Hlavní obsah

Pijte zdravou vodu, zbavte se vodního kamene

Právo, Sylva Svobodová

Čistá voda je nejlepší tekutina pro naše tělo. Ve své přirozené podobě obsahuje množství prvků, které jsou nepostradatelné pro život. Nesmí jich být ale moc, pak totiž může i škodit!

Foto: Aquarex (2x)

Voda zbavená všech hrubých nečistot a chemických škodlivin je nejlepší zdroj tekutiny v denním pitném režimu.

Článek

Největším problémem domácností je tvrdost vody. Tu způsobuje vápník a hořčík, který je v menší míře žádoucí. Ve větším množství se ale začne usazovat a vytvářet tvrdé nánosy v podobě vodního kamene. Vzniká zejména v místech kontaktu s teplou vodou: tedy v otopných systémech ústředního topení. A tam opravdu škodí. Mimo jiné tím, že kvůli němu ve spotřebiči dochází k energetickým ztrátám.

Foto: Sapho

Stojánková baterie na filtrovanou vodu. Filtrační systém je umístěn pod dřezem ve skříňce, zachycuje hrubé nečistoty, snižuje přítomnost chlóru, odstraňuje zákal. Potřebné soli a minerály jsou však v upravené vodě zachovány.

Foto: Hornbach

V každé běžné baterii je umístěn perlátor, který dodává do vody vzduch, tvaruje proud vody, reguluje průtok a vodu i filtruje. Perlátor s otočným kloubem, cena 288 Kč.

Pryč s vodním kamenem

Vytváří se v rychlovarné konvici, v pračce, myčce, tvoří se kolem baterií, ucpává sprchovou hlavici. Domácím přístrojům zkracuje životnost, zvyšuje výdaje za energie. Jak s ním zatočit?

V ústní dutině kámen odstraní dentální hygienistka. V domácnosti pomůže jen účinný systém na úpravu vody.

Foto: Profivoda

Změkčovač vody WAT CMS Duplex pro zpracování pitné vody. Umí redukovat množství železa a tvrdost vody. Pro správný výběr zařízení je dobré nejdříve provést rozbor vody.

Vzhledem k tomu, že až 80 % spotřebitelů je zásobováno vodou se zvýšeným obsahem minerálních látek, je dobré neváhat a jednat. Doporučujeme zvolit prověřenou technologii na měkčení tvrdé vody: ať už funguje na principu chemie, či fyziky.

Foto: Aquarex

Správně upravená voda snižuje ve firmách a velkých provozech náklady na vodu o statisíce. Důležitou součástí je měření její kvality.

Velmi účinná je nanotechnologie (systém Anticalc Plus): je bez použití chemie (složení vody se nemění), zabrání tvorbě a usazování nového vodního kamene a stávající tvrdé krusty postupně vyčistí. Starší rozvody se nemusejí měnit, což rodinám ušetří mnoho peněz.

Foto: Anticalc

Pomocí nanotechnologie, bez použití chemie, lze zastavit tvorbu vodního kamene na otopných tělesech, rozvodech, ale i uvnitř - ve výměníku kotle ústředního topení.

Proces si můžete představit jako rozpouštění vloček sněhu na kapky vody, které již nemají schopnost se vázat, vrstvit. Výhodou je absolutní bezúdržbovost, nulové náklady na provoz a zachování stávající kvality vody.

Systém se snadno umístí za vodoměr nebo čerpadlo a ošetřuje veškeré rozvody, odbočky, koncová zařízení včetně pračky, myčky, kotlů, WC a odpadů.

Foto: Hornbach

Domácí vodárna slouží k čerpání znečištěné, např. mýdlové vody. Cena 6999 Kč.

Tip na domácí filtr

Máte vodu plnou chlóru, je železitá, zapáchá, není čirá? Pak stojí za to pořídit domácí filtr vody. Montuje se pod dřez do spodní skříňky, připojuje se na baterii. Upraví složení vody, zachytí hrubé nečistoty, ale i chlór, rtuť, olovo, zákal, brání pronikání bakterií. Potřebné soli a minerály jsou i v upravené (tedy filtrované) vodě stále přítomny ve správném poměru. Cena zařízení se pohybuje kolem 8000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám