Hlavní obsah

Je čas na revizi plynových topidel

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brzy začne topná sezóna, proto je nejvyšší čas na důkladnou kontrolu topidel. Pokud topíme plynem, měl by vše zkontrolovat revizní technik. Předejdeme tím havárii a můžeme i ušetřit.

Foto: archiv firmy Karma, Právo

Originální vafky vyráběné Karmou mají jednu neocenitelnou výhodu - jejich přívod plynu i odtahový systém odpovídají starším modelům. Proto při výměně starých topidel Gamat není nutné provádět žádné stavební úpravy.

Článek

Velké procento plynových topidel tvoří klasické vafky, ale samozřejmě i stacionární a turbo plynové kotle. Technik ověří jejich bezpečnost, posoudí, jak dlouho ještě naše topidlo může bez problémů fungovat, a v souvislosti se stoupajícími cenami plynu by také měl umět poradit, jestli se nám vyplatí investovat do modernějšího a úspornějšího modelu.

S kontrolou neváháme

Na kdy revizi naplánovat? Kdykoliv mimo topnou sezonu. Teď, po letních prázdninách, už ale musíme počítat s tím, že o práci servisních techniků stoupá zájem a prodlužují se čekací doby na revizi. Proto s kontrolou není radno váhat příliš dlouho. Revizí by totiž měla topidla projít jednou za rok.

.: Revidovat je nutné i stacionární plynové kotle s dvoustupňovou plynovou armaturou. Díky plynulému provozu kotlů se snižuje také množství škodlivin a uspoří energie ve srovnání s kotly s jednostupňovou armaturou (Vaillant). foto: Právo/archiv firmy Vaillant

Preventivní prohlídka zajistí kromě kontroly funkčnosti topidla i vyčištění hořáku (pokud je to nutné). Cena za prohlídku se pohybuje cca kolem 200-300 Kč bez materiálu. Je-li nutná oprava, suma se navyšuje o cenu opravy a použitých dílů + cestovné.

Výměnou topidla ušetříme

Revize by nám měla ušetřit čas i peníze. Pokud ji zajišťujeme pravidelně, je téměř jisté, že nám nehrozí během topné sezony žádná porucha. Čekat v zimě několik dnů na nové topení není nic příjemného. Přitom mnoho plynových topidel v našich domácnostech je v provozu více než deset let a často neodpovídají dnešním požadavkům.

.: Předností závěsných kondenzačních kotlů Cerapur (Junkers) je nejen nižší hmotnost, ale i nový trojcestný motorický ventil, který zvyšuje funkčnost a bezpečnost provozu. Při opravách navíc nemusí technik vypouštět vodu z přístroje. foto: Právo/archiv firmy Junkers

Současné výrobky mají moderní regulační prvky, účinnější jsou hlavně hořáky. Například dnešní topidlo Gamat o výkonu 5 kW, které je určeno pro vytápění prostoru o velikosti až 100 m3, má spotřebu 0,59 m3 zemního plynu za hodinu. Topidlo stejného výkonu vyráběné na konci 80. let mělo spotřebu 0,697 m3/hod. Výměnou topidla bychom tedy okamžitě dosáhli patnáctiprocentní úspory zemního plynu. A to přece stojí za to!

Reklama

Související témata:

Související články

Zateplením domu lze výrazně ušetřit

Dům může být sebehezčí, ale bydlet se nám v něm bude dobře jen s důkladnou tepelnou izolací. Nejenže nám s novým izolačním kabátem nebude zima, ale odstraní...

Obložení dodá obyčejnému parapetu styl

Zbyl vám po pokládce plovoucí podlahy sem tam nějaký odřezek? Použít jej můžete třeba na vytvoření nového hlubokého parapetu. Kvalitní plovoucí podlaha...

Výběr článků

Načítám