Hlavní obsah

Kdy a jak zazimovat bazén

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zazimování bazénu zvládneme sami, dodržíme-li pokyny výrobce. Ty se mohou lišit podle typu bazénu a jeho příslušenství.

Foto: ALBIXON (2x)

Před zazimováním bazénu důkladně vyčistíme jeho stěny a dno.

Článek

V případě termínu pro zazimování bazénu platí, že je lepší později než dříve. Optimální teplota bazénové vody by se několik dní měla pohybovat pod 10 °C.

Budeme-li netrpěliví a začneme v době, kdy je teplota vody vyšší, pak se na jaře v bazénu pravděpodobně setkáme s přemnoženými řasami a plísněmi.

Důkladné čištění je základ

Ruční vysavač, který zakoupíme už za dvě stovky, nám splní základní nároky na vyčištění dna a stěn bazénu. Ten však musí mít pískovou filtraci, přes niž lze provádět vysávání.

Ruční vysavače mají různé tvary, takže vyhoví všem typům bazénů, např. trojúhelníkovým se nejsnáze dostaneme do rohů. Na spodní straně ručního vysavače jsou kartáče.

Foto: BAUHAUS

Poloautomatický vysavač s nutností napojení na pískovou filtraci. Cena 2250 Kč.

Tělo vysavače připevníme na teleskopickou tyč a propojíme s hadicí, jejíž druhý konec nasadíme na sání skimmeru. Při zapnuté filtraci vodíme vysavač po dně a stěnách, dokud nejsou čisté.

Nečistoty zachycené ve filtraci pak odplavíme zpětným proplachem přímo do odpadu. Zůstanou-li na hladině hrubé nečistoty, odstraníme je ruční teleskopickou síťkou.

Foto: MARIMEX

Kartáč slouží k odstraňování nečistot ze dna a stěn bazénu. Dosah kartáče zvětšíme nasazením na teleskopickou tyč.

Poloautomatický vysavač s membránovým systémem také napojujeme na pískovou filtraci. Díky sání membrána rozkmitá hubici ke krouživému pohybu a sací hlava se po dně a stěnách pohybuje sama. Kvalitní přístroj stojí kolem 3000 Kč.

Foto: MOUNTFIELD

Během celé koupací sezony a také při přípravě bazénu na přezimování je velkým pomocníkem automatický vysavač nečistot. Model Galeon FL.

Robot si poradí se dnem, stěnami i hladinovou linkou úplně sám. Stačí ho zapnout a vložit do bazénu. Levnější typy jsou k dostání od 15 000 Kč. Přístroje za 100 000 Kč dokážou po zapnutí a vložení do bazénu zvolit způsob a rozsah čištění, přefiltrují i vodu, zachytí řasy. Automaty se obvykle po dokončení čisticího cyklu samy vypnou.

Foto: MOUNTFIELD

Zastřešení bazénu udržuje vodu teplejší a prodlužuje koupací sezonu až na 7 měsíců v roce.

Úprava vody

Složení vody testujeme po odstranění všech hrubých nečistot speciálními testery. Zjistíme tak hodnoty pH, chlóru a tvrdost vody.

Optimální hodnoty pH vody se pohybují v rozmezí 7–7,4 a u chlóru množství 0,3–0,5 mg/l. Pro jejich dosažení aplikujeme bazénovou chemii – přípravky na úpravu pH, stabilizátor tvrdosti atd.

Foto: BAUHAUS

Ochranný prostředek pro přezimování zabraňuje rozmnožování řas a tvoření usazenin ve venkovních bazénech. Dávkování 1 l přípravku na 10 m3 vody. Cena 179 Kč/1 l.

Používáme-li tzv. kyslíkovou chemii, zjistíme speciální testovací soupravou správnou hodnotu aktivního kyslíku (8–18 mg/l). Zapneme filtraci a necháme ji běžet, až se voda v bazénu dostatečně promíchá.

Foto: ALBIXON

Zazimovací prostředky zabrání vzniku řas a zkažení vody.

Výška hladiny by po následném upuštění vody z bazénu měla dosahovat asi 10 cm pod skimmerem. Voda, která v bazénu zůstane, ho nepoškodí ani po zamrznutí. Platí to pro sklolaminátové, keramické i kompozitní bazény.

Betonové nebo dlaždicové typy zbavujeme vody úplně, protože by se voda v pórech materiálu mohla mrazem roztáhnout a způsobit praskliny.

U bazénů s fólií upustíme asi 2/3 objemu tak, aby se zachoval potřebný tlak nutný k vypnutí fólie, a přitom v něm vznikla rezerva na dešťovou vodu.

Foto: MOUNTFIELD

Přípravek Zima je nezbytný pro správné zazimování bazénu. Litr tohoto přípravku stačí na ošetření 10 m3 vody.

Po snížení hladiny vodu ošetříme zazimovacími prostředky, které zamezí vzniku řas. Kazí-li se voda po oblevě v zimě, chemickou úpravu opakujeme.

Před vznikem ledové krusty ochráníme hladinu speciálními plováky nebo PET lahvemi.

Odpojení příslušenství

Důkladně provedeme zpětný proplach písku ve filtraci, včetně dezinfekce. Má-li náplň za sebou už dvě sezóny, raději ji vyměníme za novou. Filtrační jednotku odpojíme od elektrického zdroje, od sacího a vratného potrubí nebo hadic.

Součásti filtrační jednotky uložíme na místě chráněném před vlhkostí a mrazem.

Foto: MOUNTFIELD

Krycí plachta Supreme je určena pro zakrytí nadzemních bazénů.

Solární ohřev bazénu odpojíme, z panelů vysajeme vodu a uložíme je podobně jako filtrační jednotku. Totéž platí pro tepelné čerpadlo, které odpojíme od elektrické sítě, uzavřeme odtokové ventily. Z čerpadla vypustíme vodu. Vypneme centrální vypínač a odstraníme schůdky.

Foto: BAUHAUS

Polyesterové zastřešení pro nadzemní bazény. Rozměr 500 x 433 x 250 cm. Cena 3990 Kč.

Napadání nečistot zabrání zimní plachta. Neměla by být průsvitná, protože světlo usnadňuje tvorbu řas. Navíjecí systém u plachty, rolety bazénu buď odmontujeme a uložíme do sucha, nebo alespoň přikryjeme.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám