Hlavní obsah

Diodové nebe a strom splněných přání

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dům, který stojí na pražském Boršově má dlouhou historii. Část jeho prostor patří už skoro dva roky prostorám restaurace Lehká hlava. Mimo zvláštního jména, se pyšní i fotogenickým interiérem a lehkou vegetariánskou kuchyní.

Článek

Původně byla na místě dnešní Lehké hlavy čajovna, kterou budoucí restauratéři - rádi navštěvovali. Inspiraci pro svou restauraci hledali za hranicemi, líbil se jim mimo jiné interiér vegetariánské restaurace Zen Palate v New Yorku. Když zjistili, že čajovna zůstala po povodních zavřená, napadlo je, že by se tyto prostory daly využít i pro originální restauraci.

Každá místnost interiéru je jiná, ale jako celek působí harmonicky. Asi i proto, že tvůrci dbali na každý detail a celek vznikal postupně - dlouhých devět měsíců. " Vlastně to vypadalo tak, že každý z přítomných říkal, co by se mu líbilo a nelíbilo,co by tady chtěl mít, a co ne," říká jeden ze spolumajitelů Vašek Stanislav.

On sám si přál mít v restauraci duhu, což se mu splnilo. Duhový mozaikový oblouk se rozpíná přímo nad kuchyní. Protože fandí moderním technologiím, prosadil si do interiéru některé světelné prvky."Já jsem se v interiéru moc nerealizoval, jediné,čím jsem asi přispěl je strom splněných přání, který je u japonských bambusů," říká druhý ze společníků Martin Dobeš.

Odvážný mix s exotickou příchutí

Zajímavé na interiéru je především to, s jakou lehkostí se tvůrci vypořádali s limity danými dispozicí prostor, které jsou poměrně malé. Laicky řečeno, přestože jste v relativně malém prostoru, vůbec to tak nevnímáte. Dynamiku dodává interiéru také odvážně pojatá hra se světlem.

Najdete tu svítící stoly, hvězdný strop, přední místnost oživují projekce. V Lehké hlavě se podařilo zdárně namixovat staré s novým, vyváženě dochutit jemnými exotickými prvky a především důsledně dotáhnout věci do detailu.

Lví podíl na celkovém vzhledu restaurace má designér Žanda Gebauer. Pro Lehkou hlavu vytvořil například už zmíněné světelné stoly. Pro zadním místnost zvanou "Nebe" také navrhl speciální diodový strop. Podstropní objekt zvaný "Raketa", lavice, které vypadají jak z filmu Bořivoje Zemana a světelný bar vymyslel výtvarník Viktor Koreis. Šablony pro malbu interiéru zas navrhoval akademický malíř Ivan Vosecký.

Vstupní chodba do restaurace Lehká hlava už naznačuje, že vstupujete do tak trochu jiné restaurace... Foto archiv restaurace Lehká hlava

Dvorek s japonskými bambusy, jediné místo, kde se dá v prostorách Lehké hlavy kouřit. V pozadí symbolicky září "Strom splněných přání", který si zde přál mít jeden ze spolumajitelů restaurace Martin Dobeš. Foto archiv restaurace Lehká hlava

Místnost zvaná NEBE. Dominantou je strop, na kterém se blyští přes tisíc miniaturních diod. Stejně jako krb, který má tvar baňky a v létě v něm alespoň svítí svíčky jej vymyslel výtvarník Žanda Gebauer.

Stůl vyrobil Žanda Gebauer z exotické dřeviny zebrano zalité do pryskyřice. K jejich vzhledu "oživlého dřeva" přispívá i asymetrický tvar respektující původní strukturu a také osvětlení. Foto archiv restaurace Lehká hlava

Stále jsme v interiéru restaurace Lehká hlava, ale teď v místnosti zvané KINO. Oživuje ji projekce a také svítící stolky. Foto archiv restaurace Lehká hlava

Pokud sedíte zády k projekční ploše, uklidní vás výhled na akvárium. Foto archiv restaurace Lehká hlava

Za světelným barem se připravuje jídlo, nad ním se klene mozaiková duha. Foto archiv restaurace Lehká hlava

Tvar může určit i jméno - v tomto případě získal tento podstropní objekt pracovní jméno "Raketa". Foto archiv restaurace Lehká hlava

Pro komornější posezení je určen pruhovaný salonek. Za pozornost stojí "hypnotické" osvětlení umístěné pod skleněnou deskou, které se proměňuje stejně jako vodní hladina. Foto archiv restaurace Lehká hlava

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám