Hlavní obsah

Bezúdržbové okapy ušetří čas při práci kolem domu

Právo, Sylva Svobodová

Okap má jasný úkol – svést dešťovou vodu bezpečně ze střechy, udržet fasádu v suchu. Jak bude vypadat, záleží na velikosti domu a na tom, kde přesně ho umístíme. Zásadní je i volba materiálu – ten totiž ovlivňuje cenu.

Foto: Rheinzink (3x)

Okapy z titanzinku nepotřebují nátěry, mají dlouhou životnost a líbí se nám díky přírodní patině. Materiál je ekologický, 100% recyklovatelný.

Článek

Svodový systém se obvykle nabízí v kompletu, jednotlivé prvky do sebe zapadají jako puzzle a lze je v případě poškození či ztráty snadno vyměnit.

Na výběr je mnoho materiálů: klasický plech, různé slitiny kovů, měď, hliník, titanzinek, kombinace plastu a kovu, plast.

Foto: Rheinzink

Hranaté odvodňovací systémy lze vybírat v provedení leskle válcované či jako předzvětralé varianty v barvě modrošedé a břidlicově šedé.

Dejme přednost kvalitnímu produktu, jenž nás zbaví povinnosti každoročního nátěru, zajímejme se o montáž a následnou údržbu.

Spádování odežene vodu od fasády

Důležitým parametrem u okapu je spádování. Za optimální se považuje hodnota 0,5 %. Pro představu, je to sklon 5 mm na jeden metr. Dešťová voda musí „putovat“ bezpečně ve žlabu, necákat na fasádu. Proto je přední hrana okapu níže než zadní.

Foto: Prefa

Odvodňovací systém z hliníku nekoroduje a má velmi kvalitní nátěr. Vybírat lze z mnoha odstínů a sladit tak okap i s barvou fasády.

Okapy rozlišujeme podle umístění žlabu vůči střeše: nadstřešní, podstřešní.

Nadstřešní je umístěný v rovině střechy, před její okapní hranou.

Podstřešní žlab je zavěšený pod okapovou hranou střech a je nejpoužívanější, protože bezpečně zvládá i jarní příval vody.

Bezúdržbový materiál šetří náš čas

Obecně nejrozšířenější jsou kovové okapy: kvalitní pozinkovaná ocel je povrchově upravena polyesterovými laky. Výhoda: bezúdržbovost, dlouhá životnost a možnost zvolit barvu k fasádě a střešní krytině.

Foto: Satjam

Okap Niagara je z pozinkovaného ocelového plechu opatřeného přímo z výroby finální polyuretanovou vrstvou. Již nepotřebuje další nátěr.

Hliníkový svod je odolný, bezúdržbový a nabízí se v přírodním odstínu hliníku a osmi základních barvách. Okap může být ve tvaru půlkulatém, nebo hranatém. Ten sluší minimalisticky pojatým domům.

Foto: Prefa

Hranatý svod z hliníku je praktickým a elegantním doplňkem minimalistického domu.

Mezi špičku patří ekologický přírodní materiál titanzinek, který nepotřebuje natírat, je naprosto bezúdržbový. Má dlouhou životnost, nabízí se v leskle válcované nebo v předzvětrávalé variantě v barvě modrošedé a břidlicově šedé. Již z výroby má vzhled vyzrálé patiny zinku, je 100% recyklovatelný.

V menším počtu se objevují měděné okapy, jsou totiž dražší, lákadlem pro zloděje a také korodují, což není dobré při využívání vody k zalévání zahrady.

Foto: Satjam

Okap je navržen tak, aby jeho montáž byla co nejjednodušší, s minimálními nároky na údržbu. Odolá i extrémnímu zatížení v horských oblastech.

Plastové okapy vybírejme pouze kvalitní, od prověřeného dodavatele. Pak budeme spokojeni. Jejich předností je velký výběr barev, stálobarevnost, odolnost vůči UV záření. Plastové okapy mají dokonale hladký povrch, bezešvé svodové trubky, nejsou náchylné k namrzání a prodávají se jako stavebnice.

Chytré doplňky

K okapům se prodávají rozmanité háky, kolena, trny, ale i lapače a zachytávače listí a větviček. Vypadají jako plastové nebo kovové mřížky a po instalaci nad žlabem vytvoří ochranný kryt. Ten propustí vodu, ale listí zachytí.

Okapový lapač je vlastně plastová mřížka, která se vloží do okapu a fixuje se pomocí kovových úchytek na horní části žlabu. Nabízí se ve dvou barevných provedeních.

Foto: Rheinzink

Sněhové zábrany podrží sníh na střeše a odlehčí titanzinkovému okapu. Praktický doplněk v horských oblastech.

Na zahradě oceníme i sběrač dešťové vody, který se dá do okapového systému zabudovat i dodatečně. Montáž zvládne i laik. Vyříznutím části svodu o průměru 100 mm o délce 300 mm se sběrač snadno nasadí na stávající kruhový svod ve výšce, ve které potřebujeme mít maximální výšku hladiny vody ve sběrné nádobě. Ta nemusí stát přímo u kruhového svodu, ale i dále. Propojovací hadice dosahuje až 5 m.

Dobré rady

Rozmysleme si, zda montáž svěříme firmě či nikoliv. Při instalaci svépomocí se vyplatí pořídit si jednoduchý systém, který zvládneme podle návodu.

Foto: Bramac

Montáž okapu StabiCoru M je snadná. Jde o důmyslný systém bez nutnosti pájení a lepení.

V horských oblastech se doporučuje na zimu okapy sundat. Rychle to půjde se stavebnicovým systémem. Předem zvážíme, zda zainvestujeme raději do dražšího bezúdržbového materiálu, či jsme ochotni okapy pravidelně natírat.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám