Hlavní obsah

Jak správně rozčlenit šatník

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblékání do práce si přejeme zvládat v klidu a se vkusným výsledkem. Dobrým pomocníkem nám je v takových chvílích správně členěný šatník.

Foto: Trachea

Za posuvnými dveřmi se skrývá maximálně využitý šatní prostor pro frekventované oděvy.

Článek

Malá šatní skříň s několika ramínky a zásuvkami na první pohled slibuje minimální možnost nepořádku, opak však bývá pravdou, snadno ztrácíme přehled. Jak ho získat?

Inspirovat nás může literatura, třeba celosvětový bestseller Japonky Marie Kondo Zázračný úklid - Pořádek jednou provždy.

Foto: Ikea

Zásuvky, boxy, police, ramínka, a to i na posuvných dveřích vestavěné skříně - ideální kombinace do malého prostoru.

Nebo věnujeme pár minut přemýšlení o tom, které oblečení nosíme nejčastěji, jak a kam ho šetrně uložíme, aby bylo hned na očích. Podle toho pak vybíráme rozměry, typ a vnitřní vybavení skříně nebo šatny.

Šatní skříň versus šatník

Především v malých obytných prostorách vítězí vestavěné skříně, které pokrývají podle možností i celou stěnu až ke stropu.

Chceme-li ušetřit místo i v okolí skříně, vybereme typ s posuvnými dveřmi. Šatní skříně zhotovené na míru třeba i atypickému prostoru pod schody či šikminou střechy jsou samozřejmě dražší.

Foto: Bonami

Nadčasová šatní skříň ze dřeva mindi překvapí množstvím praktických zásuvek. Rozměry 108 x 20 x 200 cm za 31 999 Kč.

Nabídka již hotových skříní je ale natolik pestrá, že vyhoví různým rozměrům a potřebám. K dostání jsou skříně i s vestavnými doplňky (police, výklopné tyče), mnoho doplňků lze dokoupit. Šatní skříň s posuvnými dveřmi o rozměru 150 x 44 x 201 cm pořídíme za cenu kolem 10 000 Kč.

Šatnu si jako velikou samostatnou místnost dokáže spousta lidí představit jen v prostorově velkorysém interiéru. Avšak i tam, kde je málo místa, stačí vyčlenit pro oděvy část pokoje posuvnou japonskou stěnou, dveřmi nebo příčkou.

Využijeme-li posuvné průsvitné či průhledné skleněné dveře, získáme do vyčleněného prostoru přirozené světlo z oken.

Foto: J.A.P.

Celoskleněné posuvné dveře pouštějí do šatny přirozené světlo z okna pokoje. Grafický motiv na skle je efektním designovým doplňkem.

Někteří výrobci a prodejci nabízejí na svých internetových adresách aplikace, díky nimž si můžeme sami navrhnout nejen vzhled a barvu skříně, ale i způsob jejího vnitřního členění.

Při nákupu dbáme na kvalitu materiálů, zejména u kovového systému pojezdů dveří a uchycení jednotlivých dílů skříně. V případě nekvalitních výrobků se může snadno stát, že se skříň po prvním rozmontování a smontování poškodí a rozklíží.

Šetrné uložení

Do skříně s menší hloubkou jsou pro kabáty, košile a šaty vhodné sklopné šatní tyče v kombinaci s drátěnými či plnými regály. Prostor v délce nejlépe rozdělí vnitřní komody nebo boxy.

V hluboké skříni jsou oděvy z čelního pohledu řazené za sebou, zde se pro lepší přehled uplatní výsuvné zásuvky a tyče s tlumeným dojezdem.

Foto: Ikea

Klasická skříň s dveřmi, které se posunují přes sebe, má jednu šatní tyč a nastavitelnou polici. Rozměr 120 x 59 x 197 cm za 6990 Kč.

Vysunovací věšáky a háčky jsou ideální pro kravaty, opasky, šály. Podobně poslouží zásuvka s přihrádkami, nejlépe s posunovacími, které respektují rozdílnou velikost ukládaných věcí. Klobouky a boty lze dát do krabic.

Foto: Kika

Speciální ramínka na pásky, šátky a na sukně se vyplatí.

Na dřevěná, plastová, k oděvům šetrná nafukovací a textilní ramínka zavěsíme vedle košil a sak i kalhoty, sukně, halenky, kravaty, šátky. Ramínko má mít takovou délku ramen a sklon vrchního úhlu, které vyhovují mírám a střihu oděvu.

Rozhodující je také dostatečná šířka ramen, jinak v horním spoji rukávu vznikají nevzhledné, a hlavně nevratné deformace oděvu.

Tip
„Například dlouhodobé zavěšení sak, košil, úpletů na příliš tenkých ramínkách způsobí otlaky a nevzhledné výdutě. Osvědčeným favoritem jsou ramínka dřevěná s gumovými zoubky na horní hraně, mají dostatečnou šířku a oblečení z nich nesklouzává. Svetry a mikiny ale raději skládejme do polic. Pánské obleky věšíme tak, aby mezi nimi byla alespoň čtyřcentimetrová mezera. Zabráníme jejich krabacení a pomačkání," radí Petra Koutná z české oděvní firmy Koutný.

Pouzdra na obleky a plesové šaty ochrání oděvy před prachem. Do skříní upřednostníme plátěná pouzdra, v těch igelitových se drží různé pachy, po uložení byť jednou nošeného oděvu i plísně.

Foto: Ikea

Pásky, kravaty, šátky a ponožky přehledně uložíme do výsuvné police s přihrádkami. Transparentní rozdělovač do výsuvného podnosu stojí 100 Kč.

Sezónní oblečení se často na dlouhou dobu ocitá bez povšimnutí, a jestliže jsme ho neodsunuli do zadní části skříně, plete se nám pod ruce většinu roku. Uskladnit ho můžeme v úložných textilních boxech na zip. Nebrání přístupu vzduchu a některé typy mají i vnitřní přihrádky pro jemné prádlo, pásky a kravaty.

Foto: Ikea

Obuv můžeme uskladnit ve spodní části skříně do síťových boxů (50 Kč/kus) nebo ji zavěsit na tyč.

Vakuovací pytle na oblečení sice ušetří spoustu místa, ovšem je-li stlačení příliš silné, můžeme značně poškodit citlivá vlákna některých materiálů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám