Hlavní obsah

Jak zatočit s vlhkostí, která škodí domu i bytu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povrchovou plíseň v koupelně nebo kuchyni zlikvidujeme svépomocí. Ovšem vlhkostí poškozené základy a konstrukce stavby, mokré skvrny na stropě, zdech nebo na fasádě raději přenecháme odborníkům.

Foto: Hasoft (5x)

Stavební práce na budově penzionu byly zahájeny demontáží vlhkostí poškozených či napadených materiálů a konstrukcí.

Článek

Firma zabývající se sanací a izolací vlhkého zdiva určí intenzitu vlhkosti stěn i konstrukcí, navrhne zásah, který zlikviduje příčinu vlhkosti a prevenci proti jejímu opakovanému průniku.

Účinnost použitých technologií se odvíjí od správné diagnostiky, precizního provedení a použití kvalitních certifikovaných materiálů.

Foto: Hasoft

Po zásazích, které ve zdivu vytvořily nepropustnou bariéru proti vzlínající vlhkosti, již mohlo dojít na efektivní investici do nového vzhledu budovy.

Foto: Orava

Správné větrání odvádí vlhkost z interiéru. V létě můžeme nechat okna otevřená, v zimě větráme krátce a intenzivně.

Klasické metody

Podřezání vlhkého zdiva řetězovou pilou (od 1350 až 1500 Kč/m2) s následným vkládáním hydroizolace do prořezané spáry chrání proti vzlínání zemní vlhkosti. Komplikované zdivo jako třeba kámen, beton se řeže diamantovým lanem (zhruba 2500 Kč/m2).

Pomohou také izolační desky strojně zarážené do zdiva (od 1750 Kč/m2), aniž by docházelo k jeho otevření. Desky na sebe navazují zámky a vytvářejí kapilárně nepropustnou nerezavějící uzávěru.

Foto: Degola

Do spáry proříznuté řetězovou pilou vložíme novou hydroizolaci, např. hydroizolační fólii nebo sklolaminátovou izolaci. Zdivo zajistíme zatlučením statických klínů a proříznutou spáru tlakově zacementujeme.

Foto: Degola

Během podřezávání zdiva diamantovým lanem se řezná spára postupně vyplní izolací, chladí vodou a zároveň čistí. Řezy diamantovou pilou lze provádět svisle, vodorovně i šikmo.

Zdivo odvětráme obvodovým kanálem kolem celého objektu pod úrovní terénu až k základům. Je třeba ho také tepelně izolovat nenasákavou tepelnou izolací.

Vzduchovou mezeru pro odvětrávání interiérové zdi vytvoří předsazené stěny např. z cihel, tvarovek, ze sádrokartonu. Jejich vnitřní stranu je nutné ošetřit hydroizolačním nátěrem a zajistit cirkulaci vzduchu.

Foto: Hasoft

Tvorba hydroizolační clony - do vodorovně vrtáním vytvořené řady otvorů, důkladně vyčištěných, se aplikuje účinná látka dodávaná v podobě válcových patron v balení Vysuš zeď.

Elektrofyzikální metoda

Laik ji vnímá jako umístění počítačové řídicí jednotky v podobě krabičky, která se přichytí na zeď a zapne do elektrického proudu.

Místo instalace tohoto systému musí odborník najít pečlivým měřením vlhkosti, teploty zdiva i místnosti, relativní vlhkosti vzduchu. Údaje zaznamená a asi tři měsíce po instalaci měření opakuje, vyhodnotí a data opět zaprotokoluje. Proces opakuje podle potřeby, za dva tři roky by vysoušení mělo být u konce.

Foto: Drymat

Výrobky Drymat pro vysoušení zdiva dodatečně ochrání dům před vzlínavou zemní vlhkostí bez náročných stavebních úprav elektrofyzikálním způsobem využívajícím principu elektroosmózy.

Využití systému nevyžaduje náročné stavební úpravy a provozní náklady (asi 250 Kč ročně) jsou minimální. Cena dražších systémů se pohybuje kolem 40 000 Kč, slibuje však vysušení a odsolení základů, zdiva a ochranu stavby před vzlínavou zemní vlhkostí. Urychlí také vysušení novostavby.

K technologiím založeným na elektrofyzikálních principech patří dále např. elekroosmóza (aktivní i pasivní), galvanoosmóza, mikrovlnné vysušování.

Chemická injektáž

Impregnuje zdivo (kámen, smíšené zdivo, hliněné cihly), čímž přeruší vzlínání vlhkosti. Těsnicí a hydrofobizační clony se injektují do zdiva tlakem i beztlakově.

Počítat musíme s oklepáním poškozených omítek nejen v místě viditelných škod, ale ještě do výšky zhruba shodné s tloušťkou zdiva. Následuje vrtání otvorů a proškrábnutí spár do hloubky 20 mm. Izolace ve zdivu by měla působit až dvacet let, vysušení vlhké zdi trvá dva roky.

Foto: Hasoft

Impregnaci zdiva injektáží předchází oklepání poškozené omítky a vrtání otvorů, do nichž se tlačnou pistolí nebo injektážním zařízením aplikuje účinná látka.

Praktickému provedení opět předchází diagnostika stupně postižení zdiva, složení vody a obsah solí v něm rozpuštěných. Cena se liší podle jeho typu od 1700 Kč/m2 do 2400 Kč/m2.

Spreje a další pomocníci

V koupelně, kuchyni a někdy i v nevětraných mezerách mezi stěnou a nábytkem nebývá o zvýšenou vlhkost nouze. Na povrchovou plíseň v podobě malých černých teček postačí speciální dezinfekce, sanační nátěry na interiérové omítky, které likvidují plísně, houby, řasy a bakterie. Využít můžeme i prostředky na biologické bázi, které odstraňují plísně i z nevysušené omítky.

Foto: Hornbach

Přípravek z Chytré houby (Bio Repel) ničí nežádoucí plísně na zdech obytných místností. Je v něm obsaženo Pythium oligandrum, které se živí plísněmi na zdech. Cena 358 Kč/ks.

Foto: Hornbach

Klasickým prostředkem proti plísním nejen v koupelnách je Savo. Cena 89 Kč/ 500 ml.

Přípravky aplikujeme vždy podle doporučeného návodu, nikdy plíseň nestíráme, neseškrabujeme na sucho! Používáme rukavice a chráníme oči!

Pokud se plíseň objevuje na povrchu stěn či stropu pravidelně, oškrábeme plochu podstatně přesahující místo viditelného výskytu. Ošetříme pak sanačním nátěrem, stěrkou s přísadou biocidu.

Foto: Hasoft

Obranou proti dalšímu vzlínání vlhkosti do objektu je vytvoření hydroizolační clony. Produkt Vysuš zeď je vhodný hlavně do zdiva s maltovými spárami s tloušťkou nad 12 mm.

Mohlo by vás zajímat na Proženy.cz:

Preventivní kroky

Kontrolujeme a udržujeme stavbu. Za vlhkostí v konstrukci stavby jsou většinou již nedostačující původní hydroizolace, poškozené svody dešťové vody ze střechy i od domu, dlouhodobě mokrá zemina u základů, měnící se hladina podzemní vody.

Hlídáme vlhkost. Vhodný je digitální vlhkoměr, který bývá i součástí třeba pokojového teploměru. Ideální vlhkost v interiéru je v rozmezí 45 až 60 % při teplotě v místnosti na 21 °C. Kuchyň odvětráváme digestoří, kde nelze větrat, použijeme odvlhčovač vzduchu, např. s absorpčními tabletami.

Necháme dýchat zdi. Nábytek neumisťujeme těsně ke stěnám, kde už se jednou objevila plíseň. Necháme zdi dýchat, mezi nábytkem a stěnou má být mezera 5 až 10 cm.

Solární panely. Teplovzdušné solární panely, např. Solar Venti, celoročně objekt větrají a odvlhčují tak, že vzduch vháněný dovnitř vytlačuje různými netěsnostmi nebo jinou ventilací vlhkost z domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám