Hlavní obsah

Jak stlačený vzduch pomáhá v dílně

Novinky, Tomáš Krásenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stlačený vzduch představuje zajímavou formu energie pro domácí dílnu. K jeho výrobě potřebujeme kompresor a pro využití různé příslušenství.

Foto: Tomáš Krásenský (18x)

Oba stroje na obrázku mají velký zásobník stlačeného vzduchu, ale jinou koncepci. Kompresor vpravo má dvojnásobný plnicí výkon.

Článek

Záleží jen na vás, zda stlačený vzduch využijete pouze pro plnění nafukovacích hraček a pneumatik, nebo s ním budete pohánět vzduchové neboli pneumatické nářadí.

Foto: Tomáš Krásenský

Nejmenší kompresory se vejdou do dlaně a jsou většinou na 12 V, tedy zapalovačové zásuvky v autě.

Podle svých nároků musíte nejprve vybrat správný kompresor tak, aby pro požadovanou operaci dodával dostatečný tlak a objem vzduchu.

Míč či pneumatika

K plnění různých nafukovacích předmětů vzduchem postačí i ten nejmenší kompresor. Za pár stovek seženete „kapesní“ provedení, které zvládne natlakovat pneumatiku osobního auta, fotbalový míč nebo nafukovací hračky a propriety na plovárnu.

Sehnat se dají v provedení na 230 V, ale většinou narazíte na minikompresory s přípojkou na 12 V, které jsou určeny pro napájení ze zapalovačové zásuvky v autě. Tyto stroje jsou určeny především pro motoristy, aby je mohli použít i na cestách mimo dosah elektrické sítě k dofouknutí pneumatik.

Pokud je chceme použít doma, musíme použít adaptér ze střídavého napětí 230 V na stejnosměrné 12 V.

Foto: Tomáš Krásenský

I ty nejmenší kompresory nafouknou pneumatiku u auta, k pohonu vzduchového nářadí jsou zcela nevhodné.

Nejmenší kompresory vybavené vidlicí do elektrické zásuvky bývají o něco výkonnější. Výkonem se v souvislosti se vzduchovými kompresory rozumí především tzv. plnicí výkon.

Tento parametr je důležitý pro to, aby kompresor dokázal dodávat dostatečné množství vzduchu za jednotku času, v tomto případě se udávají litry (vzduchu) za minutu. Většina kompresorů sice dokáže vzduch stlačit až na tlak 8-10 barů, ale často jim chybí právě plnicí výkon.

Foto: Tomáš Krásenský

S husticí hadicí s tlakoměrem se dodávají i koncovky pro nejrůznější aplikace, třeba nafukování lehátek, míčů nebo duší jízdních kol.

Jak se to projeví v praxi? Pokud kompresorem pouze plníme uzavřenou nádobu (pneumatiku, míč, lehátko), postačí i docela malý plnicí výkon. Nafukování sice bude trvat déle, ale předmět na požadovaný tlak nakonec nafoukneme. Samozřejmě při neúměrně dlouhé době může dojít k přehřátí a mechanickému poškození kompresoru.

Foto: Tomáš Krásenský

Větší kompresory mají ukazatel pracovního tlaku na výstupu a redukční ventil, kterým se tlak uzpůsobí různým účelům.

Pokud ovšem takový kompresor má dodávat vzduch do nějakého pneumatického nářadí, nemusí dodávané množství vůbec postačovat pro jeho správné fungování.

Kompresory se zásobníkem

Pro vážnější práci jsou určeny kompresory, které vzduch nedodávají přímo do hadice s příslušenstvím, ale do tlakové nádoby. Kompresor ji natlakuje a vypne se. Znovu se zapne, až část stlačeného vzduchu odeberete a tlak v nádobě klesne na určitou hodnotu.

Toto řešení dovoluje přesně regulovat tlak vzduchu na výstupu a krátkodobě spotřebovávat více vzduchu, než dokáže dodat samotný kompresor.

Foto: Tomáš Krásenský

Jednodušší kompresory nemají integrovaný výstupní filtr stlačeného vzduchu, proto je vhodné ho na výstup dodatečně namontovat.

Nevýhodou těchto kompresorů jsou větší rozměry, protože tlakové nádoby mají u hobby strojů objem nejčastěji od 25 do 100 litrů. Většinou je objem úměrný výkonu kompresoru, aby plnění nádoby netrvalo příliš dlouho.

Foto: Tomáš Krásenský

Užitečným pomocníkem jsou různé ofukovací pistole, kterými můžeme zbavit prachu např. elektrické nářadí či zahradní techniku.

Kompresory pro domácí dílnu by měly mít nádobu o objemu alespoň 25 litrů a plnicí výkon kolem 100 l/min. Náročný uživatel sáhne po kompresoru s padesátilitrovým či stolitrovým zásobníkem a plnicím výkonem 300 l/min. Takový kompresor už vyhoví většině požadavků, které kutil klade.

Pneumatické nářadí

Vzduchové nářadí se používá především v profesionálních provozech, kde je stabilní rozvod stlačeného vzduchu z velkého stacionárního kompresoru. Nejznámějším příkladem jsou autodílny s pneuservisem, kde se stlačený vzduch používá jak pro huštění pneumatik, tak k povolování a utahování šroubových spojů, především šroubů či matic kol. Kutilům se pořízení výkonného kompresoru vyplatí, jen pokud pro něj najdou širší využití.

Foto: Tomáš Krásenský

S kompresorem dostanete většinou spirálovou hadici na stlačený vzduch, doporučujeme pořídit ještě kvalitní opletenou hadici s větším průměrem.

Nemá cenu provozovat kompresor pouze pro potřeby rázového utahováku. Mnohem ekonomičtější je v takovém případě použití elektrické, resp. akumulátorové varianty. Stlačený vzduch totiž představuje nejdražší energii pro pohon nářadí. Díky svým výhodám ale stále představuje zajímavou alternativu.

Vedle využití pro nafukování či ofukování je to především jednoduchá konstrukce vzduchového nářadí, jeho nízká hmotnost a možnost použití v provozech s nebezpečím výbuchu, kde se nesmí používat elektrické nářadí, u kterého hrozí jiskření.

Foto: Tomáš Krásenský

Náročný uživatel by měl sáhnout po kompresoru s řemenovým převodem. Motor má díky němu nižší otáčky, sníží se hlučnost i opotřebení.

Pro domácí dílnu se vyplatí ke kompresoru pořídit již zmíněný rázový utahovák a sponkovačku, z dalšího příslušenství je to stříkací a pískovací pistole. Vždy je nutné sledovat, zda vyhlédnuté nářadí nevyžaduje více vzduchu, než váš kompresor dokáže dodat.

Díky tlakové nádobě (čím větší, tím lepší) sice takové příslušenství dokážete příslušným množstvím vzduchu zásobovat, ale jen po velmi krátkou dobu, pak už kompresor nestihne zásobník doplňovat.

Foto: Tomáš Krásenský

Dražší kompresory mají integrovaný filtr i olejovou maznici, takže si můžete určit kvalitu stačeného vzduchu na výstupu.

Relativně nenáročné je nářadí, které vyžaduje třeba i velké množství vzduchu, ale jen po krátkou dobu (nastřelování hřebíků). Horší je příslušenství, kterým vzduch proudí ve velkém objemu nepřetržitě (pískovací pistole).

Nároky na vzduch

Každé pneumatické nářadí klade jiné nároky na tlak vzduchu, jeho množství a také kvalitu. Tlak vzduchu na výstupu se dá u většiny výkonných kompresorů regulovat, dodávané množství se odvíjí od plnicího výkonu, kvalitou stlačeného vzduchu se rozumí přítomnost cizorodých látek.

Mechanické nečistoty se odstraňují už na vstupu do kompresoru pomocí vzduchového filtru.

Foto: Tomáš Krásenský

Některé stroje mají dva tlakoměry – jeden ukazuje tlak v zásobníku a druhý tlak na výstupu ovládaný redukčním ventilem.

Další nežádoucí složkou stlačeného vzduchu je voda, která kondenzuje v tlakové nádobě ze vzdušné vlhkosti. Ta se musí zachytit na výstupu z kompresoru pomocí filtru. Tento filtr může sloužit také k zachycení olejové mlhy, která se do stlačeného vzduchu dostává z válců mazaných olejem.

Stopy oleje se využívají pro mazání některých druhů pneumatického nářadí, jsou však nežádoucí třeba při stříkání nátěrových hmot. U tzv. bezolejových kompresorů toto odpadá, naopak je potřeba příslušné nářadí dodatečně mazat.

Foto: Tomáš Krásenský

Pístové kompresory pro kutily jsou buď bezolejové, nebo mazané olejem. U těch se musí hlídat hladina olejové náplně pomocí olejoznaku, aby se nezadřely.

Foto: Tomáš Krásenský

V tlakové nádobě se sráží vzdušná vlhkost, proto je potřeba kondenzát čas od času vypustit odkalovacím ventilem.

Každopádně kvalitní kompresory mají na výstupu stlačeného vzduchu integrované filtry a maznice. Uživatel si může vybrat, zda použije vzduch čistý nebo s příměsí oleje, vždy ale bez vodního kondenzátu.

Ten je také nutné odstraňovat z tlakové nádoby tzv. odkalovacím ventilem, z něhož u olejových kompresorů vytéká směs vody a oleje, která se musí likvidovat jako nebezpečný odpad.

Foto: Tomáš Krásenský

Základním příslušenstvím kompresoru je nástavec na huštění pneumatik a dalších nafukovacích předmětů.

Foto: Tomáš Krásenský

Rázový utahovák používejte pouze na povolování šroubů či matic kol, dotahování provádějte nejlépe momentovým klíčem.

Ofukování

Čistý stlačený vzduch je skvělý také na čištění – rychlý proud z trysky dokáže odstranit nečistoty z povrchu předmětů, ale také třeba z útrob elektrického nářadí. Toho využívají profesionální servisy, které pro tyto účely mají speciální boxy s odsáváním, jinak by se nečistoty rozptýlily do vzduchu, znečistily by okolí a vdechovala by je obsluha.

V domácích podmínkách proto tyto operace provádějte raději venku a k ochraně dýchacích cest používejte respirátor.

Foto: Tomáš Krásenský

Stlačený vzduch vám prostřednictvím stříkací pistole dovolí vytvářet dokonalé nástřiky nátěrových hmot.

K ofukování je nutné ke kompresoru připevnit pomocí tlakové hadice nějakou trysku. Existují v mnoha provedeních lišících se světlostí (vnitřním průměrem), délkou i odolností vůči tlaku. Pořiďte si takovou trysku, která odolá nejvyššímu tlaku vašeho kompresoru, případně nezapomeňte snížit tlak na výstupu z kompresoru pomocí redukčního ventilu.

Pro většinu prací vystačíte s robustní základní tryskou a jednou prodlouženou, s níž se dostanete do různých otvorů a štěrbin.

Foto: Tomáš Krásenský

Pískovací pistole je báječná věc na odstraňování rzi či laků z členitých ocelových předmětů, ale také k čištění dřevěných i jiných povrchů.

Foto: Tomáš Krásenský

Nejlepších výsledků při pískování dosáhnete speciální ostrohrannou skelnou drtí (25 kg stojí zhruba 600 Kč), někdy postačí i levnější písek na zámkovou dlažbu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak vybrat správný šroub či vrut

Šrouby a vruty slouží ke spolehlivému, přesto rozebíratelnému spojení nejrůznějších materiálů. V současné době existuje nepřeberné množství druhů. Prozradíme...

Jak a kde využít čerpadla na dešťovou vodu

Voda z dešťových srážek zachycená do jímky je perfektní na zavlažování, ale dá se využít i v domácnosti. K její dopravě z nádrže na místo určení budeme...

Výběr článků

Načítám