Hlavní obsah

Moderní zdroje tepla udělají dobrou službu na stropě i pod podlahou

Právo, Karolina Černá

Elektrické vytápění umožňuje využívat levnější energii. Nejčastěji se umísťuje na strop v podobě topných panelů a fólií. Pod podlahu zase instalujeme rohože, fólie nebo kabely.

Foto: ES Systems (2x)

Úsporné topné panely lze používat jako hlavní topení domácností, kanceláří, ale také jako doplňkové. Topit umějí i v koupelnách jako zrcadla, která se nerosí.

Článek

Nízkoteplotní velkoplošné stropní a podlahové vytápění nezabírá v interiéru žádné místo. Do domácností si razí cestu i úsporné topné panely, které lze připevnit na strop či na stěnu.

Mezi plusy těchto zdrojů tepla v porovnání s tepelnými čerpadly patří mj. nízké pořizovací i provozní náklady. Navíc nevyžadují servisní ani revizní zásahy.

Teplo jako ze slunce

Topné stropní panely a fólie vyzařují podobně jako slunce infračervené paprsky, které jsou pohlcovány stěnami, podlahou, nábytkem. Následným uvolněním tepla z jejich povrchů se ohřívá vzduch.

Obyvatelé domácnosti vnímají toto teplo jako prohřátí těla. Teplo se akumuluje i do konstrukce stavby, takže dochází k jejímu vysoušení a k ničení případných vlhkých míst a plísní.

Foto: ES Systems

Panely mají na čelní topné straně bezpečnostní ESG sklo, z něhož sálá teplo podobně jako z kachlových kamen. Stačí ho ošetřit vodou s trochou mycího prostředku, jinak nevyžaduje zvláštní pozornost.

Topné stropní fólie se obvykle připevňují přímo na tepelnou izolaci pod stropní konstrukcí. Pak se pokryjí ochrannou fólií a podhledem stropu, nejčastěji SDK deskou. Fólie prohřívají sádrokartonové stropní desky, které se následně chovají podobně jako sálavé panely. Na rozdíl od nich však fóliový systém pracuje s méně než polovičními teplotami (např. u stropní fólie Ecofilm C je to 45 °C) rozloženými do větší plochy.

Provozní teplota topných infrapanelů je vyšší než např. u podlahového topení – u topných panelů ES systems se povrchová teplota při topení pohybuje od 95 do 105 °C. Teplota zadního krytu dosahuje přitom bezpečných 35 °C.

Infrapanel umožňuje správné sálání pro komfortní stropní vytápění i ve výšce 5 m, průměrný panel vyhřeje prostor do 160 m3 při výšce 2,5 m. Výrobci doporučují topné panely jako primární i doplňkový zdroj tepla do bytů, rodinných domů i komerčních prostor – záleží na výkonu a počtu panelů.

Nahřátí od nohou

Při tzv. mokré skladbě podlahové konstrukce můžeme využít topné rohože, které tvoří topný kabel fixovaný na tkanině, nebo elektrické odporové kabely aplikované jako topný okruh. Výjimkou není ani jejich vzájemná kombinace, kabely vypomohou v členitých plochách, při kladení jsou flexibilnější.

Foto: Devi

Samolepicí elektrická rohož DEVImat™ o výšce 3–5 mm umožňuje rychlou instalaci. Pro komfortní vytápění postačí výkon rohože 100 W/m2.

Topné fólie se hodí do tzv. suchých konstrukcí, při rekonstrukcích nebo dodatečné instalaci podlahového vytápění. Tenké topné fólie jsou vhodné zejména pro vytápění plovoucích podlah, zatímco kabely a rohože vyhřejí i těžké podlahy. Platí, že se všechny zmíněné zdroje tepla hodí prakticky pod každý typ podlahové krytiny, ať už jde o vinyl, korek, dřevo, parkety, plovoucí podlahu.

Teplovodní podlahové vytápění je dobré propojit s kondenzačním kotlem a oběhovým čerpadlem. V otopné soustavě proudí voda o relativně nízké teplotě okolo 40 °C. Soustavu tvoří trubky vyrobené z tlakově i teplotně odolných a pružných plastů. Potrubím pak protéká ohřívaná voda. Soustavu trubek lze pokládat mokrou i suchou cestou.

Foto: Danfoss

Termostat DEVIreg™ Smart se naučí vypnout a zapnout elektrické podlahové vytápění, kdykoli je potřeba. Má lehce ovladatelný dotykový displej. Je možné ho spárovat až s 10 zařízeními (chytrý telefon, tablet) a ovládat odkudkoli na světě.

Teplovodní podlahové topení pracuje s podstatně nižšími teplotami než třeba deskové radiátory, takže se vzduch v místnosti méně vysušuje.

Nízký tarif

Elektrické vytápění umožňuje používat levnou energii v tzv. nízkém tarifu D45d s cenou 1 kWh zhruba 2,20 Kč. Tento tarif je k dispozici 20 hodin denně pro všechny elektrospotřebiče v domácnosti.

Foto: Raychem

Samolepicí topná rohož je vhodná pro přímé podlahové vytápění, k uložení do lepidla na dlaždice nebo výplňové hmoty pod podlahovou krytinu.

Při vhodném využívání sazby D45d lze ušetřit až 50 % nákladů za elektrickou energii. Vytápění se dá regulovat pokojovými termostaty, ovladatelnými speciálními aplikacemi i na dálku. Elektrické vytápění v případě výpadku mohou doplnit např. krbová kamna.

Foto: Raychem

Termostat Green Leaf určený pro podlahové vytápění umožňuje regulaci v týdenním režimu, nabízí časový program po minutách a možnost nastavení čtyř teplot denně.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám