětí 50 až 70 let.

Nemožné na počkání...

Při zařizování bytu paní Lucii nejvíce pomáhá dar představivosti. Nemusí kolem jedné věci v prodejně dlouze chodit, případně se na stejné místo vracet. Podívá se a už s jistotou ví, zda to bude to pravé. Odebírá také řadu časopisů, které se bydlení a interiérům věnují. Často stačí docela malá drobnost, která ji upoutá a pak je už jen otázkou velmi krátkého času, než jí doplní svůj domov.

Od rozhodnutí k realizaci opravdu uplyne podstatně méně času, než bývá obecně zvykem. Pokud je to v jejích silách a není tedy odkázána na lhůty řemeslníků - ale i tam dokáže nemožné na počkání, zázraky do tří dnů..., je změna hotova dříve, než se manžel vrátí z práce. "Naštěstí mi v zařizování bytu nechává volnou ruku," směje se paní Lucie při vzpomínce na jeho překvapené pohledy, když ráno ještě opouštěl docela jiný domov... Změnám se ale nebrání a umí pochválit.

V hlavní roli – barvy

Poslední nejvýraznější změnou interiéru byla změna žlutého pojetí za zelené. Ještě tentýž den, kdy viděla v časopise ukázku interiéru s výmalbou v příjemném, světle zeleném odstínu, koupila barvu. Odpovídající odstín si namíchala sama, podle oka – a bylo to přesně ono. Večer bylo vymalováno. Protože to zdaleka nebylo její první setkání s malířskými barvami, může srovnávat. I pro barevné stěny si oblíbila jako základ bílý Polar, do kterého přidává barevný pigment. Podle vlastních zkušeností je pak výsledná barva zářivější, než když použila jako základ Primalex standard.

Nové stěny ale byly jen začátek, protože vše bylo nutné doladit. S přítelkyní se tedy vypravila do IKEA, kde nakoupila drobné i větší doplňky v odpovídající barevnosti. Hrnky s podšálky, obaly na květináče, to vše a mnoho dalšího se stalo příjemnou tečkou za novou tváří interiéru.

Zaujalo nás

K novému vzhledu interiéru mnohdy postačí jiné doplňky – změna je výrazná a nebývá finančně náročná.

Barevná výmalba podtrhuje a dotváří atmosféru jednotlivých prostor – spolu s odpovídajícím vybavením navozuje dojem nevšednosti.

Obývacímu prostoru prospívá minimum nábytku – police na stěnách s vhodnými doplňky interiér zútulní.

Pokud máme menší jídelní stůl, je praktické, je-li rozkládací.

Návlekové potahy na židle bychom mohli úspěšně využít i v případě starších židlí (všelicos skryjí) – materiál vybírejme s ohledem na snadnou údržbu.

Dodatečně navržené vysoké posuvné dveře v předsíni zřetelně oddělují část vstupu od ostatních prostor bytu, tam je také možné umístit maximum úložných prostor.

V předsíni je na podlaze položeno marmoleum – řada dobrých vlastností, včetně značné odolnosti a obrovského výběru barev, vzorů i možností vzájemných kombinací, vyváží i vyšší cenu.

Pračka je umístěna ve vestavné skříni v předsíni.

Zvýšené lůžko v dětském pokoji šetří místo – je pod ním umístěna prostorná skříňka.

Protože i za tu chvíli, kterou jsme s paní Lucií strávili společně, jsme si nemohli nevšimnout jejího elánu a stálé připravenosti k okamžitému řešení, nedalo nám, abychom se nezeptali, zda je zelená varianta již konečná. Jen se zasmála. Kdo ví... Jedno je ale již teď jisté – ať bude příští tvář bytu jakákoliv, opět se přijdeme podívat. Zajímavé inspirace není nikdy dost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám