Hlavní obsah

Čím ohraničit záhon, cestu, trávník

Právo, Gisela Růžičková

Ohraničení trávníku či záhonu má nejen estetickou, ale i praktickou funkci. Nejčastěji se používá ke snadnému přechodu mezi chodníkem, cestou, trávníkem nebo záhony. Jaké existují možnosti ohraničení, které se harmonicky začlení do zahrady?

Foto: Hornbach

Praktické jsou minipalisády, jejichž montáž je jednoduchá. Stačí je zatlačit do vykopané brázdy.

Článek

Trávníkový lem a obruby jsou nejjednodušším způsobem, jak oddělit záhon od trávníkové plochy. Usnadňují práci při péči o trávník a sekání trávy. Jsou k dispozici v nejrůznějších provedeních.

Podle výšky je lze použít buď jednotlivě, nebo ve spojení se záhonovými sloupky – jako zdicí prvek nebo na olemování vyvýšeného záhonu.

Palisády opticky vyčlení záhon z okolního prostoru a tím zvýrazní jeho krásu. Na výběr jsou plastové, dřevěné nebo kamenné, jednotlivě nebo v blocích. Použití blokového tvaru je rychlejší a jednodušší. Oblíbené jsou i minipalisády, jejichž montáž je snadná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zelený kurt zpevňuje ze dvou stran terasa z rozkvetlých betonových tvarovek.

Mulčovací kůra patří k organickým záhonovým pokrývkám, která zvyšuje díky různým živočichům úrodnost půdy. Aby neodčerpávala dusík z půdy, doporučuje se půdu smíchat se zrohovatělými pilinami.

Není vhodná do zeleninových a květinových záhonů. Lze ji použít jako půdní substrát pro terárium.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na zvýraznění záhonu lze použít i betonové svahovky v kombinaci s dekorativním štěrkem.

Lávový mulč z vulkanických hornin je minerální alternativa k běžným záhonovým prvkům. Díky minerálům půda zůstává déle vlhká. Zrnitá struktura mulče snižuje riziko napadení slimáky.

Na rozdíl od jiných organických záhonových pokrývek je lávový mulč zcela bez zápachu a nehnije. Záhon tak zůstává stále pěkný a odpadá i namáhavé udržování. Lávový mulč je možné použít kdekoliv, a to i jako posyp cest.

Foto: Hornbach

Lávový mulč je na rozdíl od jiných organických záhonových pokrývek zcela bez zápachu a nehnije.

Foto: Transform

Pokládání dílců Traplast nevyžaduje žádné větší terénní úpravy. Záleží jen na nás, jestli vytvoříme cestu rovnou, nebo klikatou. Nášlapný dílec je vytvořen z plastu, který nevyžaduje žádnou údržbu. Vyrábí se v šedé barvě.

Kameny větších tvarů, jako jsou lomové kameny, skály, bludné balvany, pramenné kameny, desky a dlažba z přírodního kamene. K menším variantám patří dekorativní štěrk a drť.

K dostání jsou i kameny a kamínky zakulacených tvarů a barev. U přírodních kamenů nelze vyloučit rozdíly v barvách a také odlamování při pohybu kamenů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Okrasný štěrk vytváří v zahradě výrazný efekt, ale jeho použití vyžaduje dodržení určitého postupu, zato drť se hodí zejména pro vytváření cest, vjezdů nebo parkovišť. Hranaté kameny se totiž mohou zapřít a při zatížení méně sesedávají než zaoblený štěrk.

Reklama

Související témata:

Související články

Cestám v zahradě sluší přirozenost

Ať už zvolíme pěšinové posypy, dlažbu, přírodní kámen, dbáme na to, aby trasy ladily nejen se stylem zahrady a objektu, k němuž náležejí, ale také s okolní...

Výběr článků

Načítám