Hlavní obsah

Vnitřní i venkovní dřevěné plochy potřebují pravidelnou údržbu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas od času potřebujeme obnovit svěží vzhled pergoly, altánu, zahradního nábytku, oken, dveří či plotu. Než začneme s nátěrem venkovních dřevěných povrchů, ujasníme si několik zásad.

Foto: Dulux

Dřevo je jedním z nejpříjemnějších materiálů v domácnosti, aby stále vypadalo pěkně, je třeba je jednou za čas osvěžit.

Článek

Je důležité používat kvalitní výrobky, abychom nemuseli natírání po krátké době opakovat. Ujistíme se také, že jsme zvolili pro daný předmět správný typ a postup nátěru.

K dispozici máme velké množství barev, laků a lazur, které dají starým předmětům nový vzhled. Vybíráme nejen podle jejich chemických a krycích vlastností, ale také barevné pestrosti. Setkat se můžeme s přírodními i syntetickými barvivy.

Foto: Barvy a laky Teluria

Lazurol Topdecor je tenkovrstvá syntetická lazura se směsí vosků a oleje. Je určena k ochranným lazurovacím nátěrům měkkého i tvrdého dřeva vystaveného povětrnostním vlivům i k nátěrům v interiérech. Cena za 0,75 l je 161 Kč.

Druhy nátěrů a barev

Nátěry na dřevo se rozdělují na barvy ředitelné vodou a na syntetické, které se ředí chemickými ředidly. Dnes už jsou barvy většinou připravené přímo k použití a ředit je nemusíme. Vodou ředitelné barvy jsou ekologické a šetrné k našemu okolí.

Barvy na dřevo jsou buď krycí, nebo lazurovací nátěry. Krycími nátěry docílíme jednolitého povrchu dřeva, zatímco lazury zanechávají dřevu jeho strukturu.

K dispozici jsou i barvy ve spreji, jejichž výhodou je snadná manipulace.

K dostání jsou i exteriérové speciální barvy na podlahy. Jsou to obvykle vícesložkové směsi na bázi epoxidové pryskyřice. Takový nátěr musí splňovat extrémní požadavky na odolnost a výdrž.

Povrch před nátěrem potřebuje očistit

Před aplikací nové barvy důkladně očistíme povrch dřeva, zbavíme ho mastnoty a zbytků starého nátěru. Tak docílíme vyšší kvality nátěru. O dobrou přilnavost nové barvy se postará rýžový kartáč nebo jemný smirkový papír. Bude-li potřeba, odmastíme povrch nitroředidlem nebo technickým lihem.

Foto: Barvy a laky Teluria

Lazurol Classic (0,75 l za 118 Kč) – napouštěcí syntetická lazura s obsahem olejů je k dostání ve škále barev. Chrání dřevo před účinky UV záření, obsahuje přírodní olej, hluboce proniká, je samosprašující.

Nedokonalosti na dřevě, jako jsou rýhy nebo díry, opravíme dvousložkovým polyesterovým tmelem. Tmel naneseme na očištěný povrch ve větší vrstvě, protože se během zasychání smršťuje. Po zaschnutí přebytečný tmel odstraníme např. brusným papírem.

Dřevo ošetříme proti plísni

Klasické laky nejsou vhodným prostředkem k ošetření dřeva. Obalí ho totiž neprodyšnou vrstvou, která brání odpařování vody a dojde k následnému popraskání povrchu nátěru.

Vhodnější jsou prodyšné a pružné lazury, jež pronikají do struktury dřeva a zvýrazňují jeho kresbu. K dostání jsou ve dvou variantách – tenkovrstvé a silnovrstvé. Přizpůsobí se pohybům dřeva, a tak snadno nepopraskají. Navíc poskytují dlouhodobou ochranu proti vodě a UV záření.

V případě, že dřevo ztratilo svůj přirozený vzhled nebo částečně zešedlo, použijeme krycí barvu. Ta dodá dřevu nový lesk, hladký povrch a ochranu proti UV záření.

Na dřevo lze aplikovat i barvu univerzální, která se hodí i pro natírání kovu či betonu.

Foto: Hornbach

Dřevěný plot vyžaduje základní impregnační nátěr na dřevo (0,75 l za 159 Kč), venkovní barvu na dřevo (2,5 l za 629 Kč), plochý štětec z přírodních štětin (165 Kč), malířský zakrývací vlies (1x10 m za 399 Kč) a maskovací pásku Precision Outdoor (79 Kč).

Natírání krok za krokem

Dřevo natíráme v několika vrstvách. Základovou barvu nanášíme ihned po očistění a odmaštění, případně vysušení. Srovná povrch, ochrání dřevo proti pronikání vody.

Následuje druhý a nakonec vrchní nátěr. Aby se jednotlivé vrstvy dobře spojily, nanášíme je v intervalech kratších než jeden den. Nátěry rychle zasychají, ale vyzrávají až měsíce. Odolnost a trvanlivost nového nátěru se dostaví až po třech týdnech. S tím počítáme hlavně při čištění povrchu.

Foto: Stachema

Lignofix E-Profi (0,5 kg za 146 Kč) je koncentrovaný přípravek určený k preventivní povrchové ochraně nového, ještě nenapadeného dřeva před dřevokazným hmyzem, dřevokaznými houbami a plísněmi.

Štětce se liší svými tvary (plochý, kulatý nebo váleček) i materiály. Štětce s přírodním vlasem se hodí pro barvy syntetické. Pro akrylátové barvy můžeme použít i štětce s umělým vlasem.

Pro natírání dřeva v exteriéru potřebujeme vhodné počasí. Nežádoucí jsou vítr, déšť, vysoké či nízké teploty (optimální je teplota 10 až 25 °C). Vlhkost vzduchu by neměla přesáhnout 75 %.

Barvu nanášíme po důkladném rozmíchání na suché, neorosené dřevo o vlhkosti nejvýše 12 %, zbavené zbytků pryskyřic. U dřeva se zvýšeným obsahem pryskyřic vymyjeme pryskyřičné výpotky nitroředidlem. Pro venkovní nátěry použijeme barvu ve třech vrstvách v intervalech 16 až 24 hodin. Laky neředíme, jsou již připravené k aplikaci.

Foto: Dulux

Dulux Protective Woodsheen – 70 různých odstínů, má saténový lesk. Prodává se v baleních po 1, 2,5 a 5 l. Vydatnost nátěru dosahuje 25 m2/l. Po 4–6 hodinách je nátěr suchý na dotek, přetírat se dá zhruba po 16 hodinách.

Barvy, lazury, laky, nátěry
AKRYLÁTOVÉ — obsahují akrylátové polymery a mohou být ředěny vodou; dobře odolávají povětrnostním vlivům
AKRYLOVÉ — vícesložkové barvy ředitelné vodou, dají se snadno míchat mezi sebou
EMAILOVÉ — obsahují pigment a jsou určené pro vrchní nátěr.
EPOXIDOVÉ — obsahují epoxidové pryskyřice; jsou to obvykle dvousložkové laky nebo tmely, které potřebují pro ztuhnutí tvrdidlo
LAKY — vytvářejí odolný a ochranný film, který nemění barvu ošetřovaného dřeva.
LAZURA — nátěrová hmota, která zcela nekryje, ani není zcela průhledná, mění barevný odstín dřeva a nebrání mu dýchat
GELY — intenzivně chrání proti UV záření, nepřízni počasí a zašednutí, regenerují, ošetřují a oživují starý, zašedlý a matný povrch dřeva.
NAPOUŠTĚDLA — chrání dřevo před dřevokaznými houbami, plísněmi a škůdci.
PENETRACE — proniká hluboko do podkladu, zpevňuje a zvyšuje přilnavost dalších nátěrů.
PIGMENTY — částice, které dávají nátěrové hmotě barevný odstín.
ŘEDIDLA — používají se na rozředění nátěrových hmot, každé ředidlo má jiné složení a vlastnosti.
BARVY ŘEDITELNÉ VODOU NEBOLI DISPERZNÍ — rychleschnoucí, dobře roztíratelné, netoxické a nezapáchající.
BARVY SYNTETICKÉ — uměle vzniklé, vhodné pro vrchní nátěr.
BARVY ZÁKLADNÍ — používají se k prvním nátěrům. Mívají penetrační a antikorozní látky.

Reklama

Související témata:

Související články

Terasa ze dřeva voní, z WPC dlouho vydrží

Terasa se v létě stává další obytnou místností, nejčastěji jídelnou nebo otevřeným obývacím pokojem. Vhodný materiál pro ni vybíráme podle nároků na její...

Výběr článků

Načítám