Hlavní obsah

Jak obnovit zašlou silikonovou výplň spár

Novinky, Tomáš Krásenský

V kuchyních, koupelnách a na toaletách se většinou neobejdete bez vyplňování spár silikonovým tmelem. S trochou praxe a s užitečnými pomůckami to v dobré kvalitě zvládne každý.

Foto: Tomáš Krásenský (15x)

S podobnou výbavou se bez obav můžete pustit do obnovy výplně spár a nového tmelení.

Článek

Vyplňování spár silikonovým tmelem je věčné téma. Jeden tábor čtenářů to považuje za banalitu, druhý má přinejmenším obavy, jak to dopadne. A oprávněné, protože často právě ti nejsuverénnější „profíci“ za sebou zanechávají nevzhledné, nebo dokonce netěsnící spáry.

Žádný učený z nebe nespadl, chce to znát pár základních věcí a samozřejmě cvik. Před tmelením si to můžete vyzkoušet nanečisto a teprve když dosáhnete uspokojivých výsledků, vrhněte se na svůj dřez, umyvadlo vanu či sprchový kout.

Foto: Tomáš krásenský

Tahle silikonová vyplň už to má za sebou – vypadá nepěkně a přestává plnit těsnicí funkci.

Vysloužilý tmel

Ani sebelepší tmel nevydrží věčně, takže jednou vyvstane nutnost jeho obměny. Pokud netmelíte zcela novou sanitární výbavu, je nejprve nutné stávající výplň spáry odstranit. Nejlepší je kombinace mechanických a chemických prostředků.

Tmel nejprve nahrubo odstraňte mechanicky, nejlépe pomocí speciální plastové špachtle. Vedle šikovného tvaru má tu výhodu, že s ní nepoškodíte citlivější povrchy.

Foto: Tomáš krásenský

Starý silikon mechanicky odstraňte, nejlépe to jde speciálně tvarovanou špachtlí na silikon.

Kovové nástroje mohou poškrábat plast a na glazuře zanechat obtížně odstranitelné tmavé stopy. Pokud ale budete odstraňovat silikon ze spáry mezi dlaždicemi, nemusíte se bát použít ostrý nůž, kterým spáru doslova vyříznete.

Foto: Tomáš krásenský

Na zbytky tmelu naneste odstraňovač silikonu a nechte ho podle návodu působit.

Tam, kde se zbytky tmelu houževnatě drží podkladu, můžete zkusit chemický odstraňovač silikonu, který ho trochu změkčí. Pak už jeho konečnému odstranění nic nebrání.

Ulpělé zbytky tmelu, pokud dobře drží, teoreticky nevadí, pouze by vám mohly dělat starosti při uhlazování nové výplně.

Foto: Tomáš krásenský

Změklý silikon důkladně odstraňte, aby vám žmolky neznehodnotily budoucí výplň.

Příprava na tmelení

Tmelení silikonem je podobně jako lepení závislé na stavu podkladu. Čím více péče věnujete přípravě tmelených ploch, tím lepší přilnavosti tmelu dosáhnete. Po důkladném očištění je dobré spáru a její nejbližší okolí dobře odmastit. Před saponátem dejte přednost technickému benzinu.

Saponát si schovejte na později, kdy vám poslouží jako separátor při vyhlazování tmelu. Podklad musí být před tmelením suchý.

Foto: Tomáš krásenský

Spáru a její bezprostřední okolí očistěte a odmastěte technickým benzinem.

Kdo zvládne z kartuše vytlačit perfektně rovnoměrnou „housenku“ silikonu, má vyhráno. Ne vždy se to ale povede a někdy to prostě možné ani není. Abyste i v takovém případě měli okraje tmelu dokonalé, můžete si pomoci lepicí páskou. Maskujete s ní okolí spáry tak, aby přebytečný tmel neulpěl tam, kde nechcete. Lepicí pásku po vytvarování výplně odstraníte a tmel ještě jednou uhladíte.

Tmel do spáry

Nejjednodušší je silikonový tmel z kartuše vytlačit pomocí ruční pistole. Když je spára dlouhá, musíte páku vytlačovací pistole povolit a zmáčknout znovu, což právě většinou udělá v do té doby perfektní výplni neplechu.

Existují také pistole akumulátorové nebo vzduchové, které tmel vytlačují konstantní rychlostí, dokud tisknete spoušť (dokud se tmel v kartuši nevypotřebuje). S takovými nástroji je tmelení radost, jejich cena je ovšem pro občasné kutilské použití diskvalifikuje.

Foto: Tomáš krásenský

Při použití pásky není problém ani nestejnoměrně nanesený tmel.

Bez ohledu na to, jakou vytlačovací pistoli použijete, měli byste si aplikační nástavec upravit šikmým seříznutím. Většinou je na nich ryskou vyznačeno, kde a jak je dobré je seříznout v závislosti na požadované šířce výplně. Čím dál od špičky je seříznete, tím tlustší housenku budete vytlačovat.

Správně seříznutý aplikátor dokáže při rovnoměrném dávkování tmelu vyrovnat jeho povrch do patřičného tvaru.

Foto: Tomáš krásenský

Přebytečný tmel odstraňte gumovou stěrkou s příslušným profilem (rádius, zkosení).

Foto: Tomáš krásenský

Pro dokonalé a stejnoměrné vytvarování výplně slouží gumové stěrky s různými profily.

Vyhlazení spáry

Jak už bylo řečeno, pokud se vám podaří perfektně stejnoměrná výplň s rovnými okraji, stačí tmel vyhladit bříškem prstu, který si před tím namočte do saponátu. Na suchý prst by se vám silikon přilepil a namísto uhlazení byste povrch výplně poškodili.

Prstem tmel pouze vyhlazujte, pokusy o jeho tvarování dopadnou většinou špatně – materiál se vám pod prstem začne hromadit, vytlačovat do stran a výplň bude mít nepravidelné okraje. To nevypadá hezky a často pak dochází k odlupování tmelu.

Foto: Tomáš krásenský

Kdo si není jistý, že se mu povede dokonalá „housenka“, může použít maskovací pásku.

Foto: Tomáš krásenský

Vzápětí opatrně odstraňte maskovací pásku, dokud je silikon ještě měkký.

Pokud použijete maskovací pásku, můžete se do tvarování tmelu pustit bez obav, protože přebytečný silikon odstraníte spolu s ní. I když většina starých praktiků nedá na prst dopustit, dovolíme si podotknout, že existuje ještě jeden zajímavý prostředek pro uhlazování, a především tvarování tmelu ve spárách.

Jde o gumové stěrky, které ve výplňové hmotě vytvoří libovolný rádius nebo zkosení, a to naprosto stejnoměrně po celé délce spáry. Přebytečný tmel, který má tendenci jít do stran a ulpět v okolí spáry, rovnou stírají z povrchu, případně maskovací pásky.

Foto: Tomáš krásenský

Silikonový tmel nechte nejlépe 24 hodin vytvrdnout, existují i rychle tuhnoucí tmely.

Foto: Tomáš krásenský

Výplň spáry by měla všude přilnout, mít hladký a lesklý povrch.

Druhy tmelů

Pro vyplňování spár mezi savými i nesavými předměty se používají jednosložkové tmely vulkanizující vzdušnou vlhkostí. Dodávají se v plastových kartuších o objemu 310 mm pro rámové vytlačovací pistole nebo v hliníkové fólii, tzv. salámu o objemu 600 ml pro uzavřené profesionální pistole.

Foto: Tomáš krásenský

Tmelení pomocí silikonu se neobejdete bez vytlačovací pistole, buď rámové, nebo uzavřené.

Silikonový tmel dostanete ve dvou hlavních provedeních – acetátový a neutrální. Acetátový poznáte podle octového zápachu při vytvrzování. Je o trochu levnější, ale není vhodný pro tmelení, kde dochází ke kontaktu s plasty, omítkou či dřevem. Pro tyto účely je vhodnější o něco dražší neutrální silikon.

Oba typy se vyrábějí také v provedení označeném jako sanitární silikon s přídavkem látek potlačujících plísně.

Foto: Tomáš krásenský

Špičku aplikátoru si před tmelením pod příslušným úhlem seřízněte.

Na rozdíl od akrylátových nelze silikonové tmely přetírat, běžné nátěrové hmoty na nich nedrží. Proto se vyrábějí v různých barvách, takže je můžete sjednotit s podkladem či s cementovými spárami mezi dlaždicemi. Pro „neviditelné“ výplně slouží transparentní silikon.

Reklama

Související témata:

Související články

Vybíráme nůžky na živý plot

Stále více výrobců má ve svém portfoliu zahradní techniku s benzinovým motorem, elektromotorem na 230 V i s akumulátorem. To platí i o strojních nůžkách na...

Výběr článků

Načítám