Hlavní obsah

Z čeho vybudovat pohodlnou terasu

Právo, Sylva Svobodová

Jaký materiál je vhodný na terasu? Dřevo má jedinečnou kresbu, ale počítejme s pravidelnou údržbou. Dlaždice jsou tvrdé, odolné, ale zase v létě pálí do chodidel. Kompozit je naprosto bezúdržbový, ale nevyberou si ho milovníci přirozenosti. Každý materiál má zkrátka svoje.

Foto: Rako (2x)

Série slinutých glazovaných dlaždic Pebbles imituje dva typy kamenů: malé říční oblázky a větší kamenné kostky. Nulová nasákavost, neklouzavé. Vzhled dlaždic zaujme barevností, reliéfní strukturou. Cena dlaždice o velikosti 33 x 33 cm je za 314 Kč/m2.

Článek

Ať už se rozhodneme pro cokoli, vyplatí se nakupovat ve specializovaném obchodě, kde si můžeme osahat strukturu vzorku, prohlédnout odstín.

Dobře zavedená firma nám zpracuje i grafický návrh obkládaného prostoru, doporučí nejvhodnější typ, poradí s výběrem.

Foto: Inoutic

Terasa z kompozitního materiálu Twinson Terrace je nenáročná na údržbu a odolná vůči počasí, napadení hnilobou, plísní či dřevokazným hmyzem. Nepoškodí ji psí tlapky, podpatky nebo posunování nábytku. Neklouže, netvoří třísky a má příjemný vzhled dřeva.

Při nákupu počítejme s materiálovou rezervou 10-15 % a vždy zaplaťme raději tam, kde nám zaručí stejný vzorek i po delší době.

Dřevěná terasa – přirozená kráska

Dřevěná terasa je příjemná na dotek, nestudí do bosých nohou, má přirozený vzhled a nabízí mnoho dřevin. Vyberou si ji milovníci přírody, kteří zvládají pravidelnou údržbu v podobě nátěrů, případně impregnace.

Foto: Bondex

Neošetřené dřevo vystavené povětrnostním vlivům a slunečnímu záření rychle zešedne. V místech terasy, kde se drží vlhkost, ho může napadnout hniloba, zelené řasy. Zahájíme proto renovaci.

Odolnější vůči dešti i slunci jsou exotické typy jako teak, merbau, iroko, bangkirai, ipe, ale zase tolik nezvládají výkyvy teplot mezi létem a zimou.

U exotických dřevin pro jistotu sledujeme jejich původ, vybíráme si prověřenou firmu, která neláká na podezřele nízké ceny.

Foto: Bondex

Terasa po ošetření olejovým nátěrem. Jestliže je z měkkého dřeva (modřín, borovice, smrk), je nezbytné ji naimpregnovat proti hnilobě nebo dřevokaznému hmyzu. Ošetření schne jeden den.

Odborníci doporučují zákazníkům pro naši zeměpisnou šíři raději dřevo zvyklé na tvrdší podmínky: pochází ze Sibiře či Kanady a patří mezi ně sibiřské modříny, borovice. Mají husté letokruhy, jejich dřevo je velmi tvrdé a hodně vydrží.

Tuzemské dřeviny jsou levnější, ale náročnější na údržbu. Měkké dřevo jako modřín, borovice a smrk vyžadují dvakrát ročně olejový nátěr, a ještě navíc impregnaci proti plísni, hnilobě nebo dřevokaznému hmyzu.

Foto: Climax

Pevná subtilní konstrukce a propracovaný systém odvodu dešťové vody zaručuje naprostou bezúdržbovost. Střecha pergoly nad terasou je tvořena hliníkovými lamelami vyplněnými polystyrenem pro snížení hluku z kapek deště.

Všechna dřevěná prkna jsou vystavena povětrnostním vlivům, dešti, slunečnímu záření a kvůli tomu postupně šednou. Někomu to nevadí, bere to jako jejich přirozenost, jiný je pravidelně udržuje. Když je ale terasa krytá pergolou, markýzou, dřevo je lépe chráněno a vydrží déle v dobré kondici.

Dlažba potřebuje zastínění

Kámen či keramická dlažba nakumulují v létě teplo a horký povrch do bosé nohy pálí. Proto hledáme vhodné zastínění, bez útoku přímého slunce.

Nutností je mrazuvzdorný vzorek, s dobrou protiskluzností. Ta je u dlažeb označena písmenem R a číslicí. Na terasy vybíráme z kategorie R9 nebo R10.

Odstín a povrchovou strukturu dlaždic citlivě ladíme k okolí: co se hodí k roubence, nebude slušet modernímu domu ve městě.

Foto: Rako

Glazované slinuté dlaždice Unistone vynikají homogenní kresbou a imitují kamenný povrch v přírodních matných barvách – bílé, béžové, šedé, šedo-hnědé, černé. Cena základní dlaždice 60 x 60 cm 734 Kč/m2.

Tvrdý kamenný či keramický materiál má samé plusy. Je vysoce odolný, stabilní, bezúdržbový, s dlouhou životností a konkrétně keramika je i za dobrou cenu.

Slinutá keramická dlaždice umí imitovat kámen k nerozeznání od pravého přírodního materiálu, její kresba je dokonalá. Vybrat lze klasiku s podobou žuly, luxusní lávový vzhled, oblázky. Příjemná je velká variabilita velikostí a formátů. Díky tomu lze obložit prakticky jakýkoli tvar a prvek v exteriéru.

Kompozit nevyžaduje údržbu

Kompozitní materiály tvoří směs dřevité části a PVC v určitém poměru. Jsou oblíbené, protože skvěle imitují vzhled dřeva, mají životnost několik desetiletí, ale nepotřebují nátěry, moření. Jsou téměř bezúdržbové, stačí je pouze ostříkat proudem vody, jsou odolné vůči vlivům počasí. Nehrozí jim napadení dřevokaznou houbou, hnilobou, plísní.

Oceníme, že jsou bezpečné pro děti, protože nekloužou, netvoří třísky, nepoškodí je psí tlapky ani posunování nábytku na kovových nožkách. A pokládka je velmi rychlá. Obvykle můžeme vybírat z mnoha barevných variant, které nám nikdy nezešednou.

Terče na nerovný podklad

Novou terasu lze mít i na původním betonu či dlažbě, která není zrovna v rovině. Stačí použít terče z odolného polypropylenu, které umožní snadnou a rychlou montáž klidně i na starý podklad. Kromě výškové stavitelnosti terčů se dá upravit i jejich sklon.

Foto: Hpi

3D teleskopické terče umožňují montáž teras ze dřeva i dlaždic ve výšce 35 až 200 mm nad zemí, takže pod podlahou lze vést bez problému různé rozvody. Terč se přizpůsobí sklonu podklady až do 5 %, ten proto nemusí být zcela rovný.

„Visutou“ terasu neohrožuje vlhko, naopak lze pod ní vést nejrůznější rozvody. Terasa s využitím terčů je lehká, nezatěžuje podklad, ale je zároveň pevná, má výbornou únosnost.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám