Hlavní obsah

Lazura nechá vyniknout krásu dřeva

Právo, Karolina Černá

Dřevěný zahradní nábytek, plot, lavička si zachovají po léta dobrou kondici, jestliže se o ně staráme. Respektujeme přitom vlastnosti a typ dřeva. Jak nechybovat?

Foto: Balakryl (3x)

Dřevěné zastřešení a štíty chráníme také proti mrazu, provlhnutí i slunečním paprskům.

Článek

Některé dřevěné produkty zakoupíme levněji za tu cenu, že nejsou z výroby ošetřené. V takovém případě jejich povrch nejprve chráníme prostředkem proti červotoči, plísním, poté aplikujeme ochranný nátěr. Tím může být lazura či lak pro venkovní nátěry.

Foto: Bondex

O dřevěné exteriéry se musíme starat, aby si dřevo zachovalo své vlastnosti a vzhled.

Ovšem některé laky, vodou ředitelné nebo syntetické, nedokážou pružně reagovat na změnu vlhkosti a sesychání dřeva. To může vést k popraskání povrchu, jeho bobtnání. Po jejich nanesení také zaniká přirozená kresba materiálu.

Typy lazur

Lazura na dřevo je přírodně barevný nebo průhledný olejovitý nátěr, který chrání dřevo před hmyzem či plísněmi. Lazury určené pro exteriér jsou pružné a prodyšné, přizpůsobí se případnému rozpínání nebo smrskávání dřeva. Zvýrazňují jeho přirozenou kresbu. Natřít jimi můžeme dřevěné ploty, zahradní domky, dřevěné štíty, zahradní nábytek, lavičky či stoly.

Foto: Hornbach

Větší dřevěné plochy snadno ošetříme stříkací pistolí, na plot či příčky lavice postačí plochý lazurovací štětec.

Silnovrstvé lazury vytvoří na povrchu dřeva ochranný film, ale do jeho struktury pronikají jen minimálně. Slibují životnost až 6 roků. Chceme-li po nějaké době nátěr obnovit, je nutné ten původní odstranit.

Foto: Hornbach

Olejová lazura má vysoký obsah sušiny, dřevu poskytuje vysokou ochranu. Olej v tomto případě proniká do hloubky, propůjčuje dřevu přirozený vzhled.

Tenkovrstvé lazury se vsáknou do dřeva hlouběji, na jeho povrchu vytvářejí tenkou ochrannou vrstvu. Výhodou je rychlá a snadná opakovaná aplikace lazury. Nátěr tenkovrstvou lazurou má nižší životnost, vydrží asi 2 až 3 roky.

Nejdůležitější složkou každé lazury je množství sušiny neboli látky, která dřevu poskytuje ochranu. Čím více sušiny lazura obsahuje, tím lépe. Informaci o sušině nalezneme v tzv. bezpečnostním listu každé lazury.

Foto: Bondex

Syntetická tenkovrstvá lazura se zvýšenou ochranou proti UV záření zabraňuje vyblednutí nátěru. Lazura proniká hluboko do pórů dřeva, zabarvuje povrch na požadovaný přírodní odstín a zvýrazňuje strukturu dřeva.

Pozor na parametry plochy, kterou vybranou lazurou podle výrobce natřeme, jak uvádí, za optimálních podmínek. Kupujeme raději větší množství přípravku i z toho důvodu, že jeden nátěr většinou nestačí.

Aplikace na čisté

Dřevěný povrch, na který aplikujeme vybranou lazuru, nejprve ometeme, vyluxujeme, zbavíme prachu a mastnoty. Je-li starý kousek ošetřen lakem, odstraníme ho smirkovým papírem, ocelovým kartáčem nebo vibrační bruskou. Případná poškození vyspravíme tmelem a po jeho zaschnutí plochu zabrousíme.

Foto: Balakryl

Při výměně starého nátěru za nový musíme ten původní pečlivě odstranit třeba smirkovou houbičkou.

Vyplatí se pracovat za stálého hezkého počasí nebo v dílně. Nechceme, aby uprostřed natírání začalo pršet nebo aby vítr zvedal prach, listí. Také není příjemné, když se do čerstvého nátěru opírají silné sluneční paprsky.

Lazuru na dřevo aplikujeme klasicky štětcem. Nanášíme silnou vrstvu, kterou pečlivě rovnoměrně rozetřeme. Případné kapky a silnější šmouhy odsáváme čistým hadříkem, který nepouští chlupy. Na větší plochy použijeme stříkací pistoli.

Foto: Bondex

Narušený povrch dřevěného povrchu zatmelíme a začistíme např. měděným kartáčem.

Při aplikaci více vrstev dodržujeme mezi jednotlivými nátěry podle doporučení výrobce dostatečně dlouhou přestávku pro vsáknutí a zaschnutí.

Pravidelná péče

Již při nákupu se informujeme, jakou péči konkrétní dřevo vyžaduje. Pravidelným natíráním dřeva speciálním olejem získáme hladký povrch, odolný vůči vodě i UV záření. Na zastřešených terasách můžeme dřevo ošetřit i voskem, a to rovněž aplikací na suchý a čistý povrch.

Foto: Balakryl

Ochranu proti plísním zajistí speciální napouštědlo.

Proti provlhnutí dřeva pomáhá speciální pryskyřice. Je elastická a odolává povětrnostním vlivům. Používáme i přípravky proti plísním, dřevokaznému hmyzu. Četnost a způsob ochrany závisí na umístění nábytku a druhu dřeviny.

Foto: Mountfield

Prostředek čistí a ošetřuje všechny druhy dřevěného nábytku. Odstraňuje mastnotu, olej, saze, prach a otisky prstů. Dlouhodobě zabraňuje opětovnému znečištění a stárnutí.

Dřevěný zahradní nábytek nenecháme zbytečně moknout, zakryjeme ho speciálním krytem nebo plachtou. To platí i v zimě se sněhem. V ideálním případě nábytek přes zimu uložíme do suchých zastřešených prostor.

Foto: Hornbach

Balzám s včelím voskem pro hedvábně lesklé povrchy. Balzám je antistatický, odpuzuje špínu.

Ošetřete vše

Neošetřený zahradní nábytek kupujeme někdy rozložený. Ochranným nátěrem ho opatříme ještě před složením, aby se nátěr dostal do všech částí a spojů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám