Hlavní obsah

Hledáte ekologický způsob vytápění? Vyzkoušejte pelety

Právo, Karolina Černá

Pelety postupně nahrazují dřevo a uhlí v domech i chalupách. Jsou čistě přírodní. Vyrábějí se ze zbytkových produktů dřevařského průmyslu, z hoblin, pilin a ze štěpky.

Foto: Mountfield

Dřevěné brikety je možno použít prakticky ve všech druzích topidel. Jsou válcového tvaru s otvorem uprostřed.

Článek

Lisují se bez přídavku pojiv do dřevěných válečků, které snadno nabereme do hrsti, mají průměr 6 mm a délku 30 mm. Lehce se s nimi manipuluje - dodavatel je při závozu nafouká do připraveného sila, což vyjde zhruba o 10 % levněji oproti jejich nákupu v klasických pytlích.

Pro uskladnění jedné tuny pelet potřebujeme místo 1,5 m3, stačí místnost třeba 2 x 2 x 2,3 metru. Využít lze prostory, v nichž jsme dříve ukládali uhlí a dřevo, přirozeně musí být odvětrávané a suché.

Teplo, posyp i kompost

Pelety představují sice dražší, ale uživatelsky komfortnější a ekologičtější alternativu k vytápění tepelným čerpadlem či elektřinou. Průměrně velký dům spotřebuje v topné sezoně 6 až 8 tun pelet. Cena 1 tuny se pohybuje kolem pěti tisíc korun, sezona tedy vyjde na 30 až 40 000 Kč.

Mají vysokou výhřevnost, po spálení vzniká málo popela, který použijeme jako hnojivo, složku do kompostu. V zimě poslouží na posyp namrzlých schodů, chodníků a přístupových cest na zahradě.

Foto: CDP Ivory

Kvalitní pelety mají nejvyšší certifikaci jakosti ENplus A1, garantují složení, původ i parametry paliva vhodného pro zátop v malých kotlích domácností. Neobsahují zbytky jako písek, hlínu, příměsi kůry.

Z hlediska emisních limitů dosahuje peletový automatický kotel několikanásobně nižších škodlivin vypouštěných do ovzduší ve srovnání s kotlem na kusové dříví. Ministerstvo životního prostředí spouští třetí vlnu kotlíkových dotací pro žádosti podané v roce 2019.

Žadatelé mají šanci získat až 80 procent ceny peletového kotle, v krajích bez ohrožení emisemi nejvýše však 120 000 Kč za podmínky, že instalaci provede certifikovaný topenář. Bližší informace poskytne příslušný krajský, městský či obecní úřad.

Podobné produkty

Existují také válcové brikety z pilin a hoblin tvrdého i měkkého dřeva, případně ze stromové kůry, které také neobsahují žádná pojiva a příměsi.

Jsou ideální volbou pro majitele kotlů na dřevoplyn, využijeme je i do kotlů na dřevo, uhlí, do kachlových kamen, v otevřených krbech a krbových vložkách nebo třeba v létě pod zahradní gril.

Proč jsem zvolila pelety

Jaroslava Cábová žije s rodinou ve dvougeneračním rodinném domku v Beskydech, v obci Valašská Bystřice. Není zde zaveden plyn.

Foto: archiv majitelky

Dům Jaroslavy Cábové slouží také jako sídlo firmy. Vytápěná plocha je zhruba 220 m2, také se zde připravuje teplá užitková voda.

Jedinou možností vytápění tak zůstával kotel na tuhá paliva, který byl výhřevný, ale starost o zajištění a následná příprava topení (skládání uhlí, pak koksu v kombinaci s přípravou dřeva) byla časově i fyzicky náročná.

Co rozhodlo o tom, že budete topit peletami?
Když jsem se dozvěděla o možnosti topení peletami, jela jsem se podívat na instalaci peletového kotle. Teplovodní kotel s automatickou podávkou paliva mě přesvědčil o své nenáročnosti, údržbě a výhřevnosti. Splňuje i parametry ekologického topení a šetří přírodu. Dnes máme nainstalovaný kotel AM Licotherm s výkonem 24 kW.
A co porovnání nákladů dříve a dnes?
Náklady byly dříve sice nižší, ale komfort a čistota topení peletami se i přes vyšší cenu vyplatí. Roční spotřeba pelet je závislá na průběhu zimy, pokud je mírnější a kratší, spotřeba je asi 4 tuny. Jsou-li velké mrazy a zima dlouhá, spotřeba stoupne na 4,5 až 5 tun pelet.
Dochází k časové úspoře obsluhy/údržby?
Jistě. Automatická podávka paliva ze zásobníku na pelety u kotle je výhoda, zásoba pelet v zásobníku vydrží týden. Příprava na topnou sezonu spočívá v závozu pelet jednou ročně. U kotle se jednou za 14 dnů vyčistí průduchy a jednou za tři týdny vyneseme popel. Jednou ročně proběhne servis kotle a dbám na pravidelné čištění komínu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pořiďte si efektivní vytápění od podlahy

Ještě nevíte, zda se rozhodnete pro vytápění teplovodní, nebo elektrické? Z hlediska principu fungování jsou oba systémy totožné. Jde totiž o zahřátí...

Výběr článků

Načítám