Hlavní obsah

Dopřejte dřevu kvalitní ochranu a pravidelnou péči

Právo, Gisela Růžičková

Dřevo je osvědčený a ušlechtilý materiál, který má spoustu skvělých vlastností. Aby nám nátěr zahradního nábytku, pergoly nebo plotu dlouho vydržel, vyplatí se o něj pečovat. Jak?

Foto: Profimedia.cz

Před aplikací nového nátěru je třeba nejprve odstranit nátěr starý, praskliny či závady.

Článek

Nejdříve je nutné dřevo ochránit před dřevokazným hmyzem a houbami, a to jak nové kusy, tak při renovaci staršího venkovního nábytku. Nejdůležitější je postarat se, aby dřevo nezačalo degradovat. To znamená, že musíte vybrat vhodnou barvu a dobře ji aplikovat.

Prvním krokem je mechanické odstranění starého nátěru, prasklin či závad. Poté dřevo ošetříte biocidní penetrací (fungicidní přípravek proti dřevokazným houbám a plísním) a nakonec ho dobře natřete. Jaké nátěry máte k dispozici? Můžete vybírat mezi několika variantami.

Foto: Remmers

Dauerschutz-Lasur UV dekorativní, středně vrstvá lazura na bázi rozpouštědel s odolností vůči UV-záření, univerzální pro dřevo v exteriéru.

Lazury

Patří mezi nátěry estetické a oblíbené. Dělí se na tenkovrstvé a silnovrstvé. Hluboce pronikají do struktury dřeva a zvýrazňují jeho kresbu, obsahují vosk a oleje. Ručí za dlouhodobou ochranu proti vodě a UV záření, jsou stálobarevné, obsahují moderní typy pigmentů.

Foto: Primalex

Lazura & Napouštědlo 3v1 nabízí unikátní ochranu dřevěných povrchů především v exteriéru.

Na venkovní nábytek stačí tenkovrstvá lazura, která se aplikuje 2 až 3x a vždy po 20 minutách se zbytky setřou. Takový nátěr nepraská a vydrží tři až sedm let.

Výrobci zahradního nábytku sice dodávají kvalitní kusy, ale je lepší opravit malý defekt než čekat na rozsáhlé poškození nábytku.

Foto: Bauhaus

Xyladecor Tinova poskytuje prémiovou ochranu dřeva, jde o silnovrstvou lazuru, která nabízí 12 let ochrany. Obsahuje fungicidní složku hlubokou penetraci, nepraská ani se neloupe. Cena balení 0,75 l je 479 Kč.

Laky

Jsou dekorativní lesklé nátěry vysoce odolné vůči vlhkosti. Tvoří koncovou úpravu a ochranu dřeva, která zachová jeho přírodní kresbu a barvu. Působí také jako ochrana dřeva před nepříznivými vlivy počasí nebo před mechanickým opotřebením.

Rozlišujeme laky syntetické nebo vodou ředitelné, lesklé, polomatné, matné, transparentní. Vrchní vrstva tvoří ochranu dřeva.

Foto: Remmers

HK-Lasur je dekorativní, tenkovrstvá olejová lazura vhodná k ochraně plotů, hrázdění, přístřešků pro auta, rolet, obkladů, zahradních domků, ale i oken a dveří. Cena balení 0,75 l je 303,80 Kč.

Foto: Remmers

Holzschutz-Creme je tenkovrstvý olejový lazurovací krém 3v1, na bázi rozpouštědel s obsahem účinných látek. Je vhodný pro nátěry těžko dostupných míst dřevěných konstrukcí. Cena za balení 0,75 l je 302,50 Kč.

Přírodní olejové lazury a barvy

Účinně chrání venkovní dřevěné plochy. Vsakují se hluboko do pórů dřeva, dokonale přilnou k povrchu a neloupou se, ale pozvolna se vypařují a sprašují. Po určité době je snadno přetřete bez broušení.

K dostání jsou základní oleje, bezbarvé lazury, stálé olejové barvy i lazury s pigmenty, které chrání dřevo před slunečním zářením a s ním spojeným zašednutím.

Foto: Bauhaus

Profi olejová lazura je určena k penetračním jednovrstvým lazurovacím nátěrům dřeva, poskytuje vysokou a hloubkovou ochranu proti povětrnosti a UV záření již v jednom nátěru. Cena je 399 Kč/750 ml.

Přírodní olejové lazury a barvy lze použít i na vlhčí dřevo. Výborně se hodí k ošetření srubových nebo roubených staveb, dřevěných fasád, zahradních domků, pergol aj. Navíc s nimi můžete pracovat i za nižších teplot, ale jen za suchého počasí.

Oživují povrch, způsobují hedvábný lesk, zvyšují odolnost dřeva proti vodě, a proto se hodí i na venkovní nábytek, podlahy a terasy.

Foto: Luxol

Letošní novinka Luxol Dekor je krycí olejová lazura na vodní bázi pro dekorativní nátěry na dřevo. Je vhodná do interiéru i exteriéru, zajišťuje vysokou přilnavost nátěru, mechanickou odolnost a je rychleschnoucí (nátěr suchý na dotek po 3 h).

Foto: Bauhaus

Swingcolor - střednědobá lazura na bázi alkydových pryskyřic odolná vůči povětrnostním vlivům, nekape a je vhodná i pro práce nad hlavou. Cena od 272 Kč/750 ml.

Emaily

Tyto základní přilnavé a lehce brousitelné či vrchní krycí nátěry s vysokou mechanickou odolností se aplikují na okna. Zcela zakryjí strukturu a barvu dřeva, koupit se dají v lesklém či matném provedení, jsou vodou ředitelné.

Foto: Bauhaus

Swingcolor - impregnační lazura 2v1 vytváří speciální film, který zamezuje růstu mikroorganizmů na povrchu dřeva, je odolná vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Cena 199 Kč/750 ml.

Foto: Bondex

Bondex Decking Oil v šesti barevných odstínech je speciální napouštěcí olej na alkydové bázi, obnovuje přírodní vzhled dřeva, tvoří voděodolný film na jeho po vrchu na terasách, zahradním nábytku, obložení apod.

Foto: Barvy laky

Syntetický univerzální email Industrol Univerzál S2013 je určen k vrchním lesklým nátěrům kovů, dřeva, ale také dřevotřísky, železa, litiny, betonu zdiva apod. Podklad vyžaduje vhodnou základní nátěrovou hmotu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Starý nátěr odstraní:

Odstraňovač starých nátěrů je směs organických rozpouštědel, který se používá k likvidaci starých vrstev nátěrů na dřevu, kovu (kromě hliníku) nebo kameni. Odstraňuje olejové, alkydové, latexové, syntetické, nitrocelulózové a dvousložkové nátěry.

Vibrační bruska nebo horkovzdušná pistole.

Víte, že...

K dřevěným stavbám a konstrukcím patří ploty, obklady, pergoly, altány, které jsou vystaveny slunci, vlhkosti, dřevokazným houbám a plísním a dalším nežádoucím vlivům. Mají-li dobře sloužit, ochraňte je kvalitním nátěrem!

Opravy nátěrů se řídí obecnými pravidly a postupy. Dřevo renovujte včas. Odstraňte z povrchu nečistoty, obruste vrstvu původního nátěru a dřevo. Pak odstraňte prach, očistěte a vysušte.

Základ ochrany dřeva tvoří impregnační insekticidní a fungicidní nátěr, který je nezbytnou povrchovou ochranou všech druhů dřeva. Uchovává vlastnosti dřeva a prodlužuje jeho trvanlivost. Impregnuje dřevo před dřevokaznými houbami a hmyzem.

Po penetraci se dřevo natře bezbarvým lakem, lazurou nebo krycím nátěrem. Odborníci doporučují lazuru. Bezbarvý lak má kratší životnost a hůře se opravuje. Krycí nátěr zase schová přirozenou kresbu dřeva.

Také bezbarvý lak vyžaduje bezpodmínečně penetraci napouštědlem s biocidními přísadami. Aplikuje se tak dlouho, dokud dřevo saje. Poslední vrstvu tvoří kvalitní bezbarvý lak s UV absorbérem a dodržuje se postup doporučený výrobcem.

Ploty, obklady a pergoly vyniknou po aplikaci tenkovrstvé lazury. Snadno se aplikuje i opravuje, má dostatečnou životnost, navíc stačí povrch očistit a jedním nátěrem oživit.

S měnící se teplotou a vlhkostí dřevo pracuje, proto je žádoucí pružný nátěr. Dva tenké nátěry jsou z důvodu pružnosti lepší než jeden silný.

Také pod krycí nátěr patří penetrace, na ni základní a vrchní nátěr, případně tzv. jednovrstvá barva. Je výhodná zvlášť při opravách, kdy se ušetří jeden nátěr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám