Hlavní obsah

Jak mít doma teplo, a přesto ušetřit

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V topné sezóně vždy přemýšlíme, jak to udělat, aby účet nebyl tak vysoký jako minulý rok. Určitě se vyplatí pořídit kvalitnější okna, podlahové vytápění, vyměnit radiátory, instalovat solární soustavu. Ne každý se ale pustí do tak velké investice, ovšem možnosti, jak snížit výdaje, tu jsou.

Foto: Quick-Step

Tiché, měkké a pocitově teplé i na bosou nohu. Takové jsou vinylové podlahy Livyn. Přispívají k tepelné pohodě, jsou voděodolné a vyplatí se je mít v dětském pokoji.

Článek

Když se snažíme ušetřit tak, že topení úplně vypínáme, je to špatně. V příliš vychladlém bytě je nutné intenzivněji topit a spotřeba je nakonec větší.

Foto: Korado

Koho omrzel klasicky radiátor, může mít jiný. Třeba s potiskem na čelní desce. Vybrat můžeme vlastní obrázek, fotografii nebo zvolit motiv z 36 snímků, který nabízí aplikace Designer.

Jestliže bydlíme v bytovém domě, je dobré vždy topit minimálně na 16 °C. Tohle teplo už většinou máme v ceně a zaplatíme ho tak jako tak. Připlácíme, až co protopíme navíc.

Foto: Jablonecká Energetická

V bytě vždy udržujme teplotu minimálně na 16 °C. Tohle teplo už máme v ceně, tak toho využijme! Nemá smysl teplotu snižovat.

Regulujte chytře

Kdo chce ušetřit, neměl by všude topit na 25 °C, navíc pro každou místnost je vhodná jiná teplota. V obývacím pokoji je to od 20 do 22 °C, v ložnici postačí 16 až 18 °C. S chodbami je to podobné. Přitopit si můžeme v koupelně.

Foto: Mountfield

Místnosti levně vytopí i krbová kamna Hartola, která mají výkon 6,0 kW a nabízí i prostor na ukládání dřeva. Použitelné palivo: kusové dřevo, ekobrikety, uhelné brikety. Cena 9490 Kč.

Obvykle jsme celý den mimo domov, proto se vyplatí pořídit termostat. Udrží teplotu na přijatelném minimu a my ho snadno nastavíme před naším návratem. To samé platí v noci. Termostat se zapne třeba půl hodiny před tím, než nám zazvoní budík. Takže vstáváme do vyhřátého bytu.

Důležité je, aby se teplo z radiátorů dostalo k nám. Záclony a závěsy ho zkrátka drží. Na radiátorech také nesušme prádlo! Existují i fólie, které se nalepí za radiátor - teplo od zdi se tak odráží do místnosti a nevytápí se stěna.

Umíte větrat?

Když cítíme kolem okna závan studeného vzduchu, je to špatně. Stejně tak, když se dveřmi dostává zima z chodby. Vysledujme tato slabá místa a pro začátek kupme těsnění v hobby marketu. U dveří někdy stačí vyšší práh a teplo zůstane uvnitř. Na noc zatáhneme rolety a závěsy.

Foto: Velux

Okny uniká hodně tepla a tomu musíme zabránit. V nabídce střešních oken je systém Thermo Technology, který obsahuje zateplovací sadu a lemování v jednom. Výsledkem je dokonalé osazení a vodotěsné napojení na střešní plášť.

Pro klima v interiéru je zásadní, jak větráme. Když je venku chladno, větrejme krátce a intenzivně. Okna otevřeme dokořán a vytvoříme průvan. Tak se rychle vymění vzduch, ale o teplo nepřijdeme.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Naopak, když větráme dlouho ventilačkou, postupně se ochlazují zdi a my musíme celý byt vytápět znovu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám