Hlavní obsah

Jak se doma zbavit rybenek? Jde to přírodní cestou i chemickými prostředky

Novinky, nes

Rybenky domácí, latinsky Lepisma saccharina, jsou našimi častými společníky v bytech a domech, na něž nejspíše narazíme navečer či brzy zrána na toaletě nebo v koupelně. Ačkoli nám nijak významně neškodí, málokdo je k jejich přítomnosti doma tolerantní, tím spíše, pokud se přemnoží. Zbavit se jich lze několika způsoby. Základem je ale jako vždy prevence.

Foto: Profimedia.cz

Rybenka domácí (Lepisma saccharina)

Článek

Rybenky jsou bezkřídlý hmyz, jenž vyhledává stinná vlhká místa. Jsou pokryty šupinami a mají ploché šedé tělo protáhlého, téměř až kapkovitého tvaru, které jim dalo jejich jméno. Pro zajímavost: Slovo „ryba” se v nějaké podobě v jejich pojmenování objevuje i v jiných jazycích, navzdory tomu, že s rybami jako takovými nejsou nijak příbuzné.

Jejich rozmnožovací cyklus není nikterak vázaný na konkrétní roční období. Nelze s nimi, pokud se doma přemnoží, bojovat podobnými způsobem, jako třeba s moly nebo octomilkami. Tj. neexistuje období, kdy bychom si od nich „odpočinuli”.

Rybenky samy na člověka žádné choroby nepřenášejí, přesto mohou doma napáchat určité škody. Živí se totiž zbytky škrobů a sacharidů. Pozornost budou doma tudíž věnovat nejenom různým drobkům na zemi, nebo mouce ve spíži, ale dokážou spořádat i kousíčky papíru a dokonce i některých druhů lepidel. Ve větším počtu proto mohou poničit papírové či kožené výrobky a dokonce i koberce.

Jen neškodí, také pomáhají
V zájmu objektivity je ovšem dlužno rybenkám k dobru přiznat, že jsou přírozeným nepřítelem a likvidátorem roztočů, jimiž se rovněž živí.

Prevence proti rybenkám? Sucho

Jako u všech nežádoucích společníků v domácnosti, také  při likvidaci rybenek je stěžejní prevence. V tomto případě to znamená především důkladně větrat a vysoušet místa, kde v domácnosti zůstává nejčastěji vlhko, tj. právě v koupelně a na toaletě.

  • Pomoci může například pravidelné praní a provětrávání rohožek v těchto místnostech, pokud už je zde chcete mít.
  • Při vytírání nenecháváme podlahu vlhkou, aby sama uschla, místo toho ji na závěr vytřeme do sucha, a to zejména při okrajích a v rozích.
  • Odtoky v umyvadlech a  vanách je dobré na noc uzavřít zátkou, neboť i to tudy rybenky přicházejí. Pomoci může i občasné prolití těchto otvorů vroucí vodou.
  • Poškozené tapety, praskliny a spáry v podlahách a lištách po jejich okrajích je třeba důkladně vyplnit, například  tmelem nebo silikonem. 
  • Spáry a otvory, jež nelze vyplnit, je nutné pravidelně při každém úklidu vysávat, aby v nich rybenky neměly možnost naklást úspěšně vajíčka.

Pasti na rybenky a ekologický způsob vypuzení

Nejsou-li rybenky doma ještě příliš rozmnožené, stojí za to zkusit je nejprve vypudit. Ideálně se k takovému účelu hodí vanilkové lusky. Rybenky totiž vanilku nemají rády. Pozor ale, vadí jim skutečná vanilka, nikoli její náhražky.

Vanilkové lusky by se měly podélně rozkrojit a nakrájet pak na menší kousky. Ty pak dáme do míst, kde se tato zvířátka nejčastěji vyskytují. Účinek by se měl dostavit během několika dnů.

Elegantním (a levnějším) řešením může být brambora. Stačí ji nastrouhat, hromádku rozestřít na papír a umístit do míst výskytu rybenek. Ty se do návnady v noci zahrabou, ráno pak stačí vše vyhodit do popelnice (rozhodně ne doma do koše).

Past na rybenky vytvoříme i ze směsi melasy a octa (poměr 1:2), eventuálně boraxu a moučkového cukru (poměr 1:1), na které se rybenky nalepí. Pastičky opět umisťujeme do míst nejčastějšího výskytu rybenek.

Chemie proti rybenkám: nabídka je pestrá

Nabídka přípravků určených k likvidaci rybenek je pestrá, od různých druhů pastí a lepivých pásků až po posypy a spreje. Dané produkty ale většinou likvidují i další druhy hmyzu v domácnostech, informaci o účinku na rybenky tak často najdete až po pročtení podrobné specifikace.

Zvláště pasti a lepicí pásky bývají vyrobeny na bázi bez insekticidů, obvykle obsahují látku, která rybenky a další hmyz naláká, takže pak uvíznou na lepivé ploše. Pasti lze pořídit za částky od dvacetikoruny za kus.

Naopak posypy a spreje obsahují ve většině případů insekticidy a biocidy, takže jejich aplikaci je třeba důkladně zvážit, hlavně jsou-li v domácnosti také domácí mazlíčci nebo malé děti. Posyp pořídíte od cca 50 Kč, spreje začínají na ceně zhruba 80 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám