Hlavní obsah

Jak probudit zahradu do nové sezony

Právo, Dana Jakešová

Na příchod jara čekají netrpělivě všichni zahrádkáři. A to přesto, že je na zahradě čeká spousta práce. Péči si totiž zaslouží každá její část. Záhony, stromy, keře, trávník, skalka, nezapomeňte ani na skleník. Čím začít?

Foto: Mountfield

S AKU prořezávačem větví Greenworks GD60PS o celkové délce 277 cm pohodlně dosáhnete do koruny stromu. Stroj je vybaven moderním, efektivním bezkartáčovým motorem s tichým chodem a nulovými nároky na údržbu, kvalitní pilovou lištou a řetězem Oregon.

Článek

Pokud chcete něco vysazovat, začněte záhony. Potřebují zrýt, často i přesto, že jste to udělali již na podzim. Postačí vám k tomu rýč, případně rycí vidle a hrábě na následnou úpravu. Jestliže máte opravdu velkou zahradu, vyplatí se pořídit kultivátor (rotavátor), který umí orat, kypřit a zároveň provzdušňovat.

A nezapomeňte na hnojivo! Na jaře se hodí to organické, ideální je přírodní, tedy kompost nebo hnůj. Sáhnout ale můžete i po některém z průmyslových hnojiv. Záhony, kde jste měli zeleninu přes zimu, potřebují chvíli odpočívat, je vhodné je nechat až pro pozdější druhy zeleniny.

„Zatím na ně můžete vysít zelené hnojení,“ dává tip zahradnice Marie Pokorná. Mladé rostlinky později zaryjete a tři týdny poté už můžete sázet.

Péči si zaslouží také okrasné záhony. Ostříhejte trvalky i okrasné trávy. Záhony okopejte, aby se nakypřila půda. Zarostlá místa vyplejte. Dejte ale pozor, abyste při tom nevykopali i cibulky! Obdobně postupujte u skalky.

Probouzení trávníku

Nejdříve z trávníku odstraňte napadané listí, větve, kameny a důkladně ho vyčistěte. Po zimě trávník posekejte na co nejkratší délku.

„Pokud se v něm objevil mech nebo další plevel, postříkejte inkriminovaná místa zelenou skalicí,“ doporučuje David Benda z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. „Nepoužívejte ji ale na plevel, který se objeví v dlažbě, skalice totiž způsobuje její zreznutí.“

Po použití zelené skalice nechte trávník odpočívat jeden až dva týdny. Pak proveďte vertikutaci. Vertikutátor vyčeše z trávníku všechny mechy a travní plsť, čímž zpřístupní travní kořen živinám a vláze. Vybírat můžete z vertikutátorů elektrických, benzinových i AKU podle typu pozemku.

Foto: Mountfield

Lehký, ale výkonný elektrický vertikutátor Patriot S1600 v oranžovočerném designu si díky příkonu 1600 W a šířce záběru 34 cm poradí i se středně velkými a členitými travními plochami. Dva vyměnitelné vertikutační válce, objem sběrného koše je 45 l.

Na malé zahradě si vystačíte i s hráběmi. Použijte ale ty speciální vějířové s ostrými drátěnými nebo pevnými vějířovitými prsty.

„Jejich prsty se zařezávají do půdy a fungují podobně jako nože vertikutátorů a provzdušňovačů,“ vysvětluje Marie Pokorná. Jsou k dostání v různých šířkách, od 20 až do 60 cm.

V ten samý den radí David Benda prohodit trávník ještě křemičitým pískem zrnitosti od 2 mm. Dává se v množství 2 l/m² na jižní, východní a západní stranu a 3 l/m² na sever, protože tam je nejvíc vlhkosti a mechu. Tím vytvoříte přirozenou drenáž, zvláště v jílovité půdě.

Trávník také ještě pohnojte jarním trávníkovým hnojivem. Má větší obsah dusíku, který podporuje růst a vitalitu okrasného trávníku. Často bývá označováno jako startovací.

Stříhání stromů a keřů

Zatímco podzimní řez stromů podporuje růst nových výhonů, ten jarní kvetení. Pozor ale na odrůdu! Každý druh totiž potřebuje přece jen trochu jinou péči.

Pro běžnou úpravu a na menší větve stačí i ruční pilka. Ovšem prořezávač větví vám umožní odříznout větve v místech, kam byste se těžko dostávali, a přitom můžete stát oběma nohama pevně na zemi. Díky teleskopické tyči může prořezávač dosáhnout délky bezmála 3 m. Vybírat můžete z prořezávačů elektrických nebo AKU.

Na silnější větve a hustší dřeviny jsou také ideální kovadlinkové nůžky na větve. Těmi totiž bez problémů ustřihnete i větve o průměru 40 mm. Vyrábějí se i teleskopické. Na malé větvičky postačí klasické zahradní nůžky.

Foto: Hornbach

S nůžkami na větve for_q s převodem a vysoce kvalitní ocelovou čepelí můžete na zahradě stříhat prakticky cokoli. Komfortně tvarované hliníkové rukojeti, kovadlinkový systém stříhání s převodem snižuje při práci o 30 % námahu. Cena 799 Kč.

Stříháme i keře a živé ploty. „Deset až dvacet centimetrů zástřihu pod ideální výškou neuškodí. Uvidíte, jak rychle se rostliny poženou do výšky,“ doporučuje David Benda.

A jaké nůžky použít na živý plot? Postačí ty ruční, eventuálně ruční teleskopické. Jednodušší však určitě bude práce s elektrickým, akumulátorovým nebo benzinovým plotostřihem. Liší se délkou čepele a roztečí nožů, jež určuje, jak silné větve živého plotu nůžky dokážou stříhat.

Skleník dezinfikujte

K tomu slouží dýmovnice, které prostor vydezinfikují a zároveň zneškodní přezimující škůdce. Skla a rámy omyjte modrou skalicí. Zkontrolujte, zda polykarbonové části nepopraskaly, a vyzkoušejte funkčnost větracího okna.

Věnujte pozornost i lištám a gumám, aby nebyly zpuchřelé. Nemusely by totiž po celou sezonu sklo udržet. Připravte zeminu ve skleníku: zryjte, pohnojte nebo přivezte novou.

Anketa

Už jste zahájili nové práce na zahrádce?
Ano, už dávno.
28,5 %
Právě začínáme.
44,8 %
Ještě ne, ale měli bychom.
16,5 %
U nás budeme muset ještě nějaký čas počkat.
10,2 %
Celkem hlasovalo 1795 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Není jara bez krásy petrklíče

Jedna z našich nejsličnějších voniček – petrklíč – dává zimě vale a s náručí plnou zlata vítá jarní pohodu na záhonech, v květináčích i lesních tišinách.

Nejvyšší čas naplánovat stavbu bazénu

Vzpomínáte s nostalgií na svoji poslední dovolenou u moře? Rozpálená písečná pláž, osvěžující drink a hlavně – koupání! Vloni se ovšem moc cestovat nedalo....

Výběr článků

Načítám