Hlavní obsah

Garážová vrata volte světlá a bezpečná

Právo, Karolina Černá

Typizovaná vrata do garáže nebo zhotovená na míru mohou být zranitelným vstupem do domu. Dbáme proto nejen na jejich vzhled, ale také na ochranné prvky proti vloupání.

Foto: Hörmann

Vrata do garáže mohou být designově zajímavá – oblibě se těší 24 nových dekorů natištěných na lamelu novou technologií digitálního tisku Duragrain.

Článek

Klasickým křídlovým vratům u novostaveb pomalu odzvonilo, v oblibě jsou výklopná vrata, která vyžadují dostatek místa před garáží a částečně prostor pod stropem.

Na trhu patří k levnějším, většinou jsou však nezateplená a pro zloděje nebývají velkou překážkou.

Moderní typy

Sekční vrata lze namontovat prakticky do všech garáží, jejich automatizace je snadná. Mají pohon na dálkové ovládání, při výpadku elektřiny bychom je ale měli otevřít i ručně. Sekční vrata výsuvná se vysunují pod strop, takže případné úložné regály a police stojí při stěnách.

Boční se posunují podél zdi. Při částečném otevření je využijeme i k pohodlnému průchodu osob. Oba typy vynikají bytelnou konstrukcí, pokud dobře lícují a pohon funguje bezporuchově, zloděj se přes ně jen tak nedostane.

Garáž v domě, nebo přístřešek? Záleží na prostoru i pohodlí

Jak na to

Rolovací vrata se pohybují kolmo vzhůru, zabírají pouze místo za překladem, a to v boxu pro nábal lamel. Dodávají se s motorovým dálkově ovládaným pohonem, dají se ovládat i ručně.

Barvy a povrch

Vrata do garáže vybíráme mj. s ohledem na typ domu, strukturu a barvu fasády, okenních profilů, vstupních dveří i střechy. Všechno by mělo ladit. Ovšem pozor! Příliš tmavá garážová vrata přitahují sluneční svit a venkovní povrch lamel se může zahřát až na 80 °C.

Přitom dochází k jejich až několikacentimetrovému prohnutí. Při ochlazení se sice vracejí do původní polohy, po delší době se však může zhoršit funkčnost vrat.

Lamely podléhají tomuto tzv. bimetalovému efektu kvůli své konstrukci. Prostor mezi jejich stěnami vyplňuje tepelně izolační polyuretanová pěna, která nepropouští teplo ven ani dovnitř. Proto má vnitřní stěna lamely jinou teplotu než venkovní, lamely se prohýbají k teplejší straně. Efekt lze potlačit použitím vyztužovacích profilů, které mají schopnost vratové křídlo lehce předepnout.

Povrchy vrat volíme raději bílé, praktičtější jsou odstíny šedé nebo světlé pastelové barvy. Mohou být zcela hladké, zvrásněné různě širokými drážkami, takže se na nich opticky ztrácejí malé nečistoty. Kazetový vzhled ustupuje svislým i horizontálním lamelovým pruhům s kovovým efektem nebo s povrchem imitujícím dřevo.

Bezpečnost především

Neprodleně řešíme nedoléhání vrat, poruchy pohonu a jeho ovládání, protože jakékoli zanedbání si koleduje o vloupání.

Ideální je kamerový dohled kombinovaný s vlastními bezpečnostními prvky vrat, nebo pohybová čidla spojená s celkovým elektronickým zabezpečením domu.

Úložné boxy a věšáky, díky kterým se do garáže vejde vše potřebné

Bydlení

Vrata se dají ovládat i sejmutím určitého počtu otisků prstů na speciálním skeneru. Je-li garáž spojená s domem, pamatujeme i na certifikované bezpečnostní a zároveň protipožární dveře z garáže dovnitř domu.

Při nákupu garážových vrat požadujeme certifikaci dokládající splnění bezpečnostních nároků.

Kromě mechanického a elektronického zabezpečení můžeme garáž připojistit v rámci pojištění nemovitosti. Pojistka pokryje škody způsobené zloději, ale i následky vichřice, pádů stromů, požáru, které by poškodily střechu garáže. Garáž se dá připojistit jako samostatný objekt, včetně příslušenství.

Jak nás vrata chrání

Dálkově ovládaný pohon vrat má při najetí na překážku automaticky zastavit svůj chod.

Narazí-li hrany vrat do jakéhokoli předmětu, osoby, některé typy pohonu zajistí, že vrata povyjedou o kousek zpět.

Panely sekčních vrat mají mít ochranu proti sevření prstů. Z vnitřní strany kloub zajišťuje dokonalé zapadnutí lamel při pohybu vrat, z vnější strany je gumová lišta.

Tažná lana a pružiny musí být jištěné. Existují různé druhy pojistek, např. patentovaný systém dvojitých pružin (pružina v pružině) zamezí pádu vratového křídla při prasknutí jedné z pružin.

Do spodní části vrat můžeme nechat nainstalovat bezdotykovou světelnou závoru. Když se přiblíží překážka, vrata se automaticky včas a jemně zastaví.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Garážová vrata mají ladit se vzhledem domu

Chystáme-li výměnu garážových vrat nebo právě stavíme novou garáž, zaměříme se kromě jednotlivých typů vrat a technického vybavení i na jejich vzhled. Garážová...

Výběr článků

Načítám