Hlavní obsah

Jak se zbavit vodního kamene v pračce, sprše či rychlovarné konvici

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodní kámen se drží v žehličce, usazuje se v rychlovarné konvici, na povrchu vodovodní baterie, ale i ve sprše, myčce nebo pračce. Bílý povlak se rád zabydlí hlavně v domácnosti, kde teče tvrdá voda.

Foto: WWW.VILEDA.CZ

Mikrohadřík je perfektně savý, pratelný, rychle schne a nezanechává šmouhy. K čištěnému povrchu je hlavně šetrný, pomáhá snadno odstraňovat vodní kámen.

Článek

Vodní kámen škodí a vypadá nevábně. Navíc kvůli němu elektrický spotřebič vyžaduje větší dávky energie, takže se jeho provoz dokonce i prodražuje.

Také se v něm rády a s chutí usazují škodlivé bakterie, což je problém zejména na toaletě.

Pračka s myčkou trpí

Pračku musíme pravidelně odvápňovat, jedině tak bude bez problému sloužit. Proto používáme čisticí chemii na odstranění usazenin a nečistot.

Díky hloubkovému čištění odstraníme zbytkové nečistoty z těsnění dvířek, potrubí a bubnu, kde se časem hromadí usazeniny. Ty způsobují nejen zápach, ale mohou i zašpinit prádlo.

Foto: WWW.ELECTROLUX.CZ

Speciálním čisticím prostředkem pro pračky odstraníme zbytkové nečistoty z těsnění dvířek, potrubí a bubnu. Cena 225 Kč.

Dobrým tipem je speciální zařízení Neocal, bránící tvorbě vodního kamene. Pracuje na principu magnetů, které rozkládají krystalky uhličitanu vápenatého na neškodný minerál, který se snadno rozpustí ve vypouštěné vodě a odejde s ní do kanálu.

Alespoň 1–2x za měsíc pereme na vyšší teploty (ideálně na vyvářku 95 °C). Pozor dáváme na ropné produkty, třeba na zbytky olejíčků ulpívajících na dětském prádle.

Foto: WWW.ELECTROLUX.CZ

Neocal je zařízení, které brání tvorbě vodního kamene. Funguje na principu magnetů, které rozkládají krystalky uhličitanu vápenatého na neškodný minerál. Ten odejde s vypuštěnou vodou. Cena zařízení je 455 Kč.

Praktické jsou i další typy magnetů na trhu, které fungují spolehlivě. Prostě je vložíme do bubnu, mycího koše na nádobí nebo i do nádržky na WC.

Foto: DOMESTOS

Kromě čištění dezinfekčním prostředkem použijeme na toaletu i WC blok, který ji ošetří při každém spláchnutí. Brání tvorbě vodního kamene, udržuje čistý povrch a svěže voní.

Foto: DR. DEVIL

Vodní kámen tvoří usazené soli vápníku a hořčíku, které se postupně uvolňují z vody. Prevencí jsou přípravky do WC mísy, třeba ve formě gelových kytiček, které se snadno aplikují.

Magnety brání usazování vodního kamene a drží spotřebiče i sanitu v čistotě. Jejich cena není vysoká, zaplatíme zhruba od 200 Kč.

Foto: WWW.GEOCENTRUM.CZ

Fyzikální úpravna tvrdé vody zabrání tvorbě vodního kamene v rozvodech, ve spotřebičích, bateriích, sprchách i v odpadech. Účinně také vyčistí již stávající nánosy v potrubí. Cena 7990 Kč

Prověřené rady

Ocet dokáže divy. Stačí připravit roztok běžného octa smíchaného s vodou v poměru 50 : 50. Tekutinu nalijeme do varné konvice a povaříme. Pak varnou konvici pečlivě vypláchneme a znovu, s čistou vodou, „vyvaříme“.

Kyselinou citrónovou se dobře čistí i zanesené vodovodní baterie v koupelně, kuchyni a sprchových koutech.

K čištění používáme jemné, dostatečně savé mikrohadříky, které rychle schnou, jsou pratelné, nezanechávají šmouhy, chloupky a nepoškrábou žádný povrch (na drátěnku či nožík při odstraňování vodního kamene jednou provždy zapomeneme!).

Foto: WWW.SIKO.CZ

K čištění sanitární keramiky a sprchových hlavic používáme silně koncentrovaný přípravek na vodní kámen. Cena 159 Kč/kus, objem 0,5 l.

Na trhu je i dostatečné množství kvalitních přípravků určených přímo na vodní kámen. Při používání se řídíme návodem výrobce, abychom chemický přípravek vždy použili pouze na vhodný materiál.

Foto: WWW.RAVAK.CZ

Na čištění skel sprchových koutů a zástěn používáme prostředky, které mají vodoodpudivé vlastnosti a brání zaschnutí vodních kapek na skle.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám