Hlavní obsah

Jak spravit vydrolenou omítku kolem oken a zárubní

Novinky, Tomáš Krásenský

Přechody mezi dřevěnými potažmo plastovými rámy oken a dveří a stěnou jsou vždy problematické. Existují rychlá, ale ne příliš trvanlivá řešení, nebo náročnější opravy, které problém vyřeší jednou provždy.

Foto: Tomáš Krásenský (11x)

V místě, kde jsou okna či zárubně vsazeny do stavebního otvoru ve zdi, omítka časem popraská a začne se drolit.

Článek

Praskliny okolo dveřních zárubní či oken vznikají kvůli vzájemným pohybům daným rozdílnou tepelnou roztažností různých materiálů, sesedáním stavebních prvků, případně změnou rozměrů dřevěných dílů vlivem sesychání či naopak bobtnání dřeva.

Foto: Tomáš Krásenský

Nejsnadnější pomocí na praskliny a spáry je akrylátový tmel, který se vyrábí i v provedení na hrubší štukové omítky.

Když se nám tuto věc nepodaří podchytit už v zárodku, tedy při stavbě domu či instalaci nových oken a dveří, musíme vyřešit aspoň následky špatného provedení. V zásadě máme čtyři možnosti.

Akrylátový tmel

Spáru, pokud je v řádu milimetrů, můžeme vyplnit trvale pružnou hmotou, kterou nanášíme většinou z kartuše. Aplikace je velmi jednoduchá, ale výsledky nejsou dlouhodobě uspokojivé.

Ideální je použít akrylátový tmel na velmi malé trhliny a vyhladit ho do ztracena, aby na povrchu zanechal co nejtenčí vrstvu. Při nanášení ve větším množství či vrstvách má tendenci po vyschnutí zmenšit objem (propadá se), odlupovat se a časem praskat.

Foto: Tomáš Krásenský

Akrylátový tmel časem ztvrdne a má tendenci se odlupovat nebo praskat. Pak výplň musíme odstranit a obnovit.

Ze zkušenosti doporučujeme na tmelu nešetřit, kvalitní výrobky plní svou funkci prokazatelně po delší dobu, protože si zachovávají pružnost.

Výhodou akrylátových tmelů je možnost jejich přetření běžnými malířskými barvami. Hodí se pro tmelení v rozích, pro plošnou aplikaci vhodné nejsou.

Foto: Tomáš Krásenský

Akrylátový tmel se nesprávně používá pro tmelení přechodů mezi sádrokartonovými stropy a zdivem, což se během krátké doby projeví nevzhlednými trhlinami.

Pro hrubší štukové omítky je vhodné použít štukový akrylátový tmel, který obsahuje zrníčka písku a díky tomu má strukturu podobnou omítce.

Opravné tmely

Další možnosti opravy vydrolené omítky a vyplnění spár nabízejí pastovité tmely, které se nanášejí špachtlí a po vytvrdnutí je lze snadno brousit. Ve srovnání s klasickou vápenocementovou omítkou lépe odolávají pnutí, takže mají menší tendenci k praskání a vydrolování. Jde o hmoty na bázi sádry zušlechtěné dalšími přísadami, většinou různými polymery. Dostanete je buď v malých kelímcích, nebo větších kbelících.

Obdobné druhy se používají při tmelení sádrokartonových desek a přechodů mezi nimi a ostatními stavebními prvky.

Foto: Tomáš Krásenský

Přechod mezi hrubou omítkou a dřevem můžeme vyřešit kvalitním akrylátovým štukem.

Opravné tmely toho zvládnou opravdu hodně, jsou vhodné i pro plošnou aplikaci. Jejich dobré vlastnosti však ještě znásobíme správnou technologií.

Malé spáry proškrábneme a očistíme od prachu. Vyplníme je tmelem a použijeme bandáž, která do budoucna prakticky vylučuje praskání tmelu, i kdyby se tmelené prvky dále mírně hýbaly.

Foto: Tomáš Krásenský

Akrylátové tmely se prodávají v kartuších, které se vkládají do vytlačovací pistole, nebo v obalech s hnacím plynem.

K bandážování se používají různé pásky, které následně přetmelíme, tmel roztáhneme do ztracena a po vytvrdnutí přebrousíme.

Ozdobné lišty

Velmi jednoduchým řešením, které spolehlivě zakryje spáry, jsou různé lišty. Existují v plochém i rohovém provedení, mohou být ze dřeva, MDF či polystyrenu.

Foto: Tomáš Krásenský

Prasklinu mezi stěnou a rámem okna můžeme vyřešit zalištováním dřevěnou nebo plastovou lištou.

Nejlepší je připevnit je přilepením či přišroubováním jen k jedné z obou vzájemně přiléhajících částí, aby byla zachována možnost dilatace.

Přechody mezi lištou a stěnou můžeme následně ještě vytmelit akrylátovým tmelem.

APU lišta

Poslední řešení je nejelegantnější, ale většinou se vyplatí o něm uvažovat při stavbě či rekonstrukci. Dodatečná aplikace je náročná a znamená větší zásah do ostění.

Principem APU lišty je vytvoření pružného přechodu mezi stěnou a rámem okna nebo dveří prostřednictvím gumové hrany. Ta přiléhá k dřevěnému či plastovému rámu a dovoluje dilataci.

Foto: Tomáš Krásenský

Nejdokonalejším řešením přechodu mezi dřevěnými či plastovými rámy oken či dveří a stěnou je použití APU lišt s gumovou hranou.

Součástí lišty je pruh z armovací mřížky (perlinky), kterým je přichycena v ostění. Když se toto moderní řešení správně provede, je výsledek naprosto dokonalý.

Velmi dobře se s touto lištou pracuje v kombinaci se sádrovými omítkami.

Foto: Tomáš Krásenský

APU lišty se bohužel musí zapravit do omítky, takže spíš než pro rychlou opravu se hodí při celkové výměně okem a dveří.

Součástí profilu je také vodicí lišta, která chrání rám okna či zárubně před poškozením při začišťovacích pracích a současně podle ní můžeme hladítkem strhnout omítku do roviny.

Foto: Tomáš Krásenský

Bandáž se provádí výztužnými páskami, které jsou buď z netkané textilie, plastové mřížky nebo z papíru.

Foto: Tomáš Krásenský

Výztužné pásky se používají na tmelení sádrokartonových desek, ale také na překlenutí trhlin ve zdivu či v rozích, kde na sebe navazují různé stavební materiály.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Vysoké otáčky pro vaši dílnu

Horní frézky a elektrické hoblíky na dřevo patří k nejrychlejším strojům pro domácí dílnu. Otáčky v řádu desítek tisíc za minutu je předurčují k velmi...

Jak vybrat správný šroub či vrut

Šrouby a vruty slouží ke spolehlivému, přesto rozebíratelnému spojení nejrůznějších materiálů. V současné době existuje nepřeberné množství druhů. Prozradíme...

Řetězová pila třikrát jinak

Řetězové pily pro práci na zahradě a v okolí domu můžeme rozdělit podle druhu pohonu na tři kategorie – benzinové, elektrické a akumulátorové. Co mají...

Výběr článků

Načítám