Hlavní obsah

Udělejte si v šatní skříni pořádek

Právo, Gisela Růžičková

Předtím, než si pořídíte šatní skříň nebo samostatnou šatnu, dobře si ji naplánujte. Měli byste vědět, kdo bude skříň využívat i kolik a jaké věci do ní budete ukládat. Pak už jen stačí prostor skříně přenést na papír a rozvrhnout do všech detailů.

Foto: Hanák nábytek

Nadstandardně vybavená otevřená šatna Harmony, materiál dub-arabica

Článek

Je rozdíl, budete-li skříň využívat na uložení sezónních věcí, třeba na boty či kabáty a bundy, potřeb do domácnosti, jako je sušák na prádlo či žehlicí prkno, nebo jen na šatstvo a osobní věci. Při plánování pomohou údaje o množství věcí, které do skříně či šatny budete ukládat.

Foto: Emako

Praktický i elegantní textilní šatník Breeze Wenko, skládací šatní skříň, 2 v 1, cena 1399 Kč.

Na výběr máte spoustu možností, jak mít ve skříni pořádek a přehled. Někdo preferuje výsuvy a police, jiný má raději tyče a ramínka.

Vždy si ve skříni nechte nějakou rezervu. Věci obvykle přibývají, a tak se vyplatí malá rezerva ve vnitřním uspořádání skříně.

Foto: Bonami

Úložný box Domopak Ella, 42 x 31 x 50 cm, materiál lepenka, vinyl, cena 339 Kč.

Šatna, nebo příčka?

Samostatná místnost pro ukládání věcí je ideálním řešením. Zde je možné vytvořit stejně přehledný systém včetně mobilních modulů. Celý úložný prostor je na první pohled přístupnější, přehlednější, nepotřebujete řešit dveře, jejich výplně, rámy atd.

Foto: Bonami

Organizér Wenko Butterfly, rozměry 31 x 8.5 x 31 cm, materiál plast (non-woven), cena 119 Kč.

Dnešní systémy posuvných dveří dokážou zaplnit celou světlou výšku místnosti, a tak se výborně hodí i k praktickému dělení prostoru. Můžete tak vybudovat šatnu bez stavebních úprav, třeba s prosklenými dveřmi, které ji budou přirozeně osvětlovat, ale pomoci si můžete i sádrokartonovým předělem. Praktická je také šatna v blízkosti okna.

Foto: Ikea

Skladná šatní skříň Pax s klasickým uspořádáním, v jedné třetině police na prádlo a ve dvou třetinách rozpěrná šatní tyč na ramínka.

Řešením je vestavěná skříň

Rovněž věci uložené ve skříni mohou mít svou logiku a jsou přehledné. Cena se řídí nejen podle použitého materiálu a způsobu otevírání, ale hlavně podle vnitřního vybavení. A na něm byste neměli šetřit.

Foto: Jysk

Úložné krabičky Magne 3 ks/bal. (100 Kč) vytvoří pořádek v zásuvkách, komodě i ve skříni.

Raději zvolte levnější materiál na výrobu skříně. Kouzlo vestaveb je totiž v důmyslném vnitřním uspořádání. Zásuvky, drátěné koše, věšáky na kravaty a na kalhoty, sklopné tyče, umožňující zavěšení oděvů i do výšky 210 cm.

Zvolíte-li vnitřní vybavení z pevného plastu, můžete cenu relativně snížit. Chromovaný kov naopak patří mezi dražší varianty. Vnitřní vybavení skříně si můžete zakoupit v obchodech s nábytkem nebo bytovými doplňky, kde jejich pořízení vyjde na několik stovek.

Foto: Bonami

Béžový závěsný organizér do šatní skříně Compacto, rozměry 30 x 30 x 128 x 30 cm, materiál netkaná textilie, strojový potisk, cena 119 Kč.

Pozor na amatérsky zhotovený korpus, na který už často dveře nejdou nasadit. Atraktivitu vnitřního vybavení zvýšíte zabudovaným osvětlením, zejména podsvícení zadní stěny zlepší orientaci uvnitř skříně.

Možnosti ukládání

Vnitřní členění vychází z množství a druhů ukládaného šatstva a prádla. Pro rozdílné typy šatů lze vytvořit různé formy uložení v pevných nebo výsuvných policích. K těmto účelům se používají šatní tyče pevné nebo sklopné, výsuvné drátěné koše nebo klasické zásuvky s anglickými nebo s průhlednými čely pro zvýšení přehlednosti.

Na výsuvném principu jsou tvořeny věšáky na kalhoty, sukně či kravaty. V nabídce nechybějí ani výsuvné botníky, držáky na pásky a jiné drobnosti. Speciální úchyt pamatuje také na hadici vysavače či výsuvné žehlicí prkno.

Foto: Sedlák interier

Detail otevřené šatny s policemi na svetry a výsuvným věšákem na kalhoty.

Praktickým nápadem jsou i sklopné či otočné věšáky. Součástí vybavení bývají i kontejnery či otevřené niky se svítidly, která se automaticky rozsvítí při otevření dveří. Osvětlení lze zabudovat do rampy nebo do římsy v horní části skříně.

Chytrá skříň nezklame

Návrh skříně je jedna věc, ale záleží na rozmístění věcí v ní. Rychlé a komfortní oblékání znamená, že jsou všechny potřebné věci po ruce.

Foto: Bonami

Závěsný organizér se šesti kapsami, například na uložení kabelek Domopak, rozměry 36 x 120 cm, materiál OEVA polyetylen, cena 169 Kč.

Počítáme s tím, že i otevřené výsuvy vyžadují kolem sebe dostatečný manipulační prostor.

V úvahu bereme i výšku členů domácnosti, podle níž umístíme úložné systémy.

Na trička a složené svetříky stačí police s hloubkou 40 až 50 cm, složené kalhoty už vyžadují 60 cm.

Foto: Sedlák interier

Zásuvky na trička a svetříky v dostupné a pohodlné výšce.

Nejpoužívanější svršky skládáme do výše očí, méně používané pod 50 cm nebo nad 170 cm.

Využijeme i systém důmyslných doplňků, jako jsou výsuvné či otevřené police, zásuvky, výklopné šatní tyče, drátěný koš na špinavé prádlo, zabudovaný kravatník, držák na kalhoty, otočný drátěný koš apod.

Pořádek v šatníku nebo v šatně pomohou udělat také závěsné systémy na šátky, šály, kravaty a pásky. Také uspoří místo. Praktické jsou výrobky v podobě ramínek ze dřeva nebo potažených textilní dutinkou, držáků z plastu i drátu.

Foto: Ikea

Šatní skříň v předsíni schová kromě oblečení také doplňky, jako jsou kabelky, šátky, a spoustu drobností v krabicích.

Otevřené úložné systémy zase pomohou vytvořit vlastní sestavu pro ukládání oblečení nebo bot. Obsahují různé díly, které si můžete sestavit podle potřeby.

Navíc, kdykoli se vaše potřeby v budoucnosti změní, můžete si sestavu zvětšit, nebo zmenšit. Takovou sestavu využijete v kterékoli místnosti interiéru.

Foto: Jysk

Otevřenou šatní skříň lze vybavit organizérem na boty, svetry, různými krabicemi či obaly na šaty.

Nemáte-li vnitřní dělení zásuvek jako vybavení od výrobce, oceníte v zásuvkách organizéry, které rozdělí vnitřní prostor na praktické přihrádky a postarají se o pořádek a přehlednost.

Foto: Tchibo

Úložné krabice s kapsami, 2 kusy pomohou zajistit pořádek v zásuvkách nebo na přebalovacím pultu.

Na boty si pořiďte originální krabice s okénkem, abyste rychle poznali, jaké boty jsou uvnitř uklizené.

Foto: Ikea

Praktická šatní skříň s přehlednými krabicemi na boty Skuba, věšákem na ramínka a spodní zásuvkou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Do šatní skříně patří:

  • jednostranná sklopná tyč
  • teleskopická šatní tyč
  • police pevná/výsuvná
  • rozpěrná šatní tyč na ramínka
  • prádelní koš
  • věšák na vázanky
  • koš drátěný nízký
  • koš drátěný vysoký
  • dvoustranná sklopná tyč
  • police na boty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám