Hlavní obsah

Vyrobte si podnos pro romantické snídaně do postele

Novinky, www.ceskykutil.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snídani až do postele nebo na terasu si můžeme dopřát, vyrobíme-li si elegantní servírovací podnos. Postačí nám k tomu odřezek překližky a pár prkének. Využít můžeme i zbylé podlahové korkové dlaždice.

Článek

Na výrobu dřevěného podnosu budeme potřebovat:

  • 5 mm silnou překližku o rozměru 35 x 50 cm.
  • Na postranice pak prkénka o síle 2 cm, ze kterých si připravíme bočnice a čela s úchyty.
Postup
1. Kratší čela jsou dlouhá 31 cm a budou mezi postranice vložena. Jejich výška je 7 cm. Pomocí úhelníku si rozměříme střed úchytu a vyznačíme otvory pro vrtání.
2. Zvlnění obkreslíme pomocí křivítka nebo hrnku. Plochým nebo nastavitelným vrtákem vyvrtáme dva otvory o průměru 2,5 cm. Prkénko si podložíme, aby se z druhé strany při vrtání nevyštíplo.
3. Přímočarou pilkou s ostrým plátkem pak oba otvory proříznutím spojíme. Vyřízneme rovněž elegantní vybrání pro madlo z vrchní strany. Při práci si materiál pečlivě upneme.
4. První madlo nám po vyříznutí poslouží jako šablonka. Přiložíme je na druhé čílko a pečlivě je tužkou obkreslíme. Budeme tak mít záruku, že budou obě čílka s úchytem stejná
5. Obkreslené čílko vyřízneme stejným způsobem jako první. Široké prkénko připravené na boky prořízneme po délce na dva díly dlouhé 50 cm a široké 4 cm.
6. Takto připravené díly je zapotřebí pečlivě obrousit. Na plochy použijeme vibrační brusku s jemným smirkovým papírem. Vnitřek madla začistíme smirkem smotaným do ruličky.
7. Připravené díly tvořící rám podnosu slepíme. Použijeme disperzní lepidlo na dřevo.
8. Po jeho nanesení díly stáhneme truhlářskými svěrkami. Přebytečné vyteklé lepidlo otřeme vlhkým hadříkem.
9. Pod prázdný rám podnosu vložíme korek, který bude přilepen na dno. Podle vnitřní strany bočnice jej ostrým řezákem zakrátíme. Připravíme si tak korek na celou plochu vnitřku tácu.
10. Překližkové dno podnosu připevníme ze spodní strany malými hřebíčky. Ty by měly mít širší hlavu aby materiálem neprošly. Před připevněním natřeme styčné plochy dna a rámu lepidlem.
11. Lepený korek musíme zatížit. Použijeme k tomu prkénko, které tlak rovnoměrně roznese na celou plochu. Jako závaží nám poslouží voda v pet lahvích nebo kyblík plný vody.
12. Nakonec celý tác včetně korkem polepeného dna povrchově upravíme. Použijeme disperzní vodou ředitelný lak v matné úpravě. Po vytvrdnutí je voděodolný. Nátěr provedeme ve dvou vrstvách. Zajistíme tak podnosu delší životnost.
13. Přejeme vám, ať vám z nového tácu chutná snídaně i život.

Tip

Tác je možné ozdobit podle chuti třeba kresbou nebo dekupáží, záleží na tom, které technice dáváte přednost vy osobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Kola už doma nebudou překážet

V těchto podzimních dnech už začíná být většině z nás na kole chladno. Bicykl je nutné někam uložit na zimu. Existuje několik způsobů, jak kolo uskladnit,...

Výběr článků

Načítám