Hlavní obsah

I malá garsonka může představovat pohodlné bydlení

Již několik let patří malé byty mezi vyhledávané typy bydlení. Nejčastěji se do nich stěhují mladí lidé, kteří zde začínají éru samostatného bydlení. Spolu s architektem Petrem Pospíšilem se dnes seznámíme s garsoniérou, obývanou jedním mladým člověkem. Pro byty tohoto typu se vžilo označení „single byty“.

Článek

Bydlení v garsoniéře má svá specifika. V první řadě se musíme smířit s tím, že další obytné místnosti byt nemá, a bez ohledu na velkost bytu je tedy nutné v jednom prostoru navrhnout vybavení takové, aby splňovalo veškeré nároky na trvalé bydlení. Ke slovu přichází zejména atypická řešení jak z pohledu dispozičního řešení celého prostoru, tak jednotlivých prvků.

Co musí garsoniéra splňovat?

Vybavení jediné obytné místnosti musí vycházet z potřeb obyvatele bytu. Ideální je, pokud garsoniéru obývá pouze jeden člověk, tak jako je to v našem případě. „Není pak nutné se tak intenzivně věnovat řešením, která by oddělovala jednotlivé části místnosti, aby například práce v kuchyni nerušila spícího a podobně,“ vysvětluje architekt Petr Pospíšil. V každém případě ale musí prostor zabezpečit kvalitní místo pro všechny činnosti, které bydlení provází.

Úložné prostory

Achillovou patou malých bytů obecně jsou úložné prostory. Nejvhodnějším místem je předsíň a vestavné skříně na míru, které maximálně využívají daný prostor. U malých předsíní ale bývá jejich umístění vzhledem k počtu dveří problém.

„Pokud je to možné, preferuji úplné zrušení klasické oddělené předsíně, případně i dalšího dělení ve prospěch většího a především lépe využitelného obytného prostoru. S novým pohledem na dispoziční řešení bytu pak bývá možné navrhnout úložné prostory na zcela nových místech – nejčastěji v blízkosti vstupu do bytu. V rámci interiéru se nejlépe osvědčí kompaktní sestava, která bude využívat část stěny až ke stropu. Vzhledově by měla být maximálně jednoduchá a designově čistá, protože pak zde nebude vnímána jako něco robustního a nepatřičného, ale dokonale splyne.

Vybavení interiéru s nezbytným vtipem

Interiér bychom pak již měli volit odlehčený, pouze s minimem nábytku, aby zůstalo co nejvíce volného prostoru. Právě v malých bytech bývá nejvhodnějším řešením výroba nábytku a dalších zařizovacích prvků na zakázku, protože v mnoha případech je jen tak možné navrhnout vybavení interiéru s nezbytným vtipem a přesně podle potřeb jeho obyvatel.“

Kuchyň – malá, ale funkční

V žádném, byť sebemenším bytě, nemůže chybět funkční kuchyňský kout. „Typické pro obyvatele single bytu je, že omezují vaření a většinou se stravují mimo byt. Přesto ale doporučuji, aby byla kuchyň plně vybavená – varná plocha, trouba, či mikrovlnka, která může být kombinovaná s grilem. Důležitá je kvalitní digestoř, protože všechny pachy se bezprostředně dostávají do obytného prostoru. A chladnička s mrazicím boxem, to je samozřejmost,“ dodává architekt.

Lůžko – netradiční řešení přináší originalitu

Nesmíme zapomenout na místo pro spaní. Pokud je prostor skutečně malý, může být lůžko voleno i ve formě rozkládací pohovky. V tomto řešení bychom ale měli dbát na kvalitu lůžka po rozložení, protože bude sloužit ke každodennímu spánku. „Proč nehledat docela jiné řešení? Lůžko může být například sklápěcí, kdy se navíc může stát zajímavým prvkem interiéru. Ve sklopeném stavu navíc může mít i další uplatnění.“

Vždy o krok napřed

„Důležité je hned zpočátku znát všechny požadavky, které majitel bytu od svého domova očekává. Pak už zbývá jen najít vhodnou formu, jak všechny činnosti skloubit dohromady.“ Jak to zní jednoduše, viďte? Určitě bychom se ale neměli nechat zlákat vlastní inspirací, protože právě v malých bytech vyžaduje jejich zařízení profesionální zkušenosti nejen při návrzích vhodného řešení, ale i při výběru zařizovacích předmětů. Celkový dojem bývá nesmlouvavý a i poměrně malá chyba dokáže jinak hezkému bytu zbytečně ublížit.

Návrhy: Ing. arch. Petr Pospíšil

Veronika Dubová, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám