Hlavní obsah

Jak vybrat kvalitní okna, aby dlouho sloužila

Právo, Sylva Svobodová

Okna jsou okem domu a musí k němu skvěle pasovat. Je důležité, aby styl, materiál a odstín oken krásně ladily, protože je to investice na dlouhou dobu. V případě nekvalitních oken můžeme snadno splakat nad výdělkem. Jak se nesplést a vybrat si tak, aby okna sloužila dobře a nezkroutila se po první zimě?

Foto: DAFE - PLAST

Díky kompozitnímu materiálu je rám okna lehký, ale zároveň tuhý a pevný. Za úspěchem izolačních vlastností oken stojí speciální podkladový profil, který řeší kritické místo v parapetní části okna.

Článek

Nízká cena dnes určuje trh, což je celkem logické: nikdo nechce vydávat ze své kapsy mnoho. Málokdo si však ale uvědomuje, že cena určuje kvalitu.

Každé okno má specifika

Co to v praxi znamená? Okna jsou v domě orientována na různé světové strany a v každé místnosti je díky tomu tak trochu jiné klima.

Foto: VOIVO

Dřevěná okna a okenice hlásí návrat. Preferuje se odstín v jeho přirozených barvách, možné je i barevné tónování. Životnost dřeva prodloužíme, když ho jednou za rok či dva přetřeme olejem.

Základním předpokladem je volba správného zasklení: nepustit sluneční paprsky tam, kam nemají, a naopak někde jejich přítomnost podpořit (severní a jižní strany). Proto při pořizování oken sledujeme dvě hodnoty, které jsou pro okna podstatné: koeficient tepelného prostupu (udává, jak okno dobře izoluje) a solární faktor neboli celkovou propustnost sluneční energie (určuje, kolik sluneční energie pustí sklo dovnitř).

Příklad: U dvojskla je solární faktor 62 %, což znamená, že dovnitř projde 62 % sluneční energie. U trojskla se dostáváme na hodnotu 47 %, což může být příjemné v létě, ale v zimě nikoliv. Je jasné, že o každém okně musíme přemýšlet zvlášť. Zvážíme, na jakou stranu je okno orientované a podle toho se rozhodneme pro typ zasklení.

Foto: UNIWIN

Okno tvoří několik částí: rám, křídlo, zasklení, podkladový (parapetní) profil, vnitřní a venkovní parapety. Když všechny části dohromady fungují jako jeden systém, má dům kvalitní okna.

Obecně odborníci doporučují kombinovat sklo s velkým solárním faktorem zároveň s venkovním zastíněním, jako jsou žaluzie, rolety nebo markýzy. Kdo chce využít solární faktor a má velké prosklené plochy (obvykle nízkoenergetické a pasivní domy), musí v létě jižní stranu účinně zastínit.

Chybu neuděláme, když si necháme od projektanta spočítat veškeré parametry, z nichž je rozhodující měrná potřeba tepla na m2/rok. Jde vlastně o zjištění, kolik za 12 měsíců zaplatíme za vytápění. Při výpočtech by se mělo počítat jak s koeficientem tepelného prostupu daného skla, tak se solárním faktorem.

Kromě orientace okna je důležitá také velikost zasklení.

Oblíbená jsou velká okna

Velké prosklené plochy, díky nimž máme krásný výhled do zahrady, si můžeme dnes dovolit. Okna jsou totiž stále kvalitnější a díky tomu jsou úniky tepla minimalizovány.

Okna v posuvném provedení spojují elegantně obytný prostor s exteriérem a terasa se v letním období stává dalším obývákem. Už dávno nejsou moderní skla, která zdobí dělicí mřížky a lišty. Kromě nevkusu takové doplňky opticky zmenšují okno a přivádějí do interiéru méně světla. Samozřejmě že ne na všechny domy se hodí moderna.

Foto: UNIWIN

Dřevěné špaletové eurokno do starého stavení rozhodně patří. Komfort je zachován, možné je i výklopné provedení.

Historické budovy ve městě, stejně jako venkovské chalupy, mlýny a usedlosti vypadají nádherně se špaletovými okny, která se dají vyrobit podle vzoru původního tvaru a vzhledu.

Nic není 100% bezúdržbové

  • Kvalitní dřevěná okna mají životnost až 80 let, ale za předpokladu, že o ně majitelé pravidelně pečují. Každý rok by se dřevěné okno mělo umýt a natřít speciálním balzámem (k dostání v baumarketech), který prodlužuje životnost lazur.
  • Okna směrovaná na jih a západ jsou zvláště vytížená, často se v nich tvoří mikrotrhlinky. Minimálně jednou ročně bychom měli zkontrolovat funkčnost kování, těsnicí gumy, parapety. Kdo se vymlouvá, že nemá čas, může si objednat kompletní servis oken. Odborníci prověří kování, kvalitu skla, funkčnost kliček a těsnění, vše potřebné seřídí a vyspraví. Takový servis vyjde na 600 Kč, což je ve srovnání s poškozeným oknem a jeho výměnou velmi nízká položka.

Špaletová okna nabízejí komfort a kvalitu současných technologií, lze je osadit replikami původních ozdobných reliéfů, zdobnými sloupky i původním kováním oken.

Reklama

Související témata:

Související články

Podle čeho vybírat kvalitní gril

Grilování je pro mnohé z nás způsobem relaxace na čerstvém vzduchu. Je to rituál, který k létu neodmyslitelně patří. Díky přenosným grilům se dá grilovat i na...

Výběr článků

Načítám