Hlavní obsah

Jak vyrobit dušičkový věnec

Novinky, nes

Nemůžete si vybrat dušičkový věnec v obchodech nebo se vám zdá příliš drahý? Zkuste si s námi vyrobit vlastní. Výroba není nijak složitá a použít můžete velikou škálu materiálů.

Výroba dušičkového věnceVideo: Novinky

 
Článek

Na výrobu dušičkového věnce budeme potřebovat jen tři základní nástroje – nůžky, případně menší nožík a tavnou pistoli.

„Jako základ můžeme použít buď korpus, který koupíme v květinářství, a ten pak už jen ozdobíme podle vlastního vkusu a potřeb, anebo si jej uvineme, případně slepíme sami. Může být ze slámy, bylin (například z tymiánu), janovce, šišek, bukvic, mechu a dalších podobných materiálů,“ radí floristka Martina Tišerová z pražské prodejny Květiny Platýz, která nám zdobení věnců předvedla.

K ozdobení využijeme prakticky vše, co nalezneme na zahradě nebo v lese. Opět využijeme šišky nejrůznějších velikostí, bukvice, makovice, proutí, kousky větviček, sušené šípky, klasy obilí nebo traviny.

Na dušičkovém věnci se budou hezky vyjímat také slaměnky, nasušená statice nebo oranžové lampiónky physalis. Kdo chce, může zvolit i něco z umělých doplňků, například umělé šípky, hezky na věnci vypadají i stuhy.

„Použít lze rovněž květy vytvořené ze speciálního papíru, někdo má rád chvojí, v poslední době se vrací obliba sušených exotických rostlin a jejich částí, například lotosu,“ doplňuje floristka Helena Cerhová z květinářství na pražských Vinohradech.

Jak začít

Výzdobu věnce začneme tak, že si na něj nejprve zkušebně rozmístíme jednotlivé prvky tam, kde by zhruba měly být. Pozor, nezakrýváme celý korpus, vždy necháme alespoň část odhalenou. Z estetického hlediska vždy lépe vypadá, když umísťujeme podobné druhy ozdob do protilehlých stran, není to ale nezbytně nutné.

Barevnost věnce záleží pouze na naší představě. Zatímco někomu se líbí pestřejší skladba, jinému naopak může vyhovovat nenápadné vzezření nebo sladění dekoračních prvků do jedné barvy.

Jakmile jsme se vzhledem věnce spokojeni, začneme pomocí tavné pistole lepit všechny prvky ke korpusu.

Dušičkový věnec slouží primárně k zavěšení nebo k položení na hrob, můžeme jej ale zavěsit i třeba na vchodové dveře domu.

Reklama

Výběr článků

Načítám