Hlavní obsah

Jak zabezpečit okna proti zlodějům

Právo, Karolina Černá

Zloději se dostanou do domu nejčastěji balkónovými dveřmi a okny v přízemí. Bezpečnostní kování oken a detektory jim cestu zkomplikují, nebo i znemožní.

Foto: SLOVAKTUAL

Posuvné dveře opatříme bezpečnostním kováním. Aplikovat můžeme detektory nebo bezpečnostní žaluzii.

Článek

Majitelům domů se vyplatí na oknech kombinovat různé typy bezpečnostního opatření. Zloději se vyhýbají hluku, zaměřují se na rychlou kořist. V momentě, kdy je odradí několik zábran, rezignují.

Foto: SLOVAKTUAL

Bezpečnostní kličky Maco chrání před vypáčením okna a zároveň jako bezpečnostní pojistka pro děti. Cena od 500 Kč.

Stávající okna můžeme opatřit bezpečnostní fólií, venkovní mříží nebo žaluzií. Podle typu okna necháme namontovat dodatečné bezpečnostní prvky do kování okna a vyměnit klasickou kličku za uzamykatelnou. Na okna nainstalujeme také detektory.

Kvalitní kování

K základnímu vybavení kvalitního okna patří bezpečnostní sklo a kování. Vypáčení okna zabrání kování se zajištěním okenních rohů speciálním čepem ve tvaru písmena T.

Čep při uzavření okna zasune svoji hlavu do bezpečnostního uzávěru v kování na rámu, čímž vznikne pevný bezpečnostní bod. Těchto bodů může být více, takže se přístup přes okno opravdu ztíží.

Foto: SLOVAKTUAL

Bezpečnostní kličky Maco. Cena od 500 Kč.

Bezpečnostní kování doplníme kličkou s blokovacím tlačítkem nebo se zamykáním na klíček. Klička se zámkem funguje i jako dětská pojistka proti nežádoucímu otevření okna.

Dobrou překážkou jsou okna s vlepovaným sklem a středovým těsněním. Tabuli skla u nich nelze vymáčknout z křídla ven, a to ani v případě vypáčení zasklívací lišty. Středové dorazové těsnění zamezí tzv. vyplanžetování nebo vyhmatání kování/zámků.

Detektory

Detektory reagují na otevření dveří či oken, jejich rozbití a násilné vniknutí. Jsou dostupné i v bezdrátové variantě umožňující snadnou a rychlou dodatečnou montáž. Detektor otevření se aktivuje při otevření okna oddálením permanentního magnetu od senzoru.

Foto: JABLOTRON

Detektor JA-120PB v sobě kombinuje detekci pohybu a detekci rozbití skleněné výplně - zahrnuje dva detektory v jednom plastu, které fungují nezávisle na sobě. Rozměry: 60x95x55 mm. Cena 1250 Kč.

Detekce při rozbití skla je založena na duální technologii (detekce změny tlaku vzduchu provázené charakteristickým zvukem rozbíjení skla). Díky tomu detektor odolá falešným poplachům.

Jeden detektor ohlídá i několik oken v místnosti (snímací rádius cca 9 m). Jiné detektory zase rozliší vibrace oken, dveří, lehkých příček apod. a tím indikují pokus o jejich překonání hrubou silou.

Foto: JABLOTRON

Detektor otevření je unikátní svou miniaturní velikostí, při montáži na okno je nenápadný. Rozměry: 26x55x16 mm. Cena 367 Kč.

Rozeznají také náklon a indikují tak nežádoucí manipulaci s cenným předmětem. Detektor vyjde na několik stovek korun, záleží na typu detektoru a množství funkcí.

Rolety a mříže

Jako bezpečnostní rolety slouží hliníkové s lamelami vyplněnými polyuretanem s ovládacími prvky skrytými uvnitř konstrukce.

Foto: ALUROL

Venkovní rolety spolu s detektory a bezpečnostním kováním oken dokáží zlodějům zkomplikovat akci. Ceny podle typu od 2500 Kč/m2.

Venkovní rolety chrání před zloději, zároveň fungují jako protihluková zábrana, ochrana před povětrnostními vlivy a tepelná izolace.

Pevné mříže jsou sice vhodné pro okna v přízemí, ale právě po nich může zloděj šplhat nahoru. Proto je vhodnější vertikální skládání jednotlivých příček než horizontální, které v podstatě vytvoří žebřík.

Foto: AZ ZÁMEČNICTVÍ

Mříže se často vyrábějí na zakázku, ceny jsou individuální.

Cena za bezpečnostní roletu se pohybuje kolem 2500 Kč/m2, mříže od 5000 Kč/m2, s montáží a chemickým kotvením počítáme s částkou minimálně o 2000 Kč vyšší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám