Hlavní obsah

Jak spolehlivě zničit plíseň v bytě

Právo, Karolina Černá

Plíseň uvolňuje nebezpečné spory, které jsou příčinou dráždivého kašle, slzení, rýmy a dalších alergických reakcí. Proto je důležité ji v případě výskytu ihned odstranit a zamezit jejímu opakovanému šíření.

Foto: Rako

Jedním z kritických míst se zvýšenou vlhkostí je koupelna. Plísním se líbí převážně ve spárách mezi obklady.

Článek

Plísni se daří všude tam, kde je vlhkost vzduchu přes 60 % a teplota 20 až 25 °C. K ohroženým místům v domácnosti patří zdi v koupelně, spáry ve sprše, v okolí vany a v kuchyni.

Foto: Hornbach

S vlhkostí v kuchyni pomůže digestoř, vaření s pokličkami a správný režim větrání.

Co zvládneme sami

S plísní na stěně ve stadiu několika malých černých teček se dokážeme vypořádat sami speciální dezinfekcí a nátěry na interiérové omítky, které likvidují plísně, houby, řasy a bakterie.

Postižená místa postříkáme a necháme působit po dobu doporučenou na etiketě. Poté zbytky, které na stěně, zárubních či na dlaždičkách zůstaly, opatrně stáhneme vlhkým hadrem, případně špachtlí. Pozor – nikdy plíseň nestíráme nasucho, aby se neroznesla do okolí! Na rukou vždy máme ochranné rukavice, chráníme oči!

Po zaschnutí nástřik jednou dvakrát zopakujeme, abychom měli jistotu, že přípravek zapůsobil na všech místech. Takto ošetřené stěny můžeme natřít malířskou barvou či vnitřní omítkou s látkami bránícími vzniku a růstu plísní.

Foto: Tchibo

Sušení prádla v malé místnosti vytváří příznivé podmínky pro výskyt plísní, vlhkost vzduchu přes 60 % při teplotě 20 až 25 °C.

Pokud se plíseň povrchově objevuje na některém místě pravidelně, oškrábeme plochu větší, než je místo viditelného výskytu. Ošetříme ji novým nátěrem, stěrkou s přísadou biocidu.

Foto: Alza

Odvlhčovače jsou dobrými pomocníky při zvýšené vlhkosti v domácnosti.

Vleklé trable vyřeší odborník

Firma provádějící izolace a sanace zdiva nejprve zjistí míru a hloubku vlhkosti zdiva, odhalí příčinu nežádoucího stavu. Snazší situaci můžeme s odborným doporučením vyřešit sami, např. sanačními omítkami, chemickou injektáží. V obtížnějších případech přicházejí na řadu speciální technologie.

Foto: Hornbach

Stěny ošetřené malířskou barvou či vnitřní omítkou s látkami bránícími růstu plísní jsou méně náchylné k jejich výskytu i při občasné zvýšené vlhkosti.

Chemická injektáž spočívá ve vytvoření chemické clony látkou pronikající do trhlin, která impregnuje zavlhlé zdivo a vytváří tak vrstvu proti vzlínající vlhkosti. Důležitý je výběr správné injektážní hmoty, která svým složením a působením vyhovuje charakteru a skladbě zdiva, jeho tloušťce a dispozici. Metoda je vhodná pro savé i méně savé porézní zdicí materiály.

Elektroosmotické metody na rozdíl od jiných sanačních metod nenarušují statiku budovy. Lze je provádět celoročně i pro části budovy pod úrovní terénu – sklepy apod. Elektroosmóza se hodí k vysušení vzlínavé vlhkosti v budovách s různým typem pórovitého zdiva – cihla, kámen, smíšené zdivo.

Foto: Trumf sanace

Po několika hodinách od provedené výplně otvorů vrtů silanovým krémem AquaStop Cream jeho krémová konzistence proniká do všech pórů zdiva.

Mechanické izolace vytvářejí ve stavební konstrukci (zdivu) prostor, do kterého se vloží hydroizolační látka (asfaltové pásy, pásy z PVC, nerezové plechy, sklolaminátové desky), bránící dalšímu pronikání vlhkosti do stavební konstrukce. Spára je tlakově vyplněna a zarovnávána maltovou směsí.

Vodorovná spára vzniká např. podřezáváním zdiva ruční, řetězovou či kotoučovou pilou. Tato metoda se hodí pro celocihelné soudržné zdivo s průběžnou spárou. Na smíšené, kamenné, betonové a železobetonové soudržné zdivo bez průběžné spáry se k podřezání používá diamantové lano. Zarážení nerezových desek se uplatní u cihelného a kamenného zdiva s průběžnou spárou.

Foto: Drymat

Vysoušení elektroosmotickou metodou probíhá bez mechanických zásahů do konstrukce stavby.

Starší vzduchoizolační metoda spočívá v oddělení postižené stavební konstrukce vzduchovou dutinou (provětrávanou štolou) na straně interiéru.

Permanentní proudění vzduchu bez kondenzace vodní páry uvnitř zajišťuje ventilátor, k vysušování zdiva přispěje sálavý panel, vysoušeč. Nasátí probíhá v interiéru, výdech směřuje průduchem do exteriéru, případně do mírně odvětrávané místnosti.

Riziková místa a prevence

Větráme rozumně, nikoli v době, když venku prší nebo je mlha. V zimě větráme krátce a intenzivně, v létě můžeme mít otevřená okna i celý den nebo necháváme proudit vzduch přes mikroventilaci okna. Je dobré občas v bytě udělat průvan.

Sušení prádla v menších domácnostech omezíme na minimum nebo investujeme do sušičky. K nárůstu vlhkosti přispívá nejen počet osob v domácnosti, ale také množství květin, akvárium s rybičkami.

Foto: Velux

Ideální je pravidelně větrat, nejlépe za suchého slunného počasí.

Nábytek neumísťujeme těsně ke stěnám, aby se zachovalo proudění vzduchu kolem zdí. Ideální mezera je 5 cm.

Hlídáme kritická místa v interiéru. Ve sklepě se obvykle tlačí dovnitř spodní vody, je třeba vodu odčerpat a zdi vysoušet. Pravidelně kontrolujeme rozvody vody a topení, zda nejsou prasklé.

Místnosti bez oken opatříme odvětrávacím systémem, do kuchyně instalujeme digestoř, při vaření používáme pokličky.

Foto: Biopreparáty

Biorepel je ekologický přípravek představující nové možnosti ošetřování zdí v objektech proti nežádoucím vlivům plísní. Vhodný i do malířského nátěru.

Kvůli špatné izolaci domu a stavu střechy vznikají v interiéru studenější místa, na nichž se v kontaktu s vnitřním teplým vzduchem vytvářejí příznivé podmínky pro vznik a růst plísně.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám