Hlavní obsah

Jak prodloužit životnost dřevěného nábytku

Právo, Sylva Svobodová

Dřevěný nábytek je krásný kousek v interiéru, výjimečný přírodní materiál, který si zaslouží naši pozornost. Při péči o něj dáme na doporučení výrobce a hlavně dodržujeme rozdílné ošetřování lakovaného a nelakovaného (masivního) dřeva.

Článek

Rozdíl mezi povrchem dřeva je veliký. Nábytek vyrobený z masivu volně dýchá, voní, přijímá a vydává vůně do svého okolí, absorbuje vlhkost, aby ji opět postupně uvolnil, a tak vytváří zdravé klima v interiéru.

  • Masivní nábytek má finální povrch bez moření a lakování, aplikují se jen přírodní oleje a vosky.
  • Na rozdíl od povrchu lakovaného, který nelze při poškození lokálně opravit, lze olejované povrchy nábytku (ale i podlah) snadno opravit.
  • Správně ošetřený masivní povrch je antistatický, odpuzuje prach a špínu a vypadá i po letech jako nový. Chce to ale pravidelnou údržbu.
Ošetření nábytku z masivu
Povrch nábytku musí být ošetřen olejem nejlépe z čisticí sady dodávané výrobcem. Olej je nutné nanést v dostatečné vrstvě, ponechat chvíli vsakovat, přebytek pak vytřít suchým hadříkem. Perioda této údržby je individuální, záleží na náročnosti klienta, používání výrobku, jeho znečištění apod. Pokud je nábytek častěji, a po celém povrchu dostatečně ošetřen doporučovaným olejem, je pak jeho údržba snadnější a bezproblémová.
Po jakémkoliv rozlití tekutiny nebo ušpinění od potravin je nutné povrch co nejdříve setřít. To samo o sobě opravdu stačí, a je-li povrch dostatečně nakonzervován z předchozí údržby, bude jeho povrch zcela v pořádku.
Jestliže bylo dřevo v kontaktu s nečistotou déle, nebo když je nábytek špinavý od tužky, fixu apod., je nutné použít speciální brusnou houbičku z čisticí sady a povrch jemným broušením (ničím jiným!) zbavit dané nečistoty. Poté je nutné ošetřit olejem.
Dojde-li k nárazu tupého předmětu a vznikne důlek (bez přetržení vláken), je možné mírným a opakovaným napařením povrchu žehličkou defekt zlikvidovat. Promáčklé dřevo se vrátí do původní podoby. Opravené místo opět ošetříme olejem.
V případě hrubého poškození povrchu - hluboké škrábance, rýhy apod., je oprava opět možná pomocí speciální brusné houbičky, a to do hloubky 4 mm masivního dřeva. Ale spíše doporučujeme předat nábytek truhlářské firmě, která povrch přebrousí a zcela zrestauruje. Masivní dřevo má na rozdíl od laminovaných nebo dýhovaných povrchů velkou výhodu, protože u něj je oprava možná.
Vyrobeno ve spolupráci s Františkem Pippichem, návrhy a realizace interiérů Delso Interiéry

Čtyři kosmetické kroky

Prvním krokem, než vezmeme do rukou jakýkoli čisticí nebo vyživovací prostředek, je očista nábytku. Plochu otřeme vlhkým, nejlépe mikrovláknovým hadříkem, a zbavíme nábytek veškerého prachu a nečistot. Pak je dřevo připraveno k dalšímu ošetření.

Nejčastěji řešíme drobné škrábance a vrypy, které chceme opravit, zaretušovat. První pomoc nabízí tzv. opravný roztok na dřevo TABLEAU Scratch Cover, který se prodává ve třech barevných odstínech: světlý, střední a tmavý. Přípravek účinně skryje všechny mělké rýhy nebo škrábance, je to zkrátka dobrý retušér. Stačí ho nanést tenkým štětečkem na postižené místo a nechat zaschnout. Když chceme tmavší zabarvení, postup opakujeme.

Před samotným ošetřením dřeva si ujasníme, zda je povrch lakovaný či nikoli. Na masivní nelakované dřevo platí vyživující oleje, které dokážou navrátit původní vzhled. Olej totiž proniká do hloubky, kde vyživí poškozené dřevěné vlákno. V případě lakovaného povrchu je možné použít třeba lešticí sprej (správná leštěnka neobsahuje vosk ani silikon). Z lakovaného povrchu se bezpečně odstraní otisky prstů, nečistoty, povrch zůstane hladký a lesklý. Příjemná je i antistatická složka přípravku, která zabraňuje usazování prachu, umí si poradit i s celkovou zašlostí dřeva.

Předchozí kroky je dobré na samotný závěr podpořit voskem. Ten už se nevpíjí hluboko do povrchu, jeho úkol je naopak zůstat nahoře a vytvořit zde ochrannou vrstvu, která dřevo tzv. zakonzervuje před nečistotami a zanechá plochu přirozeně lesklou.

V nabídce je obvykle světlý a tmavý vosk, opět rozlišujeme, zda bude na lakovaný či nelakovaný povrch. Na trhu jsou ale i matující vosky vhodné pro obě varianty povrchu dřeva.

Novinka na lakované povrchy
Kdo má rád ryze moderní styl, určitě má doma nábytek s lakovanými plochami do vysokého lesku (koupelnové skříňky, kuchyňskou linku nebo komodu). Společnost Hanák nábytek přišla s horkou novinkou - lakem Brilliant Shine, který má nejvyšší možný stupeň lesku, tedy 100 %.V současnosti jde o nejkvalitnější povrchovou úpravu (známou v Evropě). Laky jsou po aplikaci tvrdé, mají vyšší odolnost proti oděru, absolutní odolnost proti vlhkosti a vysokým teplotám. Zároveň umožňují vytvářet hladké a uzavřené plochy po celém povrchu materiálu, z něhož je nábytek vyroben. Cenový rozdíl je minimální, obecně je navýšení lakování o 5-10 %.

Péče o zahradní nábytek

Zahradní nábytek je většinou od výrobce již kvalitně ošetřen, ale přece jen na něj během léta působí déšť (letos vydatný) a sluneční paprsky. Jestliže ho nemáme přímo pod pergolou nebo ho každou chvilku nestěhujeme do bezpečí pod stříšku, rychleji tzv. stárne. Účinnou ochranou proti působení vlhkosti a slunce je speciální olej, který aplikujeme pravidelně.

Na oblíbený teakový nábytek je např. určen Johnstone´s Teak Oil, který navrací nábytku hezké medové zbarvení a odstraňuje stříbrošedou patinu. Teakový olej je určen na exotické a tvrdší dřevo (jatoba, massaranduba, eukalypt atd.), chrání ho před vysoušením, zdeformováním, štěpením, ale přitom neuzavírá jeho póry. Díky tomu nedochází k jeho praskání.

Na povrchu stolů, skládacích křesel i židlí se často objeví drobné odřeniny, které doporučujeme ošetřit vhodným mořidlem nebo impregnačním olejem. Před nanesením ale nezapomeneme povrch nábytku vyhladit a odstranit nerovnosti, které v průběhu užívání vznikly. Použijeme k tomu jemný brusný papír.

Praktické je rovněž předem utáhnout šrouby a zbavit nábytek prachu a nečistot. K tomu poslouží jemný kartáč s vodou. Jestliže nábytek zmokne, vysušíme ho obyčejným hadrem a zakryjeme plachtou.

Zahradní nábytek z umělého ratanu je dnes žádaný díky minimálním požadavkům na údržbu a také nízkou hmotnost. Pro jeho hezký vzhled stačí dodržovat tyto zásady: nevystavovat teplotám nad 40 °C a v zimě pod bod mrazu (jinak křehne a může dojít k jeho popraskání). Občas je dobré umělý ratan omýt vlažnou mýdlovou vodou. Během zimy veškerý zahradní nábytek chráníme před mrazem, a proto ho uskladníme. Nevhodné jsou velmi suché nebo naopak teplé prostory. Ideální je garáž, půda, větraný sklep nebo přístřešek se zabezpečeným prouděním vzduchu.

Dřevo voní po levanduli
Vosk na dřevěné povrchy s aroma levandulí nábytek ošetří a ještě navíc provoní náš interiér. Vosk Levander Wax Polish se hodí pro všechny odstíny dřeva, stačí ho v malém množství nanést jemnou látkou, nechat několik minut působit, setřít přebytky a vyleštit čistým hadříkem. Vosk má speciální složení, neobsahuje žádný silikon.Levandulové aroma je díky esenciálnímu oleji z této byliny. Vosk s nádechem lila dokáže „bojovat“ proti otiskům prstů, skvrnám a vysušeným místům (v blízkosti ústředního topení). Navíc levandulová vůně např. v šatníku bezpečně odradí moly.

Rady & tipy

  • Nábytek otíráme jen vlhkým hadříkem.
  • Opravný roztok na škrábance aplikujeme ještě před čisticí kúrou. Když si nejsme jisti odstínem, volíme nejsvětlejší variantu roztoku.
  • Potřebujeme-li z nábytku odstranit otisky prstů či mastnotu a nejsme si jisti, zda je nebo není dřevo lakované, použijeme matující vosk. Hodí se dokonce i na specifické borovicové, dubové nebo teakové dřevo.
  • Vyživující olej na nelakované dřevo nelijeme na povrch z lahvičky, ale vždy pomocí houbičky.
  • Při práci s vosky používáme suchý a čistý hadřík. Směs nanášíme v tenké vrstvě. Existují i výrobky ve spreji, urychlující práci.

Vyrobeno ve spolupráci s Hanou Šináglovou, odborným garantem úklidové společnosti, www.pohodlnejsizivot.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám