Hlavní obsah

Jak ušetřit nejen při rekonstrukci

Rekonstrukce domu nebo bytu není nikdy levná záležitost. Tím spíš, když je třeba dopředu počítat s určitým navýšením rozpočtu, k němuž prakticky vždy nakonec dojde. Na druhé straně, proč hned na začátku nepřemýšlet o prvcích a variantách, které peníze rozumným způsobem ušetří? Poradíme vám několik triků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loňský pandemický rok se projevil mj. i zvýšeným zájmem o rekonstrukce domů a bytů. Není divu. Spousta lidí zůstala minimálně po několik týdnů zavřená doma, cestovat - s výjimkou prázdninového rozvolnění - nebylo téměř kam a tak finance, které by jinak rodiny utratily za dovolenou, mnohé investovaly do úprav bydlení, chalup anebo zahrad.

Do nějaké formy rekonstrukce nebo úpravy bydlení se v posledním roce podle průzkumu Buřinky odhodlalo téměř 50 % Čechů. Nejraději financují rekonstrukce z úspor, ale nebojí se ani hypoték.

„Hypotéky rostly posledních několik let až na loňské rekordy, a to navzdory pandemii. Podobně pak půjčky na rekonstrukce. Zájem stále neustupuje zejména proto, že podmínky, i přes aktuální korekci, jsou pořád výhodné a pořízení nebo zhodnocení nemovitosti rekonstrukcí je v současnosti dobrou investicí,“ říká Kamil Dunaj z developerské společnosti Getberg.

Ušetřit lze i při pořizování půjčky

Už při promýšlení způsobu financování rekonstrukce lze objevit cesty, jak ušetřit.

„V případě financování stavebních úprav či rekonstrukce prostřednictvím úvěru je vhodné poohlédnout se po speciálních akcích či produktech, díky kterým lze výrazně ušetřit. Například Partnerská půjčka umožňuje získat úvěr s výhodnějšími podmínkami, než pokud by o něj žádal jednotlivec,“ upozorňuje Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis.

Zájem o státní půjčky k bydlení vzrostl

Finance

Zapojte do financování rekonstrukce i stát!

Další možností je pak využít státní dotace, velmi často například z programu Nová zelená úsporám. Žádat lze přitom o státní příspěvek nejen na často zmiňované ekologické a alternativní zdroje energií.

Stát podporuje rovněž například zateplování budov, z programu Dešťovka je možné pro změnu žádat na projekty související se zachycováním a využíváním dešťové vody. Strašák složitého papírování při žádosti o dotaci by přitom neměl nikoho odrazovat. To proto, že většina dodavatelů dotovaných technologií ochotně pomůže s vyřízením žádostí.

Dalším příkladem, kde lze při rekonstrukci ušetřit, je pořízení světlovodu. „Pořízení světlovodu dnes již běžně lidé řeší v rámci dotací Nová zelená úsporám. Díky příspěvku státu si tedy pořídí přirozené denní světlo i do míst, kam slunce běžně nesvítí,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway a dodává:

„Těchto rekonstrukcí je nyní přibližně dvakrát více než před pandemií, protože lidé velmi často upravují bydlení, aby mohli dobře pracovat z domova.“

Prosvětlete podkroví podle své fantazie

Jak na to

Kde ušetřit při vlastní rekonstrukci

Už první nepříjemností, kterou lze ale v některých případech s poměrně velkou úsporou vyřešit, je zdánlivě rozbité pracovní nářadí. Ať jde již o míchačku nebo třeba vrátek, jakmile přestanou fungovat, znamená to i nepříjemné zdržení všech dalších prací. Přitom ne vždy je třeba shánět nářadí nové.

„Nefunkčnost stavebních, zahradních nebo různých dílenských přístrojů může být skrytá jen v rozbitém vypínači, přesněji řečeno ve vačkovém spínači. V takovém případě nemusíte hned kupovat novou míchačku či třeba kotoučovou pilu na dřevo, ale stačí jenom vyměnit vačkový spínač, kterým se přístroj spouští,“ říká Lenka Vodicová, vedoucí marketingu společnosti Obzor Zlín, tradičního českého výrobce vačkových spínačů.

Tyto spínače lze přitom jednoduše objednat přes internet a o cenové úspoře oproti nákupu celého nového zařízení není třeba ani mluvit.

Pořiďte si domů hravé retro vypínače

Tipy a trendy

Některé dražší materiály lze důstojně nahradit

Výměna oken patřívá v rámci rekonstrukcí k nejnákladnějším položkám. Dražší bývají zvláště dřevěná okna. Ta lze ale obvykle nahradit plastovými, jež vzhled těch dřevěných přesvědčivě napodobí díky velmi povedeným moderním dekorům.

„Ty dodávají plastovým oknům naprosto věrný vzhled pravého dřeva. Mají jedinečně matný povrch s hlubokou strukturou, takže rozdíl od pravého dřeva na první pohled jen tak nerozeznáte,“ ujišťuje Milena Tomčíková ze společnosti Vekra, českého výrobce oken.

Obdobně si lze počínat také v dalších částech bytu či domu, kde není dost peněz na masivní dřevo. Nahradit jej může kvalitní fólie, lamina či lamináty. V případě interiérových dveří jsou oblíbenou volbou ty s povrchem z CPL laminátu. Umožňují totiž různá vzhledová provedení, dokážou imitovat dřevo, ale i méně běžné přírodniny, jako je kámen nebo lněná tkanina. Výhodou je navíc jejich odolnost vůči poškození i nečistotám a také barevná stálost.

Imitace dřeva jsou víc než jen pouhé kopie

Tipy a trendy

Na kuchyňském nábytku je pak možné velmi ušetřit v případě, že se má změnit sice vzhled kuchyně, například její barevné či materiálové ladění, ale přitom uspořádání skříněk majiteli vyhovuje ve stávající podobě. Pak je možné nechat vyměnit pouze dvířka.

„Díky široké škále dostupných dekorů za příznivou cenu je například v kuchyních velmi žádaný nábytek s foliovanými dvířky. Ta jsou oblíbená jak pro svoji snadnou údržbu, tak i pro odolnost vůči vlhkosti a velký výběr provedení a barev,“ vysvětluje Martin Dusík z Trachey.

Imitace mramoru vnese do bytu luxus

Tipy a trendy

Ušetřit lze i tím, že nebudeme šetřit

Snad na každém místě v domácnosti je možné objevit prvky, na nichž se naopak šetřit vůbec nevyplatí, protože snížené náklady se v budoucnu projeví novými, nezřídka vyššími výdaji.

Speciálně v koupelně a na toaletě je možné objevit hned několik takových prvků. Ač je vstupní investice možná vyšší, vyplatí se zvážit toalety se systémem splachování, které šetří vodu. Takové totiž - zvláště v současné době, kdy trávíme spoustu času doma, a tedy doma i mnohem častěji splachujeme - pomohou ušetřit peníze za vodu.

Kromě mís se speciální technologií vedení proudu vody lze volit také mezi toaletami se splachováním, jehož délku určuje sám uživatel dle aktuální potřeby, anebo s možností spláchnutí velkým či malým objemem vody.

Kde a jak ušetřit za vodu v domácnosti

Finance

Stejně pomohou s úsporou vody také vodovodní baterie buď přímo spořící vodu například díky vestavěnému perlátoru, eventuálně baterie automaticky se vypnuvší po pěti minutách průtoku vody, anebo hlídající teplotu vody. Další možnou volbou jsou pak baterie bezdotykové, jež z principu svého fungování zabraňují jakémukoli plýtvání vodou.

V koupelně lze ušetřit ale i na místě, které člověka nemusí hned napadnout - při výběru koupelnového nábytku. Ani na něm se nevyplatí přespříliš šetřit. Důležité je hlavně ohlídat si kvalitu zpracování hran, aby vydržely vlhkost, a tak zvaně nerozkvetly.

Nábytek do koupelny? Vybírejte praktický, s hezkým designem

Tipy a trendy

„Ve všech případech platí, že hrany koupelnového nábytku i umyvadlových desek mají být lepeny PUR lepidly, která pevně odolávají jak vlhku, tak teplu,“ uvádí Petr Blažek ze společnosti Dřevojas, tradičního českého výrobce koupelnového nábytku.

Ušetřit můžete i čas

  • Stejně jako peníze lze ušetřit při rekonstrukci i čas. Zvláště u těch většího rozsahu se vyplatí svěřit kontrolu a organizaci všech prací specializované firmě. Ta může mnohdy zcela nezkušeným stavebníkům doslova vytrhnout trn z paty, protože na rozdíl od nich ví zcela přesně, na co se zaměřit i jak má co na sebe navazovat.
  • „Při rekonstrukci či stavbě na klíč odpadají starosti se zařizováním, hlídáním a koordinací prací jednotlivých stavebních profesí, které člověk přenechá stavební firmě. Tu můžete kontrolovat i díky transparentnímu účtu, kde přesně vidíte, kolik vás jednotlivé práce i materiál stojí. Systém transparentní dodávky stavby je v ČR úplnou novinkou. Tato služba umožňuje mít celou zakázku pod kontrolou i finančně, přestože zodpovědnost zůstává na straně stavební firmy,“ říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Reklama

Související články

Hůře se pohybujete? Odstraňte z bytu bariéry

V životě mohou nastat nejrůznější situace. Třeba i to, že přijde vážný úraz nebo zdravotní potíže, které vám znesnadní pohyb po bytě. Nebo prostě zestárnete...

Co se starými obklady v koupelně

Chystáte se rekonstruovat koupelnu a nechce se vám do bourání starého keramického obkladu? Zvažte, zda by nestačilo jen nalepit nové obkladačky na ty původní....

Výběr článků

Načítám