Hlavní obsah

I nepotřebné větvičky mohou posloužit jako příjemná dekorace

Právo, Ester Čaplová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co nevidět nás čekají zásadní práce na zahradě. Při tvarování okrasných keřů či živých plotů např. z buxusu získáme spoustu odpadních větviček. Z těch si můžeme vyrobit zelený stromeček, který se stane milou ozdobou bytu.

Článek
1. K práci potřebujeme větvičky buxusu (zimostrázu), větvičky jalovce či jiné dřeviny, dále květináč, kousek větve, aranžovací hmotu florex na živé rostliny, tilandsii nebo kokosové (sisalové) vlákno a nějaké drobnůstky na dozdobení, jako jsou oblázky, šnečí ulity, dřívka, umělé nebo živé květy.
2. Florex ořízneme podle tvaru květináče, vložíme do něj a doprostřed zapíchneme větev, kterou jsme si připravili a poslouží jako kmínek. Z dalšího kousku florexu vyřízneme kouli (nemusí být úplně pravidelná), namočíme do vody a napíchmeme na nosnou větev. Můžeme zafixovat tavnou pistolí.
3. Větvičky buxusu nastříháme na kousky dlouhé přibližně 5– 8 cm a spodní okraje zbavíme listů, případně jehličí.
4. Na kouli z florexu, která vytvoří korunu stromu, začneme postupně napichovat jednotlivé větvičky. Nejdříve vypícháme základní body po celém obvodu včetně spodní strany. Větve nám musí tvořit kouli. Jestliže některá moc vyčuhuje, zapíchneme ji hlouběji nebo ji zastřihneme.
5. Pokračujeme postupně po celém obvodu koule, dokud nemáme zakrytou celou aranžovací hmotu. Stromek při práci pořád otáčíme, aby byl souměrný.
6. Nakonec mezi zelené větve napícháme ozdoby, které jsme si připravili a spodní florex zakryjeme tilandsií nebo sisalovým vláknem, můžeme zafixovat drátkem nebo přilepit různé oblázky a dřívka. Fantazii se meze nekladou. Tento stromek bude ozdobou interiéru po dobu 2 až 3 měsíců.
FOTA: Ester Čaplová

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si polštářky podle ročního období

Polštářky jako obrázky, které lze obměňovat podle ročního období, barevnosti, nálady, v souladu s ostatními doplňky, ušijeme celkem snadno. Základ tvoří potah...

Výběr článků

Načítám