Hlavní obsah

Co máme vědět, než si koupíme úsporné spotřebiče

Právo, Gisela Růžičková

V rámci vývoje nejúspornějších výrobků na trhu došlo ke zpřísnění kritérií výběru hned u tří podkategorií spotřebičů – u volně stojících mrazniček, zpředu plněných praček slim a vestavných myček šířky 60 cm. Co to pro nás v praxi znamená?

Foto: ELECTROLUX

Zařazení elektrospotřebičů, které používáme v domácnostech, by mělo odpovídat současným nárokům na úspory energie.

Článek

Nově jsou do databáze Úsporné spotřebiče.cz v těchto podkategoriích vybírány jen spotřebiče energetické třídy A+++. Například u mrazniček to znamená spotřebiče účinnější až o třetinu oproti spotřebičům třídy A++ a o 50 % oproti třídě A+.

U praček je rozdíl mezi A+++ a A+ spotřebičem více než 22 %.

Foto: MIELE

Díky zdokonalené technologii praní (pračky od 34 990 Kč, sušičky od 31 990 Kč) lze u většiny programů snížit teplotu praní na 20 °C nebo dokonce na studené praní, čímž při málo zašpiněném prádle ušetříme energii.

Díky pravidelné aktualizaci modelů i kritérií výběru je databáze průběžně aktualizována. Informace o jednotlivých výrobcích se v databázi uvádějí podle katalogů výrobců a prodejců. K dispozici jsou i další možnosti výběru energeticky úsporných spotřebičů a jejich správné obsluze.

Spotřebu výrobku ovlivní konstrukce

Elektrospotřebiče v domácnostech používáme běžně a cenu za jejich spotřebu poznáme na účtu za elektřinu. Ta závisí na způsobu zacházení s výrobkem, ale hlavně na jeho konstrukci.

Foto: FAGOR

Chladnička FFJ8865X (25 990 Kč) takřka nespotřebovává energii, protože spadá do energetické třídy A+. Navíc nabízí unikátní střední skladovací zónu o objemu 40 l, kterou lze využít jako chladicí nebo mrazicí část.

Je zřejmé, že dvacet let stará chladnička spotřebuje mnohem více energie než chladnička moderní, za předpokladu, že budeme obě používat stejně.

Foto: HOTPOINT

Hlavní přednosti nové myčky nádobí LDFAA++ 12H14X (od 15 990 Kč): se standardní šírkou 60 cm nabízí vynikající výkon a účinnost mytí a sušení v energetické třídě A++.

Při nákupu nového spotřebiče je proto dobrým vodítkem energetický štítek, kterým se u nás označují automatické pračky, bubnové sušičky prádla, pračky kombinované se sušičkou, chladničky, mrazničky a jejich kombinace, myčky nádobí, elektrické trouby, elektrické ohřívače vody, zdroje světla, předřadníky k zářivkám a klimatizační jednotky.

Struktura odběru elektřiny v domácnosti

Malá chladnička či malá sušička spotřebuje méně energie než velká. Proto je na štítku vždy vyčíslena spotřeba konkrétního typu. Počítáme s tím, že spotřeba se určuje ve zkušební laboratoři za srovnatelných podmínek pro všechny spotřebiče. Jaká bude skutečná spotřeba, záleží na frekvenci používání přístroje i na jeho velikosti.

Foto: FAGOR

Elegantní, vrchem plněná pračka FET-6412 D (12 990 Kč) s kapacitou 1–6 kg prádla plní sen o snadném a ekonomickém praní, které ušetří náš čas a ochrání přírodu pro budoucí generace.

Označení spotřebiče písmenem slouží k porovnání s podobnými výrobky. Jaká je struktura odběru elektřiny v domácnosti? Chladničky a mrazničky se podílejí na spotřebě elektřiny 30 %, pračky a sušičky 17 %, sporáky 16 %, osvětlení 15 %, žehlení 5 % a ostatní spotřebiče 17 %.

Foto: WHIRLPOOL

Mikrovlnná trouba Family Chef FT337 WH/1 (od 4699 Kč) nabízí prostor 27 litrů k ohřívání, rozmražování a vaření jídla na páře. Je vybavená funkcí Jet Defrost, pulzovacím horkem k rychlému ohřevu a vaření.

Co prozrazují údaje na energetickém štítku
Na energetickém štítku najdeme i další důležité údaje:
Třeba u praček a myček budeme sledovat také spotřebu vody, kvalitu praní a účinnost odstřeďování.
U chladniček a mrazniček je důležitá i kvalita izolace – hlavně dojde-li k výpadku elektrického proudu. Čím lepší izolace, tím déle vydrží potraviny nepoškozené.
U mnoha spotřebičů je důležitým údajem také hluk, který významně ovlivňuje komfort užívání.
U většiny výrobků platí: kategorie C a D představují průměr, spotřebiče zařazené v kategorii F a G jsou nehospodárné. S výrobky těchto kategorií se setkáváme výjimečně, u chladniček platí zákaz prodávat na našem trhu výrobky horší než D, naopak byly zavedeny dvě kategorie pro nejúspornější výrobky, označené A+ a A++.
Označování spotřebičů štítky je povinné. Pokud by v obchodě štítek chyběl, riskuje prodejce pokutu. Podrobnosti o štítcích uvádí vyhláška č. 442/2004 Sb.
Spotřebu přístrojů v domácnosti lze zjistit pomocí jednoduchého wattmetru, který obvykle dokáže vyčíslit i náklady na elektřinu. Wattmetr si lze bezplatně vypůjčit ve vybraných energetických a ekologických poradnách, lze jej také koupit do 1500 Kč a snadno zapojit do zásuvky před spotřebič.

Nákup spotřebiče důkladně zvážíme

Chladnička, mraznička, pračka a myčka nádobí spotřebují v domácnosti nejvíce elektřiny. Jejich životnost je okolo 10 let, během nichž ceny elektřiny nejspíš porostou. Nákup spotřebiče proto důkladně zvážíme.

Foto: SAMSUNG

Nové vysoce úsporné chladničky Série G fungují na principu chlazení studeným vzduchem cirkulujícím uvnitř chladničky. Tento princip chlazení se nazývá No Frost technologie.

Vlivem poměrně vysokých cen energie se obvykle vyplatí vyměnit starší funkční výrobek za nový s poloviční spotřebou. Návratnost závisí také na ceně elektřiny. Jestliže má domácnost nějaký druh elektrického vytápění, je cena jedné kWh poměrně malá (jsou ovšem vysoké stálé měsíční platby, které se platí bez ohledu na spotřebu). V tom případě se investice do úsporného spotřebiče vrací dlouho.

Foto: ELECTROLUX

Energii ušetří i tyčové vysavače Energica (od 2000 Kč). Jsou hodně výkonné, flexibilní a snadno se s nimi manipuluje. Mají elegantní design a rozhodně nás nebudou rušit svou přítomností v místnosti.

Pozor na Stand-by spotřebu!

Většina domácích elektrospotřebičů odebírá proud, i když je vypnutá. Je to především elektronika: televize, videa, satelitní přijímače, hi-fi věže, počítače a tiskárny, ale i různé lampičky. Proč?

Tyto spotřebiče mají zabudovaný transformátor, který spotřebovává proud neustále. Vypínač je až „za“ tímto transformátorem, který je připojen k síti stále. Spotřeba není příliš velká, 1 až 20 W, především moderní spotřebiče již mají spotřebu pouze okolo 1 W.

Foto: ELECTROLUX

Vestavná trouba EOB8851AOX (29 990 Kč) s max. příkonem 3500 W šetří čas i energii, je vybavena mnoha elektronickými funkcemi, např. párou či 20 paměťovými programy, grilem, teleskopickými výsuvy: rošty i plechy.

Spotřebičů s nepřetržitým provozem obvykle vlastníme více. Třeba vypnutý počítač spotřebuje za rok 175 kWh. Při ceně elektřiny kolem 3,50 Kč/kWh je to už 600 Kč ročně!

Energeticky nejúspornější elektrospotřebiče

Chladničky, mrazničky: A++

Kombinace chladničky s mrazničkou: A+++

Volně stojící mraznička: A+++

Pračka: průměrná spotřeba vody do 1760 ml/1 kg prádla/rok, třída účinnosti odstřeďování C a lepší

Pračka plněná zpředu: třída účinnosti odstřeďování A

Pračky a sušičky prádla: třída účinnosti praní A

Sušička prádla: A—10 %/A+

Sušička prádla: A—20 %/A++

Myčky nádobí: vestavné (š. 60 cm) A+++, průměrná spotřeba vody (š. 60 cm) do 3360 l/rok, průměrná spotřeba vody (š. 40 cm) do 3080 l/rok, třída účinnosti sušení A

Zdroj:www.topten.eu

Spotřebiče, které nemusejí být ve stand-by režimu (elektronika bez dálkového ovládání), vypínáme.

Reklama

Výběr článků

Načítám