Hlavní obsah

Dekorace do dětského pokoje: ptačí hejno, které neuletí

Novinky, www.ceskykutil.cz

Ukážeme vám ten nejjednodušší postup, jak si s pomocí barevného hejna ptáčků rozveselit okno nebo lustr třeba v jídelně nebo dětském pokoji. Fantazii se meze nekladou, ptáčkům můžete vyrobit křidýlka z opravdových peříček, která provléknete otvorem v tělíčku a rovnoměrně z obou stran zastřihnete. Místo ptáčků může pod stropem plavat hejno rybiček nebo se tam mohou pohupovat sloni či kočky.

Článek

Pokud chcete mít mobil opravdu veliký a zavěsit na něj zvířátek více, vyrobte závěsný kříž z tenkých delších latěk. Uprostřed latěk udělejte mělké zářezy tak, aby do sebe laťky zapadly a zakápněte je lepidlem. Zvířátka pak zavěšujte na různě dlouhé nitě tak, aby se střídala vždy delší a kratší a celý mobil v prostoru vytvářel kaskádu – není hezké mít příliš mnoho zvířátek „v jednom patře“.

Chcete-li zavěsit na mobil velmi malá zvířátka, hvězdičky nebo třeba kovové zvonečky, můžete závěsnou konstrukci vyrobit i ze tří špejlí nebo latěk, které přes sebe položíte tak, aby svíraly pravidelné úhly, v tomto případě je nutné opravdu dobře špejle svázat a pro jistotu také přilepit, aby se neposouvaly a pak dobře celý mobil vyvážit, ale výsledný efekt bude určitě stát za to.

Materiál a pomůcky:

  • barevné papíry
  • tvrdší barevné kartony nebo čtvrtky
  • pastelky nebo fixy
  • nůžky
  • řezák
  • špejle
  • pevná nit
  • lepidlo na papír
  • kolíčky na prádlo
  • kousek drátku
  • háček nebo očko na zavěšení
Krok za krokem
1.Na tvrdší kartony nebo čtvrtky si podle šablonky namalujeme devětkrát tělíčko ptáčka, označíme místo pro usazení křídel a dírku na navlečení nitě
2.Vystřihneme tělíčka ptáčků, ptáčkům dokreslíme zobáček a oči a silnou jehlou propíchneme dírku na navlečení nitě.
3. Ostrým řezákem prořízneme otvor pro vsunutí křídel, jeho délka by měla být o 1-2 mm delší než šířka skladů a šířka 1 mm – uděláme dva řezy těsně vedle sebe.
4. Z tenkých barevných papírů nastříháme proužky 10 x 3 cm na ocásky a 10 x 5,5 cm na křídla, proužky poskládáme do „harmoniky“ (asi 0,5 cm široké sklady)
5.Harmoniku křídla vsuneme do tělíčka a křidélka roztáhneme do vějíře.Ocásek prostředním skladem nasadíme na konec tělíčka a zajistíme kolíčkem na prádlo
6.Po zaschnutí roztáhneme ocásek do vějíře a navlékneme jednotlivým ptáčkům nitky různých délek: 1x50cm, 4x22cm, 4x35cm, na koncích nitek uvážeme smyčku.
7.Konstrukce na zavěšení je jednoduše vyrobená ze dvou špejlí, které svážeme drátkem napevno do kříž. Střed si raději odměříme, aby se nám ptáčci lépe vyvažovali, na drátek také upevníme nit pro zavěšení.

Tipy

Při zavěšování ptáčků na špejle musíme mobil rovnou vyvažovat, je tedy nejlepší zavěsit si konstrukci do prostoru (třeba pod lustr) nebo někoho požádat, aby nám nit se špejlemi na chvíli podržel.

Mobil zavěsíme nejlépe v blízkosti okna nebo dveří, kde je trochu průvan – ptáčci si budou vesele poletovat.

Dáme pozor, aby nebránil nikomu ve volném pohybu nebo průchodu, návštěva ani nikdo z domácích nebude nadšený, když si bude muset ptáčky vymotávat z vlasů.

A pro ty hodně zručné ještě jeden tip: Místo konstrukce ze špejlí se dá použít pěkná suchá větvička, na které vyniknou různé drobnosti především z přírodních materiálů, je však třeba mít hodně trpělivosti při jejich zavěšování.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si sami - věšák na klíče

Věšák na klíče je nezbytnou součástí každé předsíně. Chybí-li nám nebo nejsme-li s tím dosavadním spokojeni, můžeme vše změnit. Vyrobme si věšáček na klíčky...

Naučte se zdobit květináč semínky

Zajímavý obrázek na květináči můžeme vytvořit ze semínek. Pro menší květináče použijeme spíš drobná semínka, jako vojtěšku, len, proso, mák, pohanku, čočku,...

Vyrobte si sami: rám na zrcadlo

Jednoduché zrcadlo můžeme zpestřit krásným zarámováním. Zkusme namalovat dětem pro radost do pokojíku třeba veselé domečky. I z naprosto všedního a levného...

Výběr článků

Načítám