Hlavní obsah

Čističky vzduchu chrání nejen alergiky

Právo, Karolina Černá

Žijeme-li v prostředí se zvýšenou prašností a smogem, bez rekuperační jednotky v domácnosti se neobejdeme. Na kvalitní čističce vzduchu nešetříme.

Foto: Concept

Nejdůležitějším ze 4 stupňů filtrace čističky CA1000 je HEPA filtr. Zachycuje mikroskopické částečky prachu, kouře, pylů, bakterií, virů a plísní, má technicky garantovanou účinnost 99,98 %. Čističku doplňují lampa s UV zářením, ionizátor a časovač.

Článek

Jak poznáme kvalitní čističku? Její výrobce se může prokázat expertizami na své produkty, například od státních institucí jako Státní zdravotní ústav, případně vlastní certifikát z některých renomovaných zkušeben.

Výrobek musí také splňovat normy ISO. Při výběru poslouží i webové poradny typu porovnani-cisticek.cz.

Foto: Datart

Philips AC 3259/10 se hodí pro zlepšení kvality vzduchu v místnostech do velikosti 95 m2. Má 3 automatické a 5 manuálních režimů.

Výkon a hlučnost

Kolik metrů čtverečních chceme vyčistit? Někteří výrobci tento údaj uvádějí mezi vlastnostmi čističky, jiní informují o výkonu, tj. jaký objem vzduchu (v m3) přístroj ošetří za hodinu. V tomto případě vynásobíme výšku, šířku a hloubku konkrétní místnosti a číslo ještě násobíme koeficientem tři.

Pokud bydlíme s alergikem nebo astmatikem, násobme raději čtyřmi. Podle výsledku zjistíme, jaký minimální výkon v m3 potřebujeme.

Pozor! Do každého pokoje patří jedna čistička. Chceme-li ji přenášet, volíme typ s nižší hmotností a ideálně s několika nastavitelnými výkonnostními stupni. Účinek výrobku tak přizpůsobíme různé velikosti místností. Máme přitom na paměti přímou úměru mezi rostoucí výkonností přístroje a spotřebou energie.

Foto: Datart

Čističku vzduchu Philips AC 3259/10 ovládáme manuálně i přes mobilní aplikaci Air Matters. Můžeme ji odkudkoli zapnout, změnit její výkon i zkontrolovat životnost filtru, sledovat kvalitu vzduchu uvnitř i venku.

Čistička by měla být v provozu aspoň po dobu pobytu osob v místnosti, ne však méně než hodinu. Také proto nás při nákupu zajímá kritérium hlučnosti. Přístroje nabízející hladinu pod 10 dB se osvědčí i v ložnici. Míra dB je rušivá, když překročí čtyřicítku. Některé čističky umožňují přepínání mezi běžným a tichým nočním režimem.

Správný filtr

Do rodiny s jedincem trpícím chronickým zánětem průdušek, s astmatikem, alergikem na plísně, roztoče, pyly pořizujeme čističku po poradě s ošetřujícím lékařem. Doporučí typ čističky vhodný ke konkrétnímu zdravotnímu problému, resp. pomůže s volbou správného filtru.

Čističky často obsahují soustavu filtrů, které pomáhají odstranit rozdílné druhy nečistot – hrubší prach, pyl, zvířecí srst, i ty nejmenší alergeny nebo nepříjemné pachy. Jaké filtry čistička obsahuje a jaké nečistoty dokáže odstranit, nalezneme v jejím popisu.

Zajímáme se také o to, jakou údržbu filtry vyžadují a o frekvenci jejich výměny. Účinné jsou pouze filtry správně vložené a dokonale těsnící s okraji zásobníku!

Nejrozšířenější jsou na trhu HEPA filtry s aktivním uhlím. Slibují až 99% účinnost v zachycení všech polétavých nečistot a patogenů. Míru zachycení nečistot zjistíme podle hustoty uhlíkových vláken a tloušťky filtru na stupnici jeho účinnosti – čím vyšší stupeň, tím lépe.

Foto: Dyson

Dyson Pure Cool je ventilátor s čističkou vzduchu, která díky pokročilému HEPA filtru automaticky odstraňuje plyny a 99,95 % škodlivin a alergenů ze vzduchu – nejen mechanických částeček (pyly, bakterie, spory plísní, viry, výkaly roztočů)

Elektrostatický filtr s takřka nulovou hlučností a nízkými provozními náklady nabízí až 96% účinnost. Tento filtr není třeba měnit, pouze čistit. Počítáme však s nižším výkonem.

Méně rozšířený je vodní filtr, který nečistoty zachytává do nádoby s vodou, pohlcuje prach a mikroby. Odpařující se voda slouží jako zvlhčovač vzduchu, na druhou stranu se však ve vodě zachycené bakterie množí, musíme ji často měnit.

Čističky s bonusem

Vlhký vzduch chrání sliznice dýchacího ústrojí před vysoušením, takže snižuje riziko infekcí. Výhodou přístroje se zvlhčovačem je, že nabízí dvě důležité funkce v jednom elektrospotřebiči, nevýhodou je vyšší cena.

Vlhkost je také často nastavena automaticky, takže její úroveň neovlivníme. Zapneme-li čističku, funguje i zvlhčovač, což může vést k rychlejšímu opotřebení filtrů.

Foto: Airbi

Tichá čistička vzduchu Airbi Spring se 7násobnou filtrací (včetně HEPA filtru) odstraňuje ze vzduchu veškeré nežádoucí částice, a to s vysokou účinností. Spring najde a zničí mikročástice, které pronikají do plic a způsobují zánět. Cena 6990 Kč.

Lampa s UV zářením pomáhá v čističce vzduchu likvidovat škodlivé bakterie, viry a plísně. Ionizátor pomocí elektrického výboje zvyšuje množství iontů ve vzduchu, a tím přispívá k jeho lepšímu čištění.

V letních dnech oceníme čističky vzduchu s ventilátorem a s filtrem, který zachycuje škodlivé pachy a plyny.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Zelené čističky

Kdo bydlí v méně prašném prostředí, vystačí se zelenými čističkami, což jsou pokojové rostliny s vysokým obsahem chlorofylu. Patří k nim např. aloe vera (Aloe barbadensis), fíkus benjamín (Ficus benjamina), zelenec (Chlorophytum), ledviník (Nephrolepis).

Pohlcují především škodlivé plyny jako toluen z průmyslově vyráběných podlahových krytin, xylen a trichloretylen z čalounění, ale také výpary z čistidel a elektrosmog z PC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám