Hlavní obsah

I obyčejná paneláková koupelna může po rekonstrukci získat moderní tvář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už vás nebaví den co den relaxovat mezi umakartovými stěnami? Pokud již dlouho toužíte po krásné moderní koupelně, pak je nejvyšší čas splnit si svůj sen. Možná ani nevíte, že už za pár dní může být tento sen splněn. Než se však pustíte do rekonstrukce, přinášíme vám pár zajímavých nápadů a praktických tipů od, na slovo vzatých, specialistů.

Článek

Základem úspěchu je důkladná příprava, proto nejdříve vše pečlivě změřte a naplánujte si, jak má vypadat výsledek. Hledejte inspiraci například v katalozích, koupelnových studiích nebo u známých. Rozhodně se poraďte s odborníky a za pomoci grafického návrhu zkušeného koupelnového studia vyberte konkrétní řešení.

Kdo provede rekonstrukci?

Rekonstrukci panelového jádra či stávající koupelny můžete realizovat buď svépomocí, najímáním řemeslníků jednotlivých profesí, nebo zadáním celé rekonstrukce tzv. „na klíč“. Doporučujeme vše pečlivě zvážit s ohledem na finanční a časové možnosti.

Pokud zvolíte poslední variantu a kompletní realizaci svěříte stavební firmě, pečlivě vybírejte. Od jednotlivých firem žádejte ukázky jejich realizovaných projektů, nechte si předložit kalkulaci, termínový plán, včetně smluvních podmínek a záručních ujednání.

Jak na rekonstrukci panelového jádra

Přestavbu koupelny lze zvládnout dokonce během jediného týdne. Aby práce odsýpala v rychlém tempu, je potřeba si předem ujasnit několik základních otázek.

Dle vkusu a možností lze koupelnu sloučit s WC, čímž celý prostor provzdušníme a zvětšíme. Ale pozor, tato varianta je doporučována spíše jednotlivcům, než rodinám s větším počtem členů.

Návrh a projekt - doporučujeme obrátit se na odborníky, ať už se jedná o architekta, stavebního inženýra, nebo koupelnové studio, kteří zpracují jednodušší či komplexnější projekt a poradí s celkovou koncepcí prostoru. Zároveň vám pomohou s volbou stavebních materiálů a zařizovacích předmětů.

Elektrická instalace a osvětlení – přestože osvětlení bývá instalováno až úplně na závěr, je nutné rozhodnout o umístění jednotlivých zásuvek, vypínačů, světel a spotřebičů již při přípravě rekonstrukce. Obecně lze říci, že koupelna vyžaduje dostatek osvětlení, centrální světla je vhodné doplnit osvětlením nad zrcadlem, či vedle něj, zvážit můžete také relaxační osvětlení, či světelné scény.

Topení a větrání – o způsobu vytápění je vhodné se poradit s projektantem, stejně jako o odvětrávání koupelny vhodným způsobem.

Rozvody vody a odpady – rozvody studené a teplé vody, včetně odpadů, raději přenechejte odborníkům, předejdete tak možným nepříjemnostem s neodborně provedenou prací.

Vana, nebo sprchový kout – záleží především na velikosti prostoru. Pokud máte nedostatek místa, pak můžete vybírat mezi minivanou o rozměru 150 x 60 cm či sprchovým koutem.

Kdy potřebujete stavební povolení?

V případě jednoduchého vyzdění bytového jádra může stačit jen ohlášení stavby, se základním zakreslením půdorysu rekonstrukce.

Stavební povolení je potřeba při náročnější rekonstrukci, kdy měníte dispozice bytu a zasahujete do nosných konstrukcí. Vždy je vhodné se poradit s odborníky a konzultovat svůj záměr na příslušném stavebním úřadě. Žádost o stavební povolení, včetně vypracovaného stavebního projektu a statického posudku, předkládá majitel nemovitosti stavebnímu úřadu. Všechny tyto úkony za vás může vyřídit i renomovaná stavební firma.

Lucie Czechová, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám