Hlavní obsah

Termoizolační cihly ušetří peníze i místo

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o stavbu energeticky úsporného nebo rovnou pasivního domu mají sice už delší dobu možnost volit jako základní stavební materiál cihly s integrovanou izolací, přesto je tato varianta stavění pro mnohé novinkou. Pojďme si proto zopakovat, jaké jsou vlastnosti těchto cihel a na co je třeba při jejich použití dbát.

Foto: Heluz (2x)

Cihlový pasivní dům Triumf s jednovrstvým obvodovým zdivem z cihel s integrovaným polystyrenem.

Článek

Podstatou tepelně izolačních cihel s izolantovou výplní, jak se těmto produktům také říká, je možnost stavby domu s obvodovými stěnami tvořenými jedinou vrstvou. Není třeba je dodatečně zateplovat vnější izolací, protože tu mají v sobě již integrovanou.

Podle výrobců tyto cihly vykazují stejné vlastnosti, jako zdivo s vnějším zateplením o tloušťce až 24 cm. S tím souvisí nezanedbatelná úspora místa. Se stěnami z těchto cihel stavebník získá v běžném rodinném domě až 5 m2 obytné plochy navíc, což není málo.

Použitím tepelně izolačních cihel s integrovanou izolací si podle odborníků stavebníci usnadní práci, protože nemusejí po dostavbě zdi již aplikovat tepelně izolační systém a mohou je začít rovnou omítat. K výhodám patří i větší rychlost vysychání stavby, protože se zdí buď na speciální tenkovrstvé malty, nebo na speciální pěnu.

Foto: Wienerberger

Při použití tepelně izolačních cihel vyplněných izolantem se zdí buď na speciální tenkovrstvé malty, nebo na speciální pěnu.

Výrobci cihel plněných minerální vatou pak zdůrazňují i nehořlavost těchto cihel a dobré akustické vlastnosti stěn z nich postavených.

Tradiční nebo cihlu s izolantem?

Představují tepelně izolační cihly s izolantem nový trend ve stavebnictví, nebo jsou jen šikovným marketingovým tahem? Záleží na formě využití. Každý systém má totiž své výhody, ale i negativa.

„Nelze říct, že jedna z metod je lepší než ta druhá. Každá má svoje specifika a je třeba s nimi počítat již ve fázi projektu. Obecně lze říct, že ten, kdo si staví například nízkoenergetický dům sám a přistupuje ke stavbě zodpovědně již v průběhu získávání informací a postupů „jak na to“, nemusí se použití termoizolačních cihel bát.

Postup výstavby je stejný nebo velmi podobný jako při používání přesných broušených cihel, se kterými zejména svépomocníci pracují většinou. Z tepelně izolačních cihel je postavena řada domů a jejich majitelé jsou zatím spokojeni,“ vysvětluje Pavel Tesárek, ředitel iniciativy Svépomocí.cz, která sdružuje a pomáhá lidem, kteří se rozhodli postavit dům vlastními silami, tedy svépomocí.

Foto: Wienerberger

Při zdění z termoizolačních cihel plněných izolací je naprosto nezbytná maximální přesnost. Kdo se rozhodne spojovat cihly maltou, měl by rozhodně použít pro její nanášení maltovací vozík umožňující vytvořit tenkou a rovnoměrnou vrstvu.

Při volbě tepelně izolačních cihel s integrovanou izolací je pak třeba věnovat pozornost jejich charakteristice, kterou každý výrobce udává.

„Jde především o to, aby zákazník měl cihly pro obvodovou stěnu svého domu se třemi vyváženými parametry. Zaprvé je to tepelný odpor výrobku splňující současné přísné normy, za druhé je to difúzní schopnost výrobku (toto si můžeme zjednodušeně představit, že stěna dýchá a propouští páry) a konečně za třetí je to akumulační schopnost výrobku. Cihly Porotherm T Profi s minerální vatou všechny tři vlastnosti bohatě naplňují,“ doporučuje technický poradce společnosti Wienerberger cihlářský průmysl, a.s. Ing. Daniel Uskokovič.

Foto: HELUZ

Broušená cihla s integrovaným polystyrenem šířky 500 mm splňuje požadavky na výstavbu pasivních domů. Na snímku zdění na pěnu.

Dalším faktorem, který je při výběru materiálu třeba zvážit, je tepelná akumulace cihel. V klasických stavbách se počítá s tím, že do sebe natáhnou teplo a nedochází tak k náhlým teplotním výkyvům. V případě izolačních cihel je akumulace menší a je třeba s tím počítat.

„To nemusí být nutně na závadu v případě pasivních domů, kde se pracuje s rekuperací tepla a akumulace tepla do zdiva nehraje takovou roli,“ dodává Tesárek.

Jak vypadají
Cihly s integrovanou izolací jsou vyrobeny ze stejného materiálu jako standardní cihly, pouze jsou v nich četné otvory, které výrobci vyplňují izolačním materiálem. Tím může být minerální vata, perlit, případně expandovaný polystyren. Tyto materiály mohou být upraveny tak, aby se staly hydrofobními, takže jakákoli vlhkost prostupuje pouze do cihlového střepu, z nějž se pak snadno odpařuje. Podobně jako standardní, i tepelně izolační cihly se vyrábějí v různých rozměrech. Jejich součinitel prostupu tepla začíná už na hodnotě 0,11 W/m2K. Hodnota tepelného odporu například pro cihlu Heluz Family 50 2in1 činí 9,16 m2K/W.

„Při jejich využití se musí důsledně dodržovat technologický postup a konstrukční prvky. Například se jinak řeší uložení stropů a překladů, aby nevznikly tepelné mosty. Samozřejmě je třeba dobře odizolovat také základy a střešní konstrukce, například minerální izolací, která je odolná proti fyzikálním vlivům a škůdcům,“ upřesňuje Marcela Kubů, zástupkyně Asociace výrobců minerální izolace (AVMI).

Foto: Readymat

S použitím cihel s integrovanou izolací, jako jsou například cihly Evoton vyplněné minerální vatou Rockwool, je třeba počítat už v projektu.

Kolik stojí

Vzato čistě matematicky, není cena tepelně izolačních cihel s izolační výplní právě nízká. Zatímco standardní cihly je možné koupit za částky okolo 40 Kč bez DPH, za termoizolační variantu se platí okolo 100 korun bez DPH.

Toto porovnání nelze ovšem brát za kompletní. K ceně běžných cihel bychom totiž museli v rámci poctivosti správně přičíst ještě náklady na tepelnou izolaci a její aplikaci na stavbu.

Nejjednodušším řešením je proto vzít si kalkulačku a pro obě varianty si vypočítat náklady podle selského rozumu.

Foto: Readymat

Tepelně izolační cihly s integrovaným izolantem jsou ideální pro stavbu nízkoenergetických a pasivních domů. Dům na snímku je vystavěn z cihel Evoton.

Realizované cihlové pasivní domy
V roce 2012 v rámci programu Porotherm dům Wienerberger vyrostly u nás první tři rodinné domy z cihel Porotherm T Profi se součinitelem prostupu tepla U=0,14 plněných minerální vatou. Před dvěma lety postavila za finanční podpory z prostředků Ministerstva průmyslu a obchodu společnost Heluz první pasivní dům z termoizolačních cihel, který je stále k vidění v areálu českobudějovického výstaviště. Chování domu a jeho vlastnosti jsou neustále bedlivě sledovány a odborníci v něm měří spoustu hodnot, které mají posoudit funkčnost této stavby i její schopnost si jednotlivé hodnoty udržet. Vzduchotěsnost obálky byla v průběhu času opakovaně zkoušena pomocí tzv. Blower door testu.(Naměřená hodnota činila n50 = 0,2 H-1.) „Další měření budou pokračovat v příštích letech, avšak již dnes je patrné, že dům si zachovává vysokou kvalitu parametrů obálky budovy,“ říká Ing. Pavel Heinrich, produktový manažer ze společnosti Heluz a dodává, že pro stavbu pasivního nebo nízkoenergetického domu je nezbytné využít nejen kvalitní materiály, ale především je důležité pohlídat si kvalitní provedení stavby.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám